Σύλλογος εστίασης Νάουσας για την απαγόρευση των ψησταριών: θέμα νομοθεσίας, υγιούς ανταγωνισμού και δημόσιας υγείας

Σύλλογος εστίασης Νάουσας για την απαγόρευση των ψησταριών: θέμα νομοθεσίας, υγιούς ανταγωνισμού και δημόσιας υγείας

Την άποψή του για το θέμα της απαγόρευσης ψησίματος στην αγορά της Νάουσας για την περίοδο της αποκριάς καταγράφει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης της πόλης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η ανάγκη έννομης και εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού (ειδικά σε μια περίοδο έντονης κρίσης), αλλά και η υγιεινή των προϊόντων προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Όλο το ενδιαφέρον κείμενο του συλλόγου έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από την 19-2-2014 ανακοίνωση που ανάρτησε ο σύλλογός μας στη σελίδα του στο facebook, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Δήμου Νάουσας όσο και του Διοικητή του αστυνομικού τμήματος Νάουσας, προέκυψε μεγάλη συζήτηση στην πόλη και παραπληροφόρηση αναφορικά με την απαγόρευση ή μη από εμάς, της παράνομης πώλησης παντός είδους τροφίμων (κρεάτων, εδεσμάτων κ.λ.π.) από καταστήματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι εμείς εισηγηθήκαμε στον Δήμο Νάουσας και στον διοικητή της αστυνομίας την ανάγκη έννομης και εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα ή την αρμοδιότητα να αποφασίζουμε και να απαγορεύουμε όποια πράξη η παράλειψη.

Και συγκεκριμένα, οι λόγοι για τους οποίους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσαμε να κάνουμε την προαναφερόμενη εισήγηση είναι οι εξής:

1) Αυτήν τη στιγμή μέλη του συλλόγου μας, ως καταστηματάρχες εστίασης, είμαστε περί τα 40, οι οποίοι μάλιστα απασχολούν και προσωπικό, που σημαίνει ότι εργάζονται στον χώρο μας και επιβιώνουν μέσα από αυτόν περί τις 200 οικογένειες. Αντιλαμβάνεται δε κανείς ότι η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η πόλη σε συνδυασμό με τις εισφορές, τα έξοδα και τους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε καθιστά επιτακτική ανάγκη να πάρουμε θέση αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή ότι καταστήματα τα οποία δεν έχουν τις ανάλογες άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος έναντι τιμήματος ή μη προσφέρουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου διαφόρων ειδών εδέσματα.

2) Αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι προσφέρονται ή πωλούνται παράνομα εδέσματα σε αυτούς τους χώρους, είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Τις ημέρες δε της αποκριάς πλανόδιοι πωλητές χωρίς τις απαραίτητες άδειες και τους υγειονομικούς ελέγχους, πωλούν κρέατα ή εδέσματα αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας, πράγμα το οποίο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

3) Επειδή έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ημέρες της αποκριάς και τις περιβόητες ψησταριές σε όλη την πόλη. Μπορούμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων καλό είναι να μας προβληματίσουν όλους.

 

Τι σχέση έχουν οι ψησταριές με το έθιμο της αποκριάς στην πόλη;

Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι με μια ή δύο ψησταριές δημιουργείται κλίμα αποκριάς στην πόλη;

Τα καταστήματα που αντέδρασαν στη δική μας εισήγηση, τι προσπάθειες έκαναν προκειμένου να βοηθήσουν το κλίμα της αποκριάς εκτός από το να προσφέρουν παράνομα εδέσματα και να στήνουν ψησταριές;

Εμείς ως Ναουσαίοι θέλουμε να έρχονται στην πόλη οι τουρίστες που θα αναζητούν να φάνε το φθηνό ή τζάμπα σουβλάκι, ή αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε τον τουρισμό που θα αποφέρει χρήματα σε όλα τα καταστήματα της αγοράς;

Θα θέλαμε δε να διευκρινίσουμε ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορούσε το σωματείο να εισηγηθεί την απαγόρευση του κατ’ οίκον ψησίματος αλλά και αυτό από τον νόμο δεν θα μπορούσε να απαγορευθεί. Οποιαδήποτε παρεξήγηση ή παρερμηνεία συνέβη, δεν είναι δική μας ευθύνη.

Αναρωτιόμαστε δε μετά τις συναντήσεις που έγιναν με όλους τους αρμόδιους φορείς, ποια είναι η θέση των αρμοδίων; Να υπάρχει μια άναρχη κατάσταση στην πόλη και την αγορά, όπου ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να τηρείται ο νόμος, χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση και είναι σεβαστή.

Δεν είναι στην πρόθεσή μας να δημιουργούμε εντυπώσεις ή ακόμη και να δυναμιτίσουμε ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα σε όλους αν και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και μόνο δημιουργούν κλίμα ανταγωνισμού με γειτονική πόλη, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της πόλης μας.

Εμείς πάλι από την πλευρά μας παρόλο που ο ρόλος μας ως σωματείο είναι σαφώς να προασπίζουμε τα δικαιώματα μας, θεωρούμε ότι μονάχα με συνέργια και διάθεση να βγάλουμε την πόλη από την κρίση και τη μιζέρια ώστε να σώσουμε όλοι τις επιχειρήσεις μας, χρειάζεται πριν αντιδρούμε να μαθαίνουμε και αφού σκεπτόμαστε να παίρνουμε θέση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Χατζηστυλλής  Άγγελος ( Πρόεδρος)

Κασάπης Θεολόγης (Αντιπρόεδρος)

Λαφάρας Βασίλης (Ταμίας)

Μπάτσαλας Γεώργιος (Γραμματέας)

Καραϊσάρογλου Γεώργιος (Μέλος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...