Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια, από τους Μικρασιάτες της Ημαθίας και την Αντιπεριφέρεια

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια, από τους Μικρασιάτες της Ημαθίας και την Αντιπεριφέρεια

-Οι δράσεις κορυφώνονται τον Σεπτέμβριο με συναυλία της Γλυκερίας στο θέατρο Άλσους

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Μικρασιατών και με αυτή την αφορμή, o σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη καταστροφή, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και με συλλόγους που εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα της χρονιάς, όπως: «Ευστάθιος Χωραφάς» Πατρίδας, Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και Νάουσας, σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος ο «Βαρασός», η «Καλλιθέα» και οι Σύλλογοι, Θρακιωτών και Βλάχων Βέροιας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται τον Σεπτέμβριο με την συναυλία της Γλυκερίας «Σμυρνέικο Μινόρε» ( 4/9) στο θέατρο Άλσους. Στη συναυλία, στάθηκε κυρίως η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Τασούλα Αλεξοπούλου Παυλίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στα τοπικά ΜΜΕ, στο «Άρωμα Πόλης», παρουσία εκπροσώπων των συλλόγων που συμμετέχουν, του επικεφαλής των «Συνδημοτών», μικρασιάτη Παύλου Παυλίδη, χορηγών, της υπεύθυνης στη διεύθυνση της παραγωγής, Νανάς Καραγιαννίδου, κ.α.


Μαζί με τη Γλυκερία θα είναι ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοντογιάννης και πολυμελής ορχήστρα, ενώ κείμενα θα αφηγείται ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης . Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, μεταφέροντας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.

Να θυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, που ακολουθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου «Αριστοτέλης» στις 19/6, την παρουσίαση της μικρασιατικής μουσικοχορευτικής κληρονομιάς στην εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και θα γίνει στις 20/6/2022 στη Νάουσα και την παρουσία χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές στον εορτασμό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στις 29/6/2022, στο κλείσιμο των φετινών Παυλείων.

Χαιρετισμός Καλαιτζίδη και εκπροσώπων συλλόγων

Τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαιτζίδη, εκπροσώπησε η Μαρία Ανδρεάδου που μετέφερε τον χαιρετισμό του και τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Κοσκερίδης από τον «Βαρασό» τονίζοντας ότι η προσφυγιά είναι μία και η παράδοση είναι η συνέχεια της ιστορίας κάθε τόπου. Αναφέρθηκε επίσης στην εκδήλωση του συλλόγου στο Πλατύ. Ο κ. Τελλίδης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών χαρακτήρισε «παρατυπία του κράτους ,την σαλαμοποίηση της γενοκτονίας» και αναφέρθηκε στην προσπάθεια διεθνοποίησης της γενοκτονίας την οποία κάποια κράτη έχουν αναγνωρίσει μεν, όμως, όπως είπε, οι γενοκτονίες τόσο των θρακιωτών ,όσο και των Ποντίων αλλά και των Μικρασιατών, έχουν κοινό τόπο, κοινό χρόνο, κοινό σφαγέα και κοινό σκοπό: την εξαφάνιση των ελληνορθοδόξων». Γι αυτό, πρότεινε να καθιερωθεί μία κοινή ημέρα για όλους τους Έλληνες της ανατολής που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας των Τούρκων.

Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Μικρασιατών, Φώτης Πανανόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να επενδυθούν κυρίως πνευματικά και όχι μόνο καλλιτεχνικά οι εκδηλώσεις μνήμης, με βαρύτητα στο πολιτιστικό και μορφωτικό κομμάτι, ενώ ενημέρωσε για το πανελλαδικό αντάμωμα των Μικρασιατών στην Καλαμαριά στις 2 Ιουλίου με συμμετοχή 80 συλλόγων. «Φέτος δεν κάνουμε γιορτές, κάνουμε επετείους μνήμης και υπενθυμίζουμε το μήνυμα του αγώνα για την προσφυγιά».

Η κα Αλεξοπούλου- Παυλίδου, ευχαρίστησε όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στις κοινές δράσεις, καθώς και την Μητρόπολη που ενέταξε κάποιες εκδηλώσεις στα 28α Παύλεια. Ευχαρίστησε επίσης την ΚΕΠΑ για την υποστήριξη και την παραχώρηση του Άλσους για την συναυλία της Γλυκερίας, για την οποία ενημέρωσε αναλυτικότερα, τόσο για τους συντελεστές, όσο και για την προπώληση εισιτηρίων (12 ευρώ), αλλά και για τον σκοπό της συναυλίας, τα έσοδα της οποίας, θα βοηθήσουν, όπως είπε, στην αναπαλαίωση του σπιτιού της Βούλας Χατζίκου στη Βέροια (το οποίο παραχώρησε ο Δήμος στο σύλλογο Μικρασιατών), ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και επισκέψιμο, προς τιμήν της Χατζίκου, με την προοπτική να μεταφερθεί εκεί και όλο το λαογραφικό υλικό του σπιτιού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χώρους της ΚΕΠΑ.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis, στο θέατρο Άλσους

Βέροια: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Cezaris...

Η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων...

Η Άννα Βίσση και η πιο ανατρεπτική μπάντα   της χώρας ... στη Βέροια

Η Άννα Βίσση και η πιο ανατρεπτική μπάντα της χώρας ......

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, στις  21.30 στο Θέατρο Άλσους...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Εκδηλώσεις στο Σέλι, στο πλαίσιο του Βλάχικου Ανταμώματος 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Εκδηλώσεις στο...

• Μεγάλη συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη, στο χώρο του...

Πεζοπορία στα Πριόνια με τον Πολιτιστικό Όμιλο Σελίου

Πεζοπορία στα Πριόνια με τον Πολιτιστικό Όμιλο Σελίου

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, ο Πολιτιστικός Τουριστικός...

Η Τέχνη πάει βουνό!!! - Ένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης από όλο τον κόσμο στο Σέλι

Η Τέχνη πάει βουνό!!! - Ένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης από...

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου σε συνεργασία με...

Γιορτή μανουριού με την ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου

Γιορτή μανουριού με την ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου

Γιορτή μανουριού θα πραγματοποιηθεί στην Βλάστη...

ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΕΠΑ Βέροιας - Συνοπτικό πρόγραμμα

ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΕΠΑ Βέροιας - Συνοπτικό...

KEΠA / ΜουσικήΚινητό Μουσικό Περίπτερο 2022Χώρος :...

«Έλα μες την Αγκαλιά μου»:  Ο Τάκης Ζαχαράτος στο θέατρο Άλσους Βέροιας

«Έλα μες την Αγκαλιά μου»: Ο Τάκης Ζαχαράτος στο...

Η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...