ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απάντηση Γιαννακάκη στον Βουλευτή Πέλλας Γ. Καρασμάνη για την απαράδεκτη κατάσταση στο συμπύρηνο

Απάντηση Γιαννακάκη στον Βουλευτή Πέλλας Γ. Καρασμάνη για την απαράδεκτη κατάσταση στο συμπύρηνο

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ.  Γιώργου Καρασμάνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην «Διεπαγγελματική» Οργάνωση Πυρηνοκάρπων  επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, οι οποίες βέβαια δεν της αναλογούν. 

Από το κείμενο της επιστολής καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης  κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της.

Επειδή κάνει αναφορά στον Εθνικό ιδρυτικό νόμο των «Διεπαγγελματικών» και στην Ενωσιακή Νομοθεσία και επειδή προσπαθεί να χρεώσει- ανεπιτυχώς - πολιτικές ευθύνες στην «Διεπαγγελματική»  για την κρίση του συμπυρήνου ροδακίνου ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ αναφέρουμε τα εξής :

1) Η «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων– ροδάκινων και νεκταρινιών» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και διαθέτει ΑΦΜ εδώ και δύο χρόνια περίπου. Άρα λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Αστικό Νόμο . 

2) Στην εν λόγω «Διεπαγγελματική» συμμετέχουν κατά 50 % οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατά 50% οι Βιομηχανίες και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις ( Ε.Κ.Ε. και Σ.Ε.Β.Ε. ) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης απαιτούν πλειοψηφία του 80 %  των μελών των οργάνων Διοίκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις του 100% . Άρα μονομερώς , οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε βέβαια και οι Βιομηχανίες . 

Μάλιστα σε άλλες «Διεπαγγελματικές» οργανώσεις ορίζεται απόλυτη ομοφωνία ήτοι 100% , στην λήψη όλων των αποφάσεων.

3) Εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα  αναγνώρισης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1308/13  καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 2745 / 30 28012 / ΦΕΚ Β αριθμός 4761 / 24 – 12 – 19. Αλλά δυστυχώς και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν απάντηση εντός τεσσάρων μηνών , δεν έχουμε ακόμη καμιά θετική ή αρνητική απάντηση για να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες - παρά τις όποιες παρεμβάσεις μας .

4) Η μη αποδοχή ακόμη της αίτησής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά ανενεργές τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή  και Εθνική νομοθεσία των «Διεπαγγελματικών» , με αποτέλεσμα να λειτουργούμε νόμιμα μεν , αλλά ως μία απλή Αστική εταιρεία.

5) Να του θυμίσουμε επίσης τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1308 / 13 άρθρο 210 παράγραφος τέσσερα εδάφιο δ , σε συνάρτηση με το άρθρο 159 παράγραφος 3 δ εδάφιο ΙΙ, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι   «Διεπαγγελματικές»              ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΩΝ .

6) Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες,  μέλη της «Διεπαγγελματικής»,  στήριξαν και στηρίζουν την εξαγγελία της τιμής των 0,33 έως 0,35 € το κιλό.

7) Η  Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)   στην οποία μετέχουν επίσης ως μέλη, οι Συνεταιρισμοί της   «Διεπαγγελματικής», πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση στο πρόβλημα που υπάρχει και  θα κάνει πάλι την παρέμβασή της  με συγκεκριμένες  προτάσεις  για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο των αυθαιρεσιών που  σήμερα ζούμε, όπως επίσης  θα εισηγηθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα ανοίξει  τους επόμενους μήνες  να  γίνει   ένταξη  αρκετών στρεμμάτων και ποικιλιών συμπυρήνων  ροδακίνων . 

8) Επίσης να του θυμίσουμε ότι εμείς ως «Διεπαγγελματική»  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ   ΝΑ   ΕΧΟΥΜΕ  ΤΗΝ    ΘΕΣΜΙΚΗ    ΔΥΝΑΜΗ   ΝΑ   ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ   τις οικονομικές μας επιδιώξεις στην ιδιωτική βιομηχανία.         Και είναι  παράλογο,  αν όχι σκόπιμο,  να μας  επιρρίπτει ευθύνες όπως αναγράφει στο κείμενο της επιστολής του , « για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση».  Αλλά ακόμη και εάν την είχαμε και μία Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός διαφωνούσε με τις αποφάσεις της «Διεπαγγελματικής», τότε πολύ απλά θα αποχωρούσε από την Αστική Εταιρεία και δεν θα  είχε καμία δέσμευση . 

9) Θα ήταν  επίσης άδικο να μην  αναφέρουμε ότι  η «Διεπαγγελματική» οργάνωση ήταν αυτή που σε στενή  συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και βουλευτές, κατόρθωσε να συμβάλλει στην λύση σοβαρών προβλημάτων όπως την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και την είσοδο στην χώρα  εργατικού δυναμικού κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού , την μείωση των φορολογικού συντελεστή  κατά  50%  για τους  κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες ,στην χορήγηση διαφόρων αποζημιώσεων και στηρίξεων λόγω θεομηνιών και πολλών άλλων θεμάτων στα πλαίσια της Αστικής της λειτουργίας ,  που είναι άγνωστα στον αγροτικό κόσμο  . 


       Κλείνοντας θα θέλαμε να του θυμίσουμε  ότι  είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη  να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε  δελτία τύπου, ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος  σε συναντήσεις  της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε,  ότι  ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή  της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως  πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε  προθυμοποιήθηκε να την  στηρίξει και να την  βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως .  Και όπως κλείνει και ο ίδιος την επιστολή του « αλλά ποτέ δεν είναι αργά .  Ακόμη και τώρα» .


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΔΟΠ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε Καβάσιλα  και Π. Σκυλίτσι

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε Καβάσιλα και...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Παρασκευή, 15...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ:  Ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΑΤ για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Ζητούμε...

Από τον αγροτικό σύλλογο  δήμου Αλεξάνδρειας,...

Συνάντηση Τσαβδαρίδη – Σταμενίτη για άρδευση και συνδεδεμένες  ενισχύσεις για καλλιέργειες  καλαμποκιού και βάμβακος

Συνάντηση Τσαβδαρίδη – Σταμενίτη για άρδευση και...

Για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των συνδεδεμένων...

Σταμενίτης: «Επενδύουμε στο διάλογο με τους παραγωγούς για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ»

Σταμενίτης: «Επενδύουμε στο διάλογο με τους...

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή των...

Επίσπευση των πληρωμών συνδεδεμένης ενίσχυσης  στους καλλιεργητές βαμβακιού, ζητάει από τον Υπ.Α.Α.Τ.  ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Επίσπευση των πληρωμών συνδεδεμένης ενίσχυσης στους...

Να επισπευστεί το χρονικό διάστημα καταβολής των...

Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube -  Η εφαρμογή AgriSnap– GR παρέχει πληροφορίες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube - Η εφαρμογή AgriSnap– GR...

Με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή...

Νάουσα: Εκτιμήσεις ζημιών σε κεράσια από βροχόπτωση

Νάουσα: Εκτιμήσεις ζημιών σε κεράσια από βροχόπτωση

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...