ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορικές στιγμές στο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς - Το χρονικό του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΠ Βέροιας

Ιστορικές στιγμές στο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς - Το χρονικό του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΠ Βέροιας

50 χρόνια προσφορά – 50 χρόνια δράση – 50 χρόνια Ένωση – 50 χρόνια πράξη. Με το σύνθημα αυτό και συνδιοργανωτή τον Δήμο Βέροιας, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας (ΕΠΠΒ) γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, στην 20η συνάντηση μελών και φίλων της, το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου, στον φορτωμένο με ανεξίτηλες αναμνήσεις και βαθιά συμβολικό χώρο του Προσκοπικού Κέντρου Καστανιάς (ΠΚΚ).


Για την συνάντηση δούλεψε εντατικά ένα επιτελείο ανθρώπων πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι, ώστε όλα να είναι οργανωμένα όπως αρμόζει σε έναν θεσμό της πόλης μας με δραστηριότητα 50 ετών, προσανατολισμένο στην υποστήριξη πανανθρώπινων ιδεών που εκφράζονται με το προσκοπικό παιχνίδι που παίζεται για τα παιδιά μας στα τρία Συστήματα της πόλης μας, στην καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και αγάπης και την κοινωνική ευαισθησία.

Το ΠΚΚ στολίστηκε και από την Παρασκευή 2/9 ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τις θύμισες, τα τραγούδια, την χαρά, την αγάπη και τις αγκαλιές που ολοένα φώτιζαν και ζέσταιναν την Προσκοπική παρέα. Συγκινητικά τα λόγια του «Κύκνου» που ξαναβρεθήκαμε μετά από 3 δεκαετίες: «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια που θυμάσαι και θυμάμαι...» και η ευχή της «να κρατήσουμε τη φλόγα άσβεστη, το όραμα ψηλά και την καρδιά παιδική».


Κουρεύτηκαν τα χόρτα, ετοιμάστηκε η κουζίνα, ο χώρος «πυράς» και το εκκλησάκι, οργανώθηκε η γραμματεία, στήθηκε ολόκληρο Luna Park, μια πρωτότυπη όμορφη κατασκευή για να παίξουν μικροί και μεγάλοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο 3/9 το απόγευμα. Περιλάμβανε Προσκοπικά παιχνίδια, παρουσίαση της Εδαφοσφαίρισης (Petanque) από στελέχη της Ομοσπονδίας (Ε.Ο.ΕΔ) του αθλήματος, δείπνο με την φροντίδα της ομάδας τροφοδοσίας, «πυρά» με ψυχαγωγικό περιεχόμενο και παρουσίαση του Προσκοπικού έργου της ΕΠΠΒ, που απέσπασε πολλά συγχαρητήρια. Ακολούθησε η «πορεία προς τα άστρα», όπου μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα στο σκοτάδι, δόθηκε η ευκαιρία της απόλαυσης άπλετης θέας στα φώτα της Εγνατίας οδού, της πόλης της Θεσσαλονίκης και των χωριών των Πιερίων. Εκεί στον λόφο του Σταυρού, με την μουσική του Β. Παπαθανασίου έγινε ξενάγηση στη θέση και την μυθολογία των αστερισμών του ουρανού που ξαστέρωσε χαριστικά λίγες ώρες πριν.


Την επομένη, Κυριακή 4/9, μετά το πρωϊνό, την προσευχή, την έπαρση της σημαίας και τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο Γιάννης Αβραμίδης έδωσε την Προσκοπική του υπόσχεση και ντύθηκε το Προσκοπικό μαντήλι. Ακολούθησε η τελετή «ανανέωσης υπόσχεσης», όπου όλοι σχηματίζοντας τον Προσκοπικό χαιρετισμό, επανέλαβαν τα λόγια του μεγαλύτερου σε ηλικία και υποσχέθηκαν και πάλι, να εκτελούν το καθήκον τους προς τον Θεό και την Πατρίδα, να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρούν τον νόμο των Προκόπων.

Σειρά είχε η συγκινητική απονομή τιμητικών διακρίσεων, όπου δόθηκαν μετάλλια, αναμνηστικά διπλώματα και χειροκροτούμενοι μίλησαν οι τιμώμενοι. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι, μοιράστηκαν κόλλυβα και μπισκοτολούκουμα.


Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε αναμνηστική πλάκα για τα 50 χρόνια της Ένωσης, βγήκε αναμνηστική φωτογραφία και ακολούθησε τουρνουά petanque (εδαφοσφαίρισης) με την καθοδήγηση των μελών της Ε.Ο.ΕΔ και πολλούς συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός κ. Α. Βεσυρόπουλος και οι βουλευτές κ. Λ. Τσαβδαρίδης και κ. Α. Τόλκας. Υπήρξε περιέργεια, ανταγωνισμός και μεγάλο ενδιαφέρον. Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες και οι νικητές πανηγύρισαν φωνάζοντας την κραυγή τους.

Όμως ο χρόνος περνά, η κατασκήνωση έπρεπε να λυθεί και να ακολουθήσει το γεύμα, όπου ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ της ΕΠΠΒ και της ΕΟΕΔ και η συνάντηση έληξε με τον διαμοιρασμό ερωτηματολογίου αξιολόγησης και το τραγούδι του αποχωρισμού.

