Η Π.Ε. Ημαθίας τιμά τα 100 χρόνια   της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η Π.Ε. Ημαθίας τιμά τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει η  Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μικρασιατών της Ημαθίας. Πρόκειται για κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βέροια  (πέρα από τις κατά τόπους εκδηλώσεις των Συλλόγων) και θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

«Σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Μικρασιατών της Ημαθίας, η Π.Ε. Ημαθίας τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των χαμένων πατρίδων μέσα από ένα τριήμερο δρώμενων με προβολή μαρτυριών και γεγονότων της πρωτοφανούς τραγωδίας του Σεπτέμβρη του 1922 και των όσων ακολούθησαν, όπου η τουρκική βαρβαρότηταμέσα από σφαγές και ανατριχιαστικές κτηνωδίες έγινε αιτία να θρηνήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους.

Πρόκειται για ένα ακόμη μελανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας που, μαζί με την Γενοκτονία των Ποντίων, σημάδεψε για πάντα εκατομμύρια ψυχές Ελλήνων που γνώρισαν την προσφυγιά, τους απογόνους τους και όλο τον σύγχρονο ελληνισμό. Είναι χρέος απέναντι στα θύματα και στους πρόσφυγες, απέναντι στον τόπο και στην ιστορία, να θυμόμαστε κι αυτό το κάνουμε με συνέπεια» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης με αφορμή τη διοργάνωση των εκδηλώσεων

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εκδηλώσεις, έχοντας τα δρώμενα μνήμης στο επίκεντρο, ξετυλίγουν την ιστορία και τις μνήμες εκείνων που έζησαν τα γεγονότα μέσα από μια τριλογία παραστάσεων που συνοδεύονται παράλληλα κι από παραδοσιακές Μικρασιατικές μουσικές, χορευτικές και γαστρονομικές περιπλανήσεις μέσω της φιλόξενης ψυχής των Μικρασιατών της Ημαθίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων (παντού ελεύθερη είσοδος) έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 15/9/2022 

«Η Μικρασία της αγοράς»

Ώρα: 8:00μμ

Τόπος: Βέροια, πεζόδρομος εμπορικού κέντρου (αγορά)

Θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο μνήμης για τα επαγγέλματα των Μικρασιατών με ιστορίες από τις αγορές και τις εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων στις περιοχές της Μικρασίας (εμπόριο, αγορές, παζάρια, εκφράσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, επαγγέλματα κ.α.) μέσα από μια αναπαράσταση της καθημερινότητας του παζαριού-αγοράς του Κιστανέ Παραζέ της Σμύρνης. 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/9 2022

 «Μνήμες, η μουσική της ανατολής»

Ώρα: 8:00μμ

Τόπος: Βέροια, Πάρκο Ελιάς

Θεατρική μουσικοχορευτικό δρώμενο με μνήμες Μικρασιατών της Ημαθίας σε συνδυασμό με τη μουσικοχορευτική κληρονομιά της ανατολής των προσφύγων.Μια παράσταση όπου ξεδιπλώνονται οι αναμνήσεις των απογόνων της 2ης γενιάς σύμφωνα με αυτά που βίωσαν από τους πρόσφυγες γονείς και παππούδες τους. Αναμνήσεις που πάντα είχαν συνοδό τις μελωδίες των αλησμόνητων πατρίδων.

Το δρώμενο πλαισιώνεται κι από παρουσίαση βιντεοσκοπημένων μαρτυριών των προσφύγων δεύτερης γενιάς, με αποσπάσματα λαογραφικής έρευνας σε συνδυασμό με τη μουσικοχορευτική κληρονομιά της ανατολής.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002 (ΠΡΩΪ)

«Προσφυγικό Τσιμπούσι»

Ώρα: 11:00 πμ

Τόπος: Βέροια, Πάρκο Ελιάς

Έκθεση γαστρονομίας της Ανατολής με συνάντηση προσφυγικών χορωδιών και χορευτικών ομάδων πολιτιστικών συλλόγων.

Ένα ευχάριστο πρωινό Σαββάτου για όσους παρευρεθούν με έκθεση προϊόντων, εδεσμάτων, συγγραμμάτων κ.α. με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που δεν έλλειπαν από κανένα «προσφυγικό τσιμπούσι».

Στη διάρκεια της έκθεσης, οι χορωδίες των Συλλόγων Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και Νομού Ημαθίας θα παρουσιάσουν τραγούδια από τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Μετά την παρουσίαση των χορωδιών, οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων: Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, Κουριωτών Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και Καππαδοκών Πλατέος «Βαρασός» θα παρουσιάσουν τη χορευτική κληρονομιά των προσφύγων της Ανατολής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002 (ΒΡΑΔΥ)

 «Σμύρνη Αρχόντισσα»

Ώρα: 8:00μμ

Τόπος: Πάρκο Ελιάς

Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη και στη συνέχεια θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση με σμυρναίικα τραγούδια και ρεμπέτικα που αναδεικνύει την εξέλιξη του Σμυρναίικου τραγουδιού στην Ελλάδα, σε όλη την πορεία της από την αλησμόνητη Πατρίδα στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η προβολή περιλαμβάνει αναφορές και την καταστροφή της Σμύρνης και μας εισάγει στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου μέσα από τα Σμυρνορεμπέτικα τραγούδια τους εκφράζουν τον πόνο τους, τη νοσταλγία τους, την αγάπη τους και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής τους ως πρόσφυγες.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Έκθεση εικαστικής κούκλας  του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και...

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ. εγκαινιάζεται στην...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024  Θεατρική Ομάδα ΣΑΡΔΑΜ  «Το Μαιευτήριο» ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις...

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών  από το Λύκειο  των Ελληνίδων Βέροιας

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Βέροιας, έχοντας...

Πασχαλινό Bazaar  της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4 έως και το Μ. Σάββατο 4/5

Πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει και φέτος τη...

 Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την ενίσχυση των Συσσιτίων και των φιλανθρωπικών δομών!

Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λίγες...

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών  Επιστημών

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών

Το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας συνδιοργανώνει με τον Δήμο...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ από 18/4/24 – 24/4/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ από 18/4/24 – 24/4/24

KUNG FU PANDA 4 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα 1:  Σάββατο 20/4 -...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ:  Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου στη Λέσχη Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου στη...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...