« Η ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΗΡΙΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ  – Η ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ  ΚΑΙ Ο  ΠΑΝΤΑ  ΤΕΛΙΚΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ  ΑΓΡΟΤΗΣ»

« Η ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΗΡΙΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ – Η ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΙΚΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Τι τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και στις ομάδες παραγωγών συμπύρηνου Ροδάκινου. Αυτό συμβαίνει όπως  καταγγέλλουν  διότι σχεδόν στα μέσα της περιόδου  συγκομιδής συμπύρηνων ροδάκινων οι βιομηχανίες κομπόστας αρνούνται να παραλάβουν διάφορες ποικιλίες όπως «Κατερίνα» Α37 και άλλες, εξαναγκάζοντας στην ουσία τους αγρότες, να πάνε τα συμπύρηνα ροδάκινα για  να γίνουν χυμός, με τιμές που είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

 Επιπροσθέτως ενώ όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ε.Κ.Ε  Κωνσταντίνου Αποστόλου  από 20/12/2021, ότι τα 0,33-0,35, ευρώ ανά κιλό προϊόντος συμπύρηνου ροδάκινου  μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά δυστυχώς οι τιμές παραλαβής στην σημερινή πραγματικότητα είναι αρκετά χαμηλότερες. Συνεπώς σε μία χρονιά που τα λιπάσματα  τα φάρμακα και όλα τα αγροτικά εφόδια, έχουν ανέβει τουλάχιστον   κατά 30% , σε μια χρονιά που υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή οι αγρότες και οι ομάδες παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου βρίσκονται σε απόγνωση. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς στην ουσία σχεδιασμό και στήριξη της αγροτικής παραγωγής συμπύρηνου Ροδάκινου  μένοντας στις εξαγγελίες της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας  (Ε.Κ.Ε)  για ελάχιστες τιμές 0,33-0,35, βρίσκεται σήμερα να παρακολουθεί τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που εφαρμόζουν και στην ουσία επιβάλουν κάποιες από τις βιομηχανίες κονσερβοποίησης, χωρίς να παίρνει κάποια μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αγροτών. Το μόνο που υλοποιείται μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ημαθία είναι κάποιες συσκέψεις του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε)  και κάποιες δηλώσεις του Προέδρου της   ΕΚΕ  Κωνσταντίνου Αποστόλου ότι εμμένει και υποστηρίζει την από 20/12/21 δήλωση του, για την τιμή στα 0,33- 0,35 ευρώ στα συμπύρηνα. 

Κατόπιν όλων αυτών σήμερα έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας, γίνονται διακοπές παραλαβών στις ποικιλίες « Κατερίνα» Α37 και άλλες, οι τιμές που  θα πληρωθούν από ότι ακούγεται θα είναι 0,26 -0,27 και όχι σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της  Ε.ΚΕ. 

Εν κατακλείδι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική χρονιά, με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα στα ύψη, με τα εφόδια και τα φάρμακα  να έχουν ανεβεί  τουλάχιστον κατά 30%, σε μία παραγωγική χρονιά που υπάρχει  τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών για την συγκομιδή των ροδάκινων, οι «ήρωες» αγρότες  που κατάφεραν να καλλιεργήσουν και να φτάσουν στη συγκομιδή, ελπίζοντας να καλύψουν τουλάχιστον τα έξοδα τους βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτό συμβαίνει γιατί  δεν μπορούν μα παραδώσουν τα συμπύρηνα ροδάκινα ή όταν  τα παραδίνουν  πηγαίνουν για χυμό με πολύ χαμηλότερη τιμή. Ακόμη όμως και όταν παραδίδουν κανονικά από ότι ακούγεται,  η τιμή θα είναι κατά πολύ μικρότερη των 0,33 -0,35, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος και να βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά προκειμένου να παραληφθούν όλα τα συμπύρηνα ροδάκινα και στις τιμές που ανακοινωθήκαν, προκειμένου να καλύψει ο αγρότης τουλάχιστον το κόστος παραγωγής. Επιπροσθέτως θα πρέπει να στηριχθούν όλοι οι   δενδροκαλλιεργητές (Ροδακινοπαραγωγοί, βερυκοκοπαραγωγοί) για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, τον Ιούνιο και Ιούλιο, από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που  δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Επιπροσθέτως είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο από  κάθε άλλη φορά, να γίνει επιτέλους η  αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη και  τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή. Γιατί όλοι πρέπει να καταλάβουμε, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο  βασικός πυλώνας της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί από όλους μας!!!! 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Μέλος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά...

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων...

Η παρουσία των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας...

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Θόδωρος Σαβ. Ταχματζιδης. Η...

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το Τορόντο στο Σπίτι της Βεργίνας

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το...

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και ο...

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ημαθίας

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών...

Σε εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για...

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική Μακεδονία!

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική...

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση αγροτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου - Του είχαν πάρει 12500 ευρώ

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...