Κ. Χατζηδάκης: 24 δόσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ και παραγραφή ασφαλιστικών χρεών στη 10ετία, αντί της ισχύουσας 20ετίας

Κ. Χατζηδάκης: 24 δόσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ και παραγραφή ασφαλιστικών χρεών στη 10ετία, αντί της ισχύουσας 20ετίας

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες και ελευθέρους επαγγελματίες στην μη τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Για τον λόγο αυτό τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την από το βήμα της Βουλής, στην συζήτηση που αφορούσε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ότι τις επόμενες εβδομάδες, όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ, θα ενσωματωθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά χρέη προς την φορολογική διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε την αύξηση των δόσεων, από 12 σε 24, αλλά και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το 61% των συνολικών εισπράξεων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, δηλαδή ποσό ύψους 239.429.050 ευρώ, από το συνολικό εισπραχθέν ποσό ύψους 395.398.705 ευρώ, προέρχεται από ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου έτους 2022 του ΚΕΑΟ:

-Οι ενεργές ρυθμίσεις στην πάγια ρύθμιση (12 δόσεις) κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 109,21% και το ρυθμισμένο ποσό κατά 56,43%, συνολικού ποσού 457 εκατ. ευρώ. Το ύψος των ήδη ολοκληρωμένων ρυθμίσεων ανέρχεται σε ποσό 850 εκατ. ευρώ, ενώ των απολεσθεισών ρυθμίσεων ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

-Οι ενεργές ρυθμίσεις στην ρύθμιση των 72 δόσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκαν κατά 441,33% και το ρυθμισμένο ποσό κατά 1.511,35%, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 680 εκατ. ευρώ.

-Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 162,44% και το ρυθμισμένο ποσό αυτών κατά 91,60%. Συνολικά οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη ρυθμίσεις συνολικού ποσού 467 εκατ. ευρώ και έχουν απολεσθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου, περιλαμβάνεται διάταξη που θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΤ των «Νέων», είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 – 2012. Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι αντισυνταγματικός.

Στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Επισημαίνουν δε ότι δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς πλέον ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία. Και ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και για τους μη μισθωτούς δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...