Η Άγκυρα πηγαίνει, μέσω Λιβύης, νότια της Κρήτης για τους Υδρογονάνθρακες

Η Άγκυρα πηγαίνει, μέσω Λιβύης, νότια της Κρήτης για τους Υδρογονάνθρακες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμύνης και Ενέργειας και τον επικεφαλής των Συμβούλων του Ερντογάν και εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας, Καλίν, υπέγραψε στη Λιβύη, με τον Πρωθυπουργό της Προσωρινής Κυβερνήσεως Ντμπεϊμπά, νέα τουρκολιβυκή συμφωνία διακρατικής συνεργασίας σε όλους σχεδόν τους τομείς, με προεξέχοντα τον τομέα της έρευνας, εξορύξεως και μεταφοράς υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η νέα αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη έχει ως στόχο να διασφαλίσει καθοριστικό ρόλο στην Τουρκία στην έρευνα και ανάπτυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων της Λιβύης, κατά πρώτο λόγο στην ΑΟΖ της Ανατολικής Λιβύης, που έχει μέση γραμμή με την Ελληνική ΑΟΖ της Κρήτης.

Ήδη, το Κοινοβούλιο της Λιβύης κατεδίκασε και απέρριψε τη συμφωνία αυτή ως παράνομη και αυθαίρετη, εφόσον δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη και την επικύρωση του Κοινοβουλίου. Η Άγκυρα όμως, κατά το προηγούμενο του τουρκολιβυκού μνημονίου, αξιοποιεί την υπάρχουσα ανώμαλη πολιτική κατάσταση στη Λιβύη και τις επιρροές που έχει στη σημερινή προσωρινή Κυβέρνηση για να προωθήσει τους στρατηγικούς της στόχους και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και ειδικότερα, εάν οι προβλεπόμενες έρευνες και εξορύξεις θα γίνουν νότια από τη μέση γραμμή. Η συμφωνία όμως αυτή έρχεται ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου και της γνωστής Τουρκικής θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία παραβιάζει ευθέως τα Ελληνικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδος και εν δυνάμει ΑΟΖ και ειδικότερα την οριοθετημένη με την Αίγυπτο Ελληνική ΑΟΖ.

Τίθεται, επομένως, μεγάλο θέμα για την Ελλάδα από την Τουρκική αυτή κίνηση, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με διπλωματικές διαμαρτυρίες και διαβήματα. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει πράξη τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, ιδίως όταν προτρέχει η Άγκυρα και καταθέτει συντεταγμένες στον ΟΗΕ για δήθεν δικά της δικαιώματα.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση, σε συνέχεια του Νόμου 4041 του 2011, με τον οποίο οριοθετήθηκε η Ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης, με αναφορά τη μέση γραμμή, και της μερικής οριοθετήσεως ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

• να ανακηρύξει ΑΟΖ νότια και ανατολικά της Κρήτης και να επεκτείνει στην ίδια περιοχή τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια.

• Να παρακολουθήσει από κοινού με την Αίγυπτο και να προασπίσει την οριοθετημένη μεταξύ τους ΑΟΖ από κάθε