ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΟΥΜΠΟΥΡΔΗ

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΟΥΜΠΟΥΡΔΗ

Πέρασαν σαράντα μέρες, από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, 21 Απριλίου 2022, σε ηλικία 74 ετών, η Κατερίνα Λουμπουρδή, η Κατερίνα μας, από τα Μονόσπιτα Ναούσης. Πόνος και οδύνη σε όλους τους συγγενείς και φίλους προκάλεσε ο θάνατός της. Στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου του χωριού, με τους ιερούς ύμνους της εκκλησίας και τις προσευχές, όλων των συγγενών και των φίλων έφυγε προς τον δικαιοκρίτη Θεό. Σε όλους μια σκέψη περνούσε από το μυαλό τους. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να την κατατάξει μεταξύ των δικαίων, «στους χλοερούς τόπους όπου δεν υπάρχει πόνος ούτε λύπη ούτε στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος». Στις 29 Μάιου 2022 την Κυριακή τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο με όλες τα παραδοσιακά έθιμα στον Ναό τους . Όλοι ήταν εκεί για να επαναλάβουν τις ευχές και τις ευχάριστες στιγμές τους που έζησαν μαζί της.

Είναι γνωστό ότι η Ορθόδοξη χριστιανική Θρησκεία κατατάσσει τους πιστούς στην Στρατευόμενη εκκλησία κατά την περίοδο της ζωής τους. Στη συνέχεια οδηγούνται στην Θριαμβεύουσα εκκλησία στον επουράνιο Πατέρα-Θεό μέσα από την μεγάλη κλίμακα της εκκλησίας . Για το λόγο αυτό οι Ι. Ναοί είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να παριστάνεται αυτή η πορεία των χριστιανών.

Το πρώτο στάδιο είναι το δάπεδο του Ναού που οι χριστιανοί παρακολουθούν την μυστηριακή ζωή κατά την επί γης πορεία της ζωής τους προς το Θεό. Όλοι μαζί προσεύχονται και εξυμνούν το μεγαλείο του Θεού. Ο δρόμος είναι δύσκολος, γιατί κάθε μέρα είναι αντιμέτωποι με τα φαρμακερά βέλη του διαβόλου που τραυματίζουν την ψυχή τους. Είναι όμως, δεξιά και αριστερά οι άγιοι μάρτυρες που δοξάστηκαν από το Θεό και οι οποίοι προσεύχονται μαζί μας και συμπαρίστανται στον αγώνα μας κατά του κακού. Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο στάδιο που είναι η μετάβαση στον ουρανό. Αυτή γίνεται με τη βοήθεια της Παναγίας της οποίας η μορφή βρίσκεται στο Ιερό του Ναού και παριστάνει τη μεγάλη σκάλα. Είναι «η Πλατυτέρα των ουρανών» «Κλίμαξ επουράνιος». Η Παναγία συνέπασχε μαζί με τους χριστιανούς στον επί γης βίο τους και πρέσβευε στον Υιό της υπέρ αυτών. Ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο. Είναι η Θριαμβεύουσα εκκλησία. Εκεί πιστεύει η Ορθόδοξη εκκλησία βρίσκεται ο θρόνος του Πατέρα Παντοκράτορος Θεού και των Αγγέλων. Εκεί οι ψυχές θα βρουν τη δικαίωση. Εκεί επιδεικνύουν τα διαπιστευτήρια τους, και δικαιολογούν, ότι έκαναν καλή χρήση της ζωής τους στη γη κατά την περίοδο της στρατευόμενης εκκλησίας.

Την Μ. Πέμπτη,21 Απριλίου 2022, μαζί με το Χριστό τερμάτισε και η Κατερίνα την περίοδο της Στρατευόμενης εκκλησίας, την ημέρα που ο Χριστός αντιμετώπιζε το δικό του μαρτύριο.

Η φιλοσοφία του Χριστιανισμού είναι επικεντρωμένη στην εσωτερική πνευματική υπόσταση της ψυχής του ανθρώπου γι αυτό εκεί γινόταν ο στολισμός. Απεναντίας των αρχαίων Ελλήνων ήταν επικεντρωμένη στην εξωτερική πλευρά του ανθρώπου, γιατί το ιδανικό της ομορφιάς, γι αυτό ο στολισμός των Ναών ήταν εξωτερικός. Είναι η διαφορά του χριστιανισμού με την Ειδωλολατρική θρησκεία.

Στις αποσκευές τους οι άνθρωποι στο τελευταίο ταξίδι τους προς την αιωνιότητα, δεν μπορούν να έχουν χρυσαφικά ούτε πανάκριβες μετοχές από μεγάλες εταιρείες. «Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα, ως ουχ υπάρχει μετά θάνατο.» ακούγεται η φωνή του ψαλμωδού. Έχουν τα διαπιστευτήρια που απέκτησαν στην κοινωνία στον επί γης βίο τους. Η Κατερίνα Λουμπουρδή από τα Μονόσπιτα Ναούσης είχε τα δικά της διαπιστευτήρια. Έζησε ως συνετή σύζυγος, με τον άντρα της, τον Πέτρο ,παράδειγμα αρμονικής οικογένειας. Αναδείχθηκε με την πλούσια αγάπη της ως στοργική μητέρα των δύο παιδιών της, τον Νίκο με τη γυναίκα του, την κόρη μου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου και το Γιώργο. Ήταν πάντα φιλική στις σχέσεις της με τους συγγενείς και τους φίλους της οικογένειάς της. Ήταν πράγματι μια αξιοπρεπής ηρωίδα νοικοκυρά που κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των ανθρώπων. Όλοι θα την θυμούνται και θα νοσταλγούν τις στιγμές που έζησαν μαζί της. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα διαπιστευτήρια που έχει να παρουσιάσει και να διεκδικήσει τον Παράδεισο. Όλοι εμείς που την γνωρίσαμε θα ευχόμαστε να την κρίνει ο Θεός με επιείκεια Καλό ταξίδι στον Παράδεισο αγαπητή μου συμπεθέρα Κατερίνη. «ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ»

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Καθηγητής

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...