Εξαιρετικά επιτυχημένη η επετειακή εκδήλωση του «Έρασμου» για τα 100 χρόνια από τη  Μικρασιατική Καταστροφή

Εξαιρετικά επιτυχημένη η επετειακή εκδήλωση του «Έρασμου» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δ.Τ. από τον "Έρασμο": Κορωνίδα των θεματικών εκδηλώσεων κοινωνικής αναφοράς του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» αποτέλεσε, κατά κοινή ομολογία όσων παρακολούθησαν την επετειακή διοργάνωση του μουσικο-θεατρικού δρώμενου με τίτλο: «1922-2022. Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω….Σπαράγματα μνήμης – Μνημόσυνο τιμής»,  για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου στον κατάμεστο από κόσμο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας!

Μέσα από μια ιδιαίτερα προσεγμένη καλλιτεχνική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τη σκηνοθεσία, την επιμέλεια κειμένων και την οργάνωση των μουσικο-χορευτικών θεμάτων, οι επί σειρά ετών εθελόντριες και μέλη του «Έρασμου» Κατερίνα Πασιοπούλου (Εκπαιδευτικός) και Κατερίνα Σωτηρίου (Μουσικός – Χοράρχης) πρωταγωνίστησαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά δίνοντας και δένοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα που «ξεκλείδωσε», μέσα από εικόνες, κινήσεις, μελωδίες και ερμηνείες μνήμες και ανάμεικτα συναισθήματα στους εκατοντάδες θεατές, μεταξύ έντονης συγκίνησης και νοσταλγίας. 

Μια εκδήλωση που συνέδεσε την Τέχνη με την Ιστορία,  μεταφέροντας χρώματα και αρώματα του Ελληνισμού της Μικρασίας και του Πόντου, μέσα από τις ερμηνείες όλων των συντελεστών της παράστασης που απεικόνισαν ανάγλυφα την πραγματικότητα του ξεριζωμού και της επανεγκατάστασης των πληθυσμών. Τόσο οι Χορωδίες, παιδική και ενηλίκων Μελίκης – Πλατέος, όσο και τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλογων, Πολιτιστικού  και Λαογραφικού Μελίκης και Νεοκάστρου, καθώς και οι μουσικοί και χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Μικρασιατικού Συλλόγου Ημαθίας, αποτύπωσαν μοναδικά τη δική τους σφραγίδα και υπογραφή σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό νοερό ταξίδι στο χρόνο, τον πόνο αλλά και την ελπίδα!

Μια εκδήλωση που επικοινώνησε δυναμικά την διαχρονική πληγή της κάθε προσφυγιάς σε κάθε εποχή, σε κάθε γωνιά της γης, περνώντας το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, που άλλωστε αποτελούν τις βασικές ιδρυτικές αρχές του «Έρασμου».

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» πάντα δίπλα στον εμπερίστατο άνθρωπο

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΔΣ του «Έρασμου» Γεωργία Φωστηροπούλου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, αναφορικά με το πνεύμα της διοργάνωσης της εκδήλωσης, ο «Έρασμος» ως Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης, που ασχολείται εδώ και 14 χρόνια, εξ αντικειμένου, με τη βία και την κακοποίηση κατά του ανθρώπου, δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας, αλλά η κοινωνική του ευαισθησία επεκτείνεται και αγκαλιάζει και θύματα των προσφυγικών κυμάτων που φτάνουν κατά καιρούς δίπλα μας. «…Μια κοινωνική ευαισθησία που αγγίζει θέματα ισότητας, ισονομίας, ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις…», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη θεματική της εκδήλωσης, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων η Πρόεδρος του «Έρασμου» είπε συγκεκριμένα: «…Η 14η Σεπτέμβρη, που καθιερώθηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος,  με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων,  είναι αναμφίβολα ένα θλιβερό ορόσημο Μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, όπως και αυτό της γενοκτονίας του Πόντου, θυμίζοντάς σε όλους εμάς τον άγριο ξεριζωμό χιλιάδων συμπατριωτών μας, λαϊκών και κληρικών, στη μνήμη των οποίων υποκλινόμαστε ευλαβικά.  Παράλληλα όμως η σημερινή επέτειος αποτελεί και ένα σημαντικό ορόσημο Τιμής, αφού αναμφίβολα οι Μικρασιάτες, όπως και οι Πόντιοι μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία και τον Πολιτισμό, εμπλουτίζοντας την πατρίδα μας με την Πίστη των Αγίων Πατέρων, τις παραδόσεις, τις ιδέες και τις αξίες των αλησμόνητων πατρίδων τους, δίνοντας μια ζωογόνα πνοή που αγγίζει μέχρι και τη δική μας γενιά...»

Τοπικοί Άρχοντες παρόντες αλλά και… συμμετέχοντες!

Μεταξύ των επισήμων την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων,  οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας, Κωνσταντίνος Βοριαζίδης και Νικόλας Καρανικόλας αντίστοιχα, ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, η πρώην Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων Συρμούλα Τζήμα,  η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθυμία Γώτη ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Νικόλαος Σαρακατσιάνος, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων, Φορέων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, προλόγισε την εκδήλωση αλλά και τραγούδησε ο ίδιος στο τέλος, ένα παραδοσιακό τραγούδι των αλησμόνητων πατρίδων, που χαρακτηρίζει την προσφυγική του καταγωγή, στο πλαίσιο της απονομής τιμητικών δώρων σε εκπροσώπους των Συλλόγων που συμμετείχαν. 

 

 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας - «Με το βλέμμα στο μέλλον» στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς – ΕΡΙΑ

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας -...

15 & 16 Οκτωβρίου 2022Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας...

Το πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Το πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της Απελευθέρωσης...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει το πρόγραμμα...

Oμιλία με θέμα: «Ο ηρωισμός στη σύγχρονη εποχή»  - Υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Oμιλία με θέμα: «Ο ηρωισμός στη σύγχρονη εποχή» - Υπό...

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου...

Don’t let me DOWN - Παιδική έκθεση ζωγραφικής για καλό σκοπό!

Don’t let me DOWN - Παιδική έκθεση ζωγραφικής για καλό σκοπό!

Η ΑΜΚΕ Κλειδαρότρυπα, έχει την τιμή να διοργανώνει μια...

Παρουσίαση βιβλίου του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα στην Εβραϊκή Συναγωγή Βέροιας

Παρουσίαση βιβλίου του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα στην...

Την παρουσίαση του βιβλίου του «Συναγωγή» (εκδόσεις...

Συμμετοχή της Εστίας Μουσών στο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Συμμετοχή της Εστίας Μουσών στο Φεστιβάλ Τρύγου...

Το Τμήμα Σύγχρονου χορού Ενηλίκων του Συλλόγου Γονέων...

Ποιες εκδήλωσεις θα γίνουν στο χειμερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας ''Μίκης Θεοδωράκης'' του  2ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Ποιες εκδήλωσεις θα γίνουν στο χειμερινό Δημοτικό...

Ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι οι μουσικές εκδηλώσεις...

Παρουσίαση βιβλίου του Θεόδωρου Ζιώτα, «Η Νάουσα μέσα από τις εφημερίδες, 1875-1940-Α΄τόμος, Κοινωνική ζωή»

Παρουσίαση βιβλίου του Θεόδωρου Ζιώτα, «Η Νάουσα μέσα...

Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...