ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΔΟΥΣΑ (Α΄) Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ

ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΔΟΥΣΑ (Α΄) Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ

Γράφει ο

Θωμάς Γαβριηλίδης


Το σημερινό μου σημείωμα γράφεται με αφορμή μία συζήτηση ενός νεαρού πατέρα με την 3-4 ετών κορούλα του, η οποία έγινε ενώ περνούσαν μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, προπορευομένης της μικρούλας 2-3 μέτρα.

Σε ερώτηση του πατέρα «ποιανού είναι αυτό το μεγάλο μαρμάρινο κεφάλι στην είσοδο του Μουσείου;» η απάντηση της κορούλας του ήταν κατηγορηματική: «Είναι η κακιά η Μέδουσα!». Και, όταν ο καλός μπαμπάς, θέλοντας να εμπεδώσει η κορούλα του την άποψή της, σχολίασε «εγώ νόμιζα πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος», η απάντηση της μικρούλας ήταν η ίδια «είναι η κακιά η Μέδουσα».

Το μάθημα πήγε πολύ καλά. Ο σκοπός πέτυχε απόλυτα. Η μικρούλα τώρα ξέρει ότι το κολοσσιαίο μαρμάρινο αρχαίο κεφάλι που είναι τοποθετημένο μπροστά στην κύρια είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας είναι της Μέδουσας και όχι όπως πολλοί περαστικοί, όταν το πρωτοβλέπουν, νομίζουν ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επειδή του μοιάζει πολύ. Και πράγματι θα μπορούσε να λέγεται ότι είναι του Μ. Αλεξάνδρου, αν εκείνοι που το βρήκαν έπειτα από ανασκαφές στην περιοχή του βόρειου τείχους της Βέροιας δεν έλεγαν ότι είναι το κεφάλι της Μέδουσας, που είχε τοποθετηθεί εκεί ως αποτρόπαιο για να διώχνει τους εχθρούς μακριά από την πόλη.

Κρίθηκε λοιπόν ότι επρόκειτο για κεφάλι Γοργόνας Μέδουσας, αλλά όχι της άσχημης και της κακιάς, που όποιος άνθρωπος την έβλεπε στα μάτια απολιθωνόταν, παρά της ωραίας Γοργόνας Μέδουσας, η οποία γοήτευε, μάγευε και καθήλωνε με την τρομερή και απόκοσμη ομορφιά της όχι μόνο τους εχθρούς αλλά και το κακό μάτι και κάθε κακό από τους ανθρώπους που πίστευαν στη δύναμή της και φορούσαν σαν φυλαχτό το γοργόνειό της, τη μορφή της δηλαδή χαραγμένη ή ζωγραφισμένη πάνω σε ένα εγκόλπιο ή σε οποιοδήποτε άλλο κόσμημά τους ή σε κάποιο εξάρτημα της φορεσιάς ή της στολής τους.

Με την κρίση όμως αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι μελετητές της κολοσσιαίας κεφαλής, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αποτρόπαιο σύμβολο στα βόρεια τείχη της Βέροιας. Υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που χρησιμοποιήθηκε μετά το θάνατό του, ως αποτρόπαιο σύμβολο η απεικόνισή του, επειδή όταν ο Μ. Αλέξανδρος ζούσε προκαλούσε το φόβο και τον τρόμο στους εχθρούς του. Εξάλλου λένε δείχνοντάς το, ότι δεν έχει φίδια για μαλλιά, και κάποιο στοιχείο της κόμης, που από άλλους νομίστηκε φιδίσιο σώμα, λένε ότι είναι απλώς αναπαράσταση του διαδήματος που συνήθιζαν να φορούν στο κεφάλι τους οι Μακεδόνες βασιλείς.

Υπέρ της παραπάνω άποψης είναι οι πληροφορίες από αρχαίες πηγές ότι νομίσματα αρχαία με την κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου, χρησιμοποιούνταν σαν εγκόλπια όχι μόνο από Έλληνες και Ελληνίδες αλλά και από Ρωμαίους και Ρωμαίες, μια συνήθεια που ήταν γενικευμένη και τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όπως μαρτυρεί και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Το πρόβλημα της ταυτότητας της κολοσσιαίας μαρμάρινης κεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας φαίνεται λοιπόν ότι παραμένει μέχρι τώρα άλυτο. Τον τελευταίο λόγο έχουν βέβαια οι ειδικοί αρχαιολόγοι.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΔΟΥΣΑ

ΣΕ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ;

Αλλά και για τους λαογράφους υπάρχει επίσης ένα εξίσου, θα έλεγα, πρόβλημα πολύ ενδιαφέρον, που κι αυτό περιμένει κάποια λύση.

