Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’»

«Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’» τιτλοφορείται η νέα έκθεση που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Η έκθεση, που μόλις εγκαινιάστηκε, φιλοξενείται στις προθήκες στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τους αγώνες, τις θυσίες και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Περιλαμβάνει τεκμήρια υψηλής ιστορικής αξίας από τη συλλογή του Nαουσαίου κ. Τάκη Μπάιτση και της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτής Πιερίας, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση ανέφερε: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με την αυτοθυσία τους επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος και σε όλες και όλους εμάς να απολαμβάνουμε δημοκρατικά αγαθά όπως η ελευθερία, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και όλο το πλέγμα αξιών και διαδικασιών που απορρέουν από τον κοινοβουλευτισμό».

Ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής Ημαθίας, σημείωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Δήμο της Νάουσας, φιλοξενεί μία εξαιρετική έκθεση για την ηρωική Μακεδονική πόλη, η Επανάσταση της οποίας απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό αλλά και ο μετέπειτα χαλασμός της αποτελούν διαχρονικό σημείο αναφοράς στην Ιστορία του Έθνους μας».

Ο κ. Άγγελος Τόλκας, βουλευτής Ημαθίας, τόνισε ότι «ήταν συνειδητή και συλλογική η απόφαση του απλού λαού της Νάουσας να τα βάλουνε με τον κατακτητή πολλές φορές, γνωρίζοντας κι οι ίδιοι ότι ούτε κάποια βοήθεια θα έρθει ούτε ο αγώνας αυτός μπορούσε να ήταν ίσος προς ίσο. Τα μηνύματα προς το έθνος μας είναι να γνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε ευθύνες, δημοκρατικά, συλλογικά και με αποφασιστικότητα. Να αλλάζουμε και να ανατρέπουμε δεδομένα».

Ο κ. Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ανέφερε ότι «στον όμορφο, ευλογημένο και φιλόξενο τόπο μας, με την μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, εργαζόμαστε σθεναρά με στόχο να αφήσουμε ουσιαστικό έργο στις επερχόμενες γενιές, με σεβασμό πάντοτε στους προγόνους μας και τις θυσίες τους».

Ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων, σημείωσε ότι «η παρουσία των ιστορικών αυτών κειμηλίων μας επαναφέρει στη μνήμη τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία, και δη το δραματικό Ολοκαύτωμα της Νάουσας, μια στιγμή υπέρτατης αυτοθυσίας, τέτοιας που η ελληνική Πολιτεία με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Αυγούστου 1955 ανακήρυξε τη Νάουσα ‘ηρωική’ πόλη της Ελλάδος».

Η κ. Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρουσίασε το εκθεσιακό αφήγημα της επετειακής έκθεσης μνήμης, η οποία αρθρώνεται σε 4 ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει την προεπαναστατική Νάουσα, με το παιδομάζωμα του 1705 και τις συνεχείς πολιορκίες του Αλή Πασά. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα όπλα του Αγώνα, τη χρηστική και τη συμβολική τους αξία. Η τρίτη τιμά τους επώνυμους Ναουσαίους αγωνιστές εντός του ευρύτερου πλαισίου της Επανάστασης στη Μακεδονία. Τέλος, η τέταρτη ενότητα εξιστορεί τον Χαλασμό και τη μετέπειτα πρόσληψη και θεσμική καθιέρωσή του στη συλλογική μας μνήμη.

Τέλος, ο κ. Τάκης Μπάιτσης, συλλέκτης, μετέφερε εικόνες από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας σημειώνοντας πως «η ιστορία της Νάουσας γράφτηκε από τα παιδιά της πάνω στις πλαγιές του αγονάτιστου ανταριασμένου Βέρμιου. Πίστευαν ότι θα φτάσουν ψηλά, θα λευτερωθούν. Αγωνίστηκαν και έπεσαν όλοι τους, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Δεν δείλιασαν, διάλεξαν έναν τιμημένο θάνατο αντί μιας σκλαβωμένης ζωής. Ήταν λεύτεροι!».

Η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’» θα διαρκέσει έναν μήνα, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό καθημερινά (με επίδειξη ταυτότητας), Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210-3707227 (ώρες 10:00-12:00).

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά στον Ι. Ναό  Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής», παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...