Ομπρέλα προστασίας των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Ομπρέλα προστασίας των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών οφειλετών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης με Ερώτηση που συνυπέγραψε με πρώτο υπογράφοντα τον συνάδελφό του Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Αναλυτικότερα, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι συνυπογράφοντες Βουλευτές της ΝΔ ζητούν ενημέρωση για το αν αυτοί προτίθενται να διασφαλίσουν την ομαλή διευθέτηση της αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων με τρόπο που να αποτελεί ασπίδα προστασίας των καταναλωτών έναντι της «απροθυμίας» των τραπεζών και των funds, που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια», να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες δίκαιου καταμερισμού του κινδύνου από τη μεταβολή της ισοτιμίας.

Υπογραμμίζουν δε ότι θα μπορούσε να αναληφθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση που θα υποχρεώνει τις Τράπεζες και τα funds, που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια, να προβούν σε μια νέα συμφωνία βάσει της αρχής της αναλογικότητας, το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ως προς τα επιτόκια, την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου όσο και τη δεινή οικονομική κατάσταση που υφίστανται όλοι.

Όπως τονίζουν, ενώ την περίοδο 2006-2008 περίπου 70.000 δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, συνολικής αξίας 7 δισ. Ευρώ, τον Ιανουάριο του 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με μια αιφνιδιαστική απόφασή της, «ξεκλείδωσε» την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου με αποτέλεσμα οι χιλιάδες αυτοί δανειολήπτες να βρεθούν ξαφνικά να χρωστούν περισσότερα από όσα είχαν αρχικά δανειστεί αν και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους!

Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Τσαβδαρίδης και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές της ΝΔ, η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος είναι πλέον επιτακτική, καθώς η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (16-6-2022) να αυξήσει το επιτόκιό της, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έχει φέρει πλέον σε απόγνωση τους χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε στάση περαιτέρω αναμονής μέχρι να δουν πού θα «κλειδώσει» η ισοτιμία με το ευρώ και ποια θα είναι η νέα επιβάρυνση της δόσης του δανείου τους.

Τα δάνεια αυτά δε, δημιουργούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αφορά περί τους 200.000 πολίτες, δανειολήπτες, εγγυητές και συνεγγυητές, οι οποίοι δεδομένης της εξαιρετικής τρέχουσας διεθνούς, ευρωπαϊκής και εγχώριας οικονομικής και ενεργειακής συγκυρίας χρήζουν πλέον άμεσης προστασίας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά...

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων...

Η παρουσία των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας...

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Θόδωρος Σαβ. Ταχματζιδης. Η...

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το Τορόντο στο Σπίτι της Βεργίνας

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το...

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και ο...

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ημαθίας

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών...

Σε εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για...

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική Μακεδονία!

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική...

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση αγροτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου - Του είχαν πάρει 12500 ευρώ

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...