Παρουσίαση της Δράσης «Ένα απ’ τον καθένα» από την Πρωτοβουλία για το Παιδί

Παρουσίαση της Δράσης «Ένα απ’ τον καθένα» από την Πρωτοβουλία για το Παιδί

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο «Beluga Cafe - Bar & Restaurant» η Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί για την επίσημη παρουσίαση της νέας δράσης «Ένα απ΄τον καθένα». Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Καρατόλιος, ο Διοικητικός Διευθυντής Κοσμάς Παπαχρήστου, το μέλος του Συλλόγου και Συντονίστρια της Δράσης η Γιάννα Πιλιτσίδου και η Κοινωνική Λειτουργός Ελισάβετ Καραβασίλη.

Η νέα μεγάλη ετήσια δράση έχει στόχο οι 62.064 πολίτες της Βέροιας να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά συμβάλλοντας έμπρακτα και συμμετέχοντας με «Ένα (1 ευρώ) απ’ τον καθένα» στον κουμπαρά του συλλόγου «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!». Η ιδέα στηρίχθηκε στη δύναμη των πολλών, με έναν τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Από το 2008 η «Πρωτοβουλία» έχει ανοίξει και έχει αγκαλιάσει, φροντίσει, προστατεύσει και θεραπεύσει βαριά παιδικά τραύματα παιδιών από δυσλειτουργικές οικογένειες. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» δεν σταμάτησε να έχει καθημερινή έγνοια και να καλύπτει τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών στις πέντε δομές της (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Το Σπίτι της Βεργίνας, Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων, Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής, Κέντρο Θεραπείας Τραύματος) υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Τέλη Σιδηρόπουλου.

Οι πρώτες συναντήσεις για την ενημέρωση της δράσης έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια ο Δήμος Βέροιας, η ΚΕΠΑ, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Βέροιας, το Σωματείο Αρτοποιών Βέροιας και περιχώρων, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας  και πολλοί άλλοι.

Το επόμενο διάστημα η πρόσκληση αυτή θα απευθυνθεί σε όλους τους Επαγγελματικούς κλάδους, στους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης και σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικούς Φορείς, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι κουμπαράδες της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!» θα βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της Βέροιας ώστε ο κάθε δημότης εφόσον το επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθειά μας. 

Πρόθεση μας εκτός από την οικονομική ενίσχυση είναι η ενημέρωση του έργου της Πρωτοβουλίας κυρίως στα παιδιά που μπορεί να έχουν την ανάγκη να στραφούν και να ζητήσουν την βοήθειά μας, το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (που μπορούν να τηλεφωνήσουν στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 2331023700 και να ζητήσουν την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού μας). Η Πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 14 χρόνια λειτουργίας και έχει «μεγαλώσει» ήδη μια γενιά παιδιών και οι ανάγκες για υποστήριξη έχουν αλλάξει και αυτές.

Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη δράση ετησίως το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Το σλόγκαν της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα» είναι «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!» και η συνάντηση με τον καθένα σας χωριστά έχει την δική της μοναδική αξία και είναι αυτή που ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο μας.

Βέροια, 5 Οκτωβρίου 2022

 

Παρουσίαση της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα»

 

1)      Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ., Νικόλαου Καρατόλιου

-          Τα τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία για το Παιδί έχει αναπτύξει όλες τις Δομές που απαιτεί το δύσκολο και πολύπλοκο έργο της (κλειστή και ανοικτή φιλοξενία, κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση, πρόληψη-αντιμετώπιση-τεκμηρίωση της κακομεταχείρισης των παιδιών, θεραπεία του ψυχικού τραύματος).

-          Με την ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ την τριετία Οκτώβριος 2018-Οκτώβριος 2021 καταφέραμε την επέκταση, διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των Δομών και πλέον η Πρωτοβουλία αποτελεί έναν Οργανισμό πρωταγωνιστή στον τομέα της παιδικής προστασίας της ελληνικής περιφέρειας, με ορισμένες Δομές και οι υπηρεσίες της να είναι πρωτοποριακού χαρακτήρα για την ελληνική πραγματικότητα.

-          Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά πρέπει να συνεχιστεί ανοδικά. Είναι μία πορεία με πολλά προβλήματα, με συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων προς το καλύτερο, αλλά και με αποτελέσματα ανυπολόγιστης αξίας για τα ωφελούμενα παιδιά και το κοινωνικό σύνολο.

-          Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσμενή συγκυρία της αναμονής νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τον περιορισμό των εσόδων μας λόγω της πανδημίας και παράλληλα της αύξησης των δαπανών μας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το 2022 το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύφθηκε από ιδίους πόρους και το ίδιο αναμένεται για το 2023 έως ότου ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ (άγνωστο ακριβώς πότε).