Πώς έγινε η Γοργόνα Μέδουσα, από αρχαίος θαλάσσιος δαίμων, που θεωρούνταν από την Ελληνική Μυθολογία, αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μπήκε στις παραδόσεις των Ελλήνων και εκείνων που κατοικούν κοντά σε θάλασσα και εκείνων που βρίσκονται αρκετά μακριά της;

Θα ήταν πράγματι κάτι θαυμάσιο, αν έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα – κάτι που ο γράφων και λόγω ηλικίας αδυνατεί να κάνει – αποδεικνυόταν ότι στη μεταμόρφωση της ωραίας Γοργόνας Μέδουσας σε αδερφή του Μεγαλέξαντρου και τη σχετική με αυτήν πανελλήνια παράδοση σημαντικό ρόλο, αν όχι καθοριστικό, έπαιξε το κολοσσιαίο αποτρόπαιο κεφάλι της όμοιας με τον Μ. Αλέξανδρο Γοργόνας Μέδουσας, ή και του ίδιο του αποτρόπαιου Μεγάλου Αλεξάνδρου, των τειχών της αρχαίας Βέροιας.

ΟΙ ΑΔΕΡΦΕΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ίσως πρέπει όμως να σημειωθεί εδώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε μόνο μία αδερφή, αλλά τέσσερις, όλες ετεροθαλείς (από διαφορετικές μητέρες), την Κυννάνη, την Κλεοπάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Ευρώπη, τη νεότερη, από την έβδομη και τελευταία, λόγω δολοφονίας του, γυναίκα του.

Ποια άραγε από τις τέσσερις αδερφές του έκανε το λάθος να πετάξει ή να πιει το αθάνατο νερό, που ο Μεγαλέξανδρος φύλαγε σ’ ένα «γυαλί», με συνέπεια να μεταμορφωθεί σε Γοργόνα;

Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να πιστεύουν ότι αυτή ήταν η Θεσσαλονίκη, ενώ ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε στο έργο του: «Καπετάν Μιχάλης» ότι αυτή ήταν… η Κρήτη:

«Δεν ήταν νησί (η Κρήτη), ήταν θεριό που κείτονταν στη θάλασσα, ήταν η Γοργόνα η αδερφή του Μεγαλέξαντρου, που θρηνούσε και καταχτυπούσε με την ουρά της και φουρτούνιαζε το πέλαγο…».

Η απάντηση είναι μάλλον πολύ δύσκολη.

Συνεχίζεται

Υ.Γ. Επειδή αναφερθήκαμε σε θαλάσσιο δαίμονα, δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και «δαίμων» του τυπογραφείου, ο οποίος φαίνεται ότι τα έχει βάλει με τα δημοσιεύματά μου! Βάζω «Γοργόνειον!».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΕΕ προς Εμπορικό κόσμο: Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με βελτιώσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή

ΕΣΕΕ προς Εμπορικό κόσμο: Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση...

-Νέα παράταση μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2022 για υποβολή...

Η φωταγώγηση του δένδρου σηματοδότησε και την «στενή συνεργασία» Δήμου και Αντιπεριφέρειας (Φωτογραφίες)

Η φωταγώγηση του δένδρου σηματοδότησε και την «στενή...

-Επόμενο μεγάλο ραντεβού στη συναυλία για την υποδοχή...

«ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ». Oμιλήτρια η δικηγόρος Σοφία Μπουρδάνου - Tην Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου

«ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ». Oμιλήτρια η δικηγόρος Σοφία Μπουρδάνου...

Τήν Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στίς 7 τό ἀπόγευμα στό...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Ομιλία σε εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και της Δ.Ε.Ε.Π. Θεσσαλονίκης»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Ομιλία σε εκδήλωση της...

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ....

Τ. Μπαρτζώκας: Η ανοικτή κοινωνία είναι η συνθήκη της ατομικής και συλλογικής μας ευημερίας

Τ. Μπαρτζώκας: Η ανοικτή κοινωνία είναι η συνθήκη της...

Σχόλιο του Τάσου Μπαρτζώκα ενόψει της επετείου...

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο...

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  Το Δ.Σ. του...

Νόστιμες συνταγές για τη Μ.Α.μ.Α από το σεφ Ανδρέα Λαγό

Νόστιμες συνταγές για τη Μ.Α.μ.Α από το σεφ Ανδρέα Λαγό

Μέσω του προγράμματος κοινωνικοποίησης/ κοινωνικών...

Παραβίασε όχημα και έκλεψε 7.000 ευρώ, ηλεκτρονικό υπολογιστή και τραπεζικές κάρτες - Δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας

Παραβίασε όχημα και έκλεψε 7.000 ευρώ, ηλεκτρονικό...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Επόμενο μεγάλο ραντεβού στη συναυλία για την υποδοχή του νέου χρόνουΤα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Εληάς της Βέροιας αλλά και της πόλης γενικότερα, άναψαν χθες το βράδυ σηματοδοτώντας...

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια...

-Δήμαρχος Βέροιας και Αντιπεριφερειάρχης θα ανάψουν το δέντρο της γιορτήςΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και προ(σ)καλούν όσο ποτέ τη θετική μας διάθεση απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας. Στο...

Στις 27 Νοεμβρίου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ημαθίας καλείται να ψηφίσει αυτούς που θα τον οδηγήσουν στη μελλοντική πορεία του και στον αγώνα για την βιωσιμότητα των φαρμακείων του.Οραματιζόμαστε ένα ευοίωνο...