Το ραντεβού για την 21η συνάντηση το 2024 δόθηκε, η συνάντηση έληξε. Η φιλική διάθεση, η αδελφοσύνη, οι διηγήσεις ζέσταναν την μνήμη και συμπλήρωσαν το παζλ των περιπετειών του Προσκοπικού παιχνιδιού των παιδικών χρόνων. Τελικά είμαστε κομμάτι ο ένας του άλλου. Ο Προσκοπικός κρίκος είναι ένας πολύτιμος παντοτινός δεσμός.

Η ΕΠΠΒ ευχαριστεί για την παρουσία τους, τον Δήμαρχο Βέροιας και μέλος της ΕΠΠΒ κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη ως συνδιοργανωτή και οικοδεσπότη, τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης πατέρα Καλλίνικο, τον υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τους βουλευτές Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη και κ. Άγγελο Τόλκα, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας κ. Νικόλαο Παλαμούτη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδας κ. Δημήτρη Μαναράκη, τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστο Καναρόπουλο, τους εκπροσώπους των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων Κοζάνης, Λάρισας και του 8ου Συστήματος Τούμπας Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εδαφοσφαίρισης (ΕΟΕΔ) κ. Κωνσταντίνο Χρονόπουλο, κ. Αλεξάνδρα Σούρμπη, κ. Δημήτρη Μπέση και κ. Μαρία Ορφανίδου, τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Μπέτσα τον πρ. διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Δημήτρη Πυρινό, τους «Αργυρούς Φοίνικες» κ. Τριαντάφυλλο Μεταξά, κ. Σπύρο Τελλίδη, κ. Θανάση Στάντζο και όλους τους παλαιούς προσκόπους που τίμησαν την συνάντηση ερχόμενοι από τα τέσσερα σημεία της Ελλάδας.


Ευχαριστεί για την στήριξή τους βουλευτές Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη, κ. Αναστάσιο Μπαρτζώκα και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Γεώργιο Χουρδάκη για το επιστολικό του μήνυμα.

Ευχαριστεί τους φίλους χορηγούς: Είδη υγιεινής Παυλίδης, Σχολή οδηγών Πορεία Γιώργος Ιακωβίδης, Pet Shop Τσαμήτρος , Γεωργικά εφόδια VitaLand Τρίτσκας Λεωνίδας, Αφοί Μεϊμαρίδη ΟΕ, Θέρμανση Κλιματισμός Φωτιάδης, Πρατήριο Shell Σωτήρης Τσέλιος, Ασφάλειες Γιώργος & Αρχέλαος Ιακωβίδης, Οικοδομικά υλικά Καμπίσιου Ευθυμία, Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Βέροιας, Αλλαντικά Πασσιάς, Εκτυπώσεις Euro-Provoli.gr, Ενέργεια ΑΠΕ ΑΕ Οικονομίδης Κωνσταντίνος, Αρτοεργαστήριο Μαρίας Χονδραντώνη, Βιομηχανία άρτου Λυκούργος, Woman’s Fashion BON, Γεωργικά εφόδια AgroGea Παύλος Ασβεστάς, Παραδοσιακά Ελληνικά Προϊόντα Κανδήλας, Παραγωγή Ζωοτροφών & Αλεύρων Μύλοι Οικονομίδη, Ζαχαροπλαστείο Φίνο, Οινοποιεία VAENI Naoussa και τυροκομικά Κελεπούρης.


Επίσης η ΕΠΠΒ συγχαίρει και εύχεται στον «Φοίνικα», τον «Κύκνο», το «Μυρμήγκι» και τη «Γλαύκα» για τα Προσκοπικά τους βαφτίσια καλό «Προσκοπικό κυνήγι» (ευχή για καλή συνέχεια) και με το όνομα…!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την Εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων και μια ελιά στην αυλή πανηγύρισε ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο χωριό

Με την Εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων και μια ελιά...

Χθες Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας,...

Οκτώ αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών και των καταναλωτών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Οκτώ αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών...

Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών που τίθενται σε...

Η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη ΜαγκριώτηΗ ρευστοποίηση του κομματικού...

Στην ΄Όσσα Λαγκαδά ο Μητροπολίτης Παντελεήμων για το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μετρών και Αθύρων κυρού Δημητρίου

Στην ΄Όσσα Λαγκαδά ο Μητροπολίτης Παντελεήμων για το...

Το πρωί της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, τελέστηκε το...

Εκτέλεση ενταλμάτων  σύλληψης - Συλλήψεις για απόπειρα κλοπής  από παγκάρι παρεκκλησίου

Εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης - Συλλήψεις για απόπειρα...

Συνελήφθησαν στις 1 Δεκεμβρίου 2023 το μεσημέρι στην...

Από το Επιμελητήριο Ημαθίας για επιχειρήσεις: Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για την Κυβερνοασφάλεια

Από το Επιμελητήριο Ημαθίας για επιχειρήσεις: Δωρεάν...

Η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί αισθητά τα...

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου...

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Προστασία των αδύναμων πολιτών με οφειλές και βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Προστασία των αδύναμων...

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος της Διαρκούς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...