-          Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ποιοτικά και ποσοτικά και για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους για την οικονομική μας ενίσχυση. Έτσι σκεφτήκαμε και τη δράση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

 

2)      Περιγραφή τρέχουσας κατάστασης – Πεπραγμένων, Κοσμάς Παπαχρήστου, Διοικητικός Διευθυντής

Την τελευταία τριετία  Οκτώβριος 2018-Οκτώβριος 2021 καταφέραμε μια σημαντική επέκταση όλων των Δομών μας, με την αύξηση του αριθμού του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ωφελούμενων.

•            Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας

Παρέχει Ανοιχτή φροντίδα σε παιδιά 6-18 ετών που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο με ταυτόχρονη υποστήριξη και των  μελών  των οικογενειών τους.

Σκοπός του ΚΗΦ είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί κάποιο παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον προς κάποια κλειστή δομή φιλοξενίας.

Πριν το ΕΣΠΑ η δυναμική του Κέντρου ήταν τα 12 παιδιά ενώ σήμερα τα 40. Μέσα στο 2021, υποστηρίχθηκαν 56 παιδιά και οι οικογένειές τους.

 

            Το Σπίτι της Βεργίνας

Στο σπίτι μεγαλώνουμε σαν οικογένεια, παιδιά σε κίνδυνο και των δύο φύλων, από κάθε περιοχή της χώρας. Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται 10 παιδιά ενώ από το 2012 που λειτουργεί έχουν φιλοξενηθεί 27 παιδιά.

Τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι μέχρι τα 16 τους χρόνια και στη συνέχεια μεταβαίνουν στη Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων (Διαμέρισμα στη Βέροια δυναμικότητας 6 νέων)

 

            Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων

Η Στέγη φιλοξενεί εφήβους και νέους που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή δομές κλειστής φιλοξενίας από τη Βόρεια Ελλάδα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την κοινωνική τους ένταξη. Σκοπός της Δομής είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων κοινωνικών δεξιοτήτων για την κατάκτηση της αυτονομίας τους και παράλληλα η εργασιακή τους αποκατάσταση.

Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2019, έχουν ωφεληθεί 5 παιδιά.

 

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Δομές μας πέρα από την βασική φροντίδα που τους παρέχεται, υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά από πλήθος εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (Ψυχολόγους-Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχίατρο) καθώς και πολλούς εθελοντές που καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη τους (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Γιατροί κτλ)

 

            Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής

Το Κέντρο αναλαμβάνει περιστατικά μετά από αναφορές και καταγγελίες. Λειτουργεί η 24ωρη γραμμή 23310-23700 για αναφορά περιστατικού κακοποίησης/παραμέλησης.

Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά με παιδιά όπως σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και δράσεις ενημέρωσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, ομάδες γονέων κα.

Μέσα στο 2021, υποστηρίχθηκαν 376 άτομα (ανήλικοι και ενήλικες).

 

            Κέντρο  Θεραπείας Τραύματος

Το Κέντρο ασχολείται με την έγκαιρη διάγνωση και την τεκμηρίωση της κακοποίησης (ιδίως σεξουαλικής). Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου γίνεται η Δικανική συνέντευξη κατά την οποία το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθοδηγεί το παιδί να μοιραστεί την τραυματική του εμπειρία και αυτό να καταγραφεί. Επίσης προβαίνει στην εντατική ψυχοθεραπεία των παιδιών/θυμάτων που υποστηρίζονται σε όλες τις Δομές μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τώρα ενηλικιώνονται τα περισσότερα παιδιά που τα υποστηρίζουμε από μικρή ηλικία και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του έργου μας. Για Παράδειγμα:

-          Παιδιά με παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα με το νόμο κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και σήμερα εργάζονται ή σπουδάζουν.

-          Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοπέλας που υποστηρίχθηκε στο ΚΗΦ για αρκετά χρόνια και τώρα βρίσκεται στο 2ο έτος σπουδών της έχοντας περάσει και όλα της τα μαθήματα, την οποία συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά και σε ότι άλλο χρειαστεί.

-          3 αδέρφια επέστρεψαν στον πατέρα τους μετά από 7 χρόνια παραμονής στο Σπίτι της Βεργίνας.

 

3)      Παρουσίαση Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!», Γιάννα Πιλιτσίδου, Συντονίστρια της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα»

Σήμερα σας παρουσιάζουμε,  επίσημα πια, τη νέα μεγάλη ετήσια δράση, όπου η Πρωτοβουλία για το Παιδί επιδιώκει  την έμπρακτη υποστήριξη της πόλη της Βέροιας προσπαθώντας να συγκεντρώσει  Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο ένα ΕΥΡΩ …απ΄τον καθένα!

Ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού που γεννήθηκε η ιδέα  ξεκινήσαμε τις πρώτες συναντήσεις!

Αρχικά με τον ακούραστο εθελοντή μας κ. Στέλιο Ψευτογκά, είναι ο επαγγελματίας καλλιτέχνης που  ενσαρκώνει γραφιστικά την Πρωτοβουλία και όλες τις ιδέες που έχουμε …( Από το αρχικό λογότυπο του συλλόγου μας μέχρι σήμερα με το Ένα απ΄τον καθένα

Συναντηθήκαμε με τον  Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη που  έκανε την αρχή και έβαλε το πρώτο ευρώ στον κουμπαρά της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» ως πρώτος πολίτης της Βέροιας,  κατά την τελετή λήξης του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Τουρισμού και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ.Ασλανίδη για τη φιλοξενία.

Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΠΑ κ. Κωνσταντίνο Ρίζο καθώς και με τη Διευθύντρια κ. Γρηγοριάδου Κατερίνα και αμέσως υιοθέτησαν τη δράση μας στις εκδηλώσεις τους έως το τέλος της χρονιάς που θα διαρκέσει και το «Ένα απ΄τον καθένα!».

Συναντηθήκαμε με την  κ. Ευθυμία Γώτη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας καθώς και  τον κ. Αθανάσιο Αλατζόγλου, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και στη συνέχεια με τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Βέροιας, όπου  βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις για να ξεκινήσουμε στα σχολεία τα εκπαιδευτικά προγράμματα της πρωτοβουλίας και παράλληλα να τρέξουμε τη δράση μας.

Συναντηθήκαμε  όμως και με τον ξάδερφο μου τον Θανάση και τη γυναίκα του την  Μαρία, τυχαία στο Πάρκο Αγ. Αναργύρων  και μας κάλεσαν το ίδιο βράδυ να παραβρεθούμε στη Ραχιά και να αποχαιρετίσουμε μαζί τους το καλοκαίρι στη μουσική βραδιά που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «Μέγας Αλέξανδρος» και εκεί μας καλωσόρισε και γύρισαν τραπέζι – τραπέζι με τον κουμπαρά μας η Πρόεδρος κ. Βούλα Δαμιανίδου!

  • Συναντηθήκαμε με την Εύα και τη Νεφέλη από το Ωδείο Φίλιππος που μας φιλοξενεί διαρκώς στο χώρο του
  • Συναντηθήκαμε με επιχειρηματίες που μας φιλοξένησαν στις εκδηλώσεις τους  ήταν οι πρώτοι που αγκάλιασαν την δράση.
  • Συναντηθήκαμε με  το προεδρείο και  την ομάδα Μπάσκετ του Φιλίππου

 

Έχουμε ξεκινήσει ενημερώσεις σε επαγγελματικούς Συλλόγους της πόλης και έχουν αποδεχτεί την πρότασή μας

  • το Σωματείο Αρτοποιών Βέροιας και περιχώρων,
  • τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας

Οι κουμπαράδες της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!» θα βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της Βέροιας ώστε ο κάθε δημότης εφόσον το επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθειά μας.

Η πρόσκληση αυτή θα απευθυνθεί σε όλους τους Επαγγελματικούς κλάδους, στους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης και σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικούς Φορείς, στους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ονόματα καλλιτεχνών με καταγωγή από τη Βέροια που θα  γίνουν Πρεσβευτές της δράσης μας εντός και εκτός Βεροίας.

Πρόθεση μας εκτός από την οικονομική ενίσχυση είναι η ενημέρωση του έργου της Πρωτοβουλίας κυρίως στα παιδιά που μπορεί να έχουν την ανάγκη να στραφούν και να ζητήσουν την βοήθειά μας, το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (που μπορούν να τηλεφωνήσουν στην 24ώρη γραμμή 2331023700 και να ζητήσουν την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού μας). Μην ξεχνάτε ότι η Πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 14 χρόνια λειτουργίας και έχει «μεγαλώσει» ήδη μια γενιά παιδιών και οι ανάγκες για υποστήριξη έχουν αλλάξει και αυτές.

Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη δράση ετησίως το διάστημα Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος.

Το σλόγκαν της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα» είναι «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!» και η συνάντηση με τον καθένα σας χωριστά έχει την δική της μοναδική αξία και είναι αυτή που ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο μας.

Σας ευχαριστούμε.

 

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων - Μέχρι 30 Ιουνίου η δήλωση στην πλατφόρμα

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων...

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και...

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 23...

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ...

Το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έχει την...

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...