ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Χατζηδάκης: 24 δόσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ και παραγραφή ασφαλιστικών χρεών στη 10ετία, αντί της ισχύουσας 20ετίας

Κ. Χατζηδάκης: 24 δόσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ και παραγραφή ασφαλιστικών χρεών στη 10ετία, αντί της ισχύουσας 20ετίας

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες και ελευθέρους επαγγελματίες στην μη τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Για τον λόγο αυτό τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την από το βήμα της Βουλής, στην συζήτηση που αφορούσε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ότι τις επόμενες εβδομάδες, όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ, θα ενσωματωθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά χρέη προς την φορολογική διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε την αύξηση των δόσεων, από 12 σε 24, αλλά και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το 61% των συνολικών εισπράξεων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, δηλαδή ποσό ύψους 239.429.050 ευρώ, από το συνολικό εισπραχθέν ποσό ύψους 395.398.705 ευρώ, προέρχεται από ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου έτους 2022 του ΚΕΑΟ:

-Οι ενεργές ρυθμίσεις στην πάγια ρύθμιση (12 δόσεις) κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 109,21% και το ρυθμισμένο ποσό κατά 56,43%, συνολικού ποσού 457 εκατ. ευρώ. Το ύψος των ήδη ολοκληρωμένων ρυθμίσεων ανέρχεται σε ποσό 850 εκατ. ευρώ, ενώ των απολεσθεισών ρυθμίσεων ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

-Οι ενεργές ρυθμίσεις στην ρύθμιση των 72 δόσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 441,33% και το ρυθμισμένο ποσό κατά 1.511,35%, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 680 εκατ. ευρώ.

-Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 162,44% και το ρυθμισμένο ποσό αυτών κατά 91,60%. Συνολικά οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη ρυθμίσεις συνολικού ποσού 467 εκατ. ευρώ και έχουν απολεσθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου, περιλαμβάνεται διάταξη που θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΤ των «Νέων», είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 – 2012. Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι αντισυνταγματικός.

Στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Επισημαίνουν δε ότι δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς πλέον ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία. Και ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και για τους μη μισθωτούς δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγαλοπρεπής Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (Εικόνες)

Μεγαλοπρεπής Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου...

Οι Κερκυραίοι ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά στους...

Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ

Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη...

Σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, αναρτήθηκαν οι οριστικοί...

Ενδοοικογενειακή Βία: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα τηλεφωνήματα στη γραμμή «SOS 15900»

Ενδοοικογενειακή Βία: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα τηλεφωνήματα...

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η γραμμή...

Ν. Ανδρουλάκης: Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ

Ν. Ανδρουλάκης: Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος...

«Με τη σημερινή του δήλωση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε...

«Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την παρακολούθηση κινητού του  Ν. Ανδρουλάκη

«Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ»...

"Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ...

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ο Πακιστανός που δολοφόνησε την 17χρονη Νικολέτα

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ο Πακιστανός που...

 Νέα προθεσμία για αύριο Τρίτη(09/8) στις 10 το πρωί,...

Απεβίωσε ο  αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, επί χρόνια διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Απεβίωσε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, επί...

Απεβίωσε την Κυριακή, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη...

Πάνω από 42.000 αιτήσεις ανέργων σε μία εβδομάδα για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Πάνω από 42.000 αιτήσεις ανέργων σε μία εβδομάδα για...

Ξεπέρασαν τις 42.000 οι αιτήσεις ανέργων που υποβλήθηκαν...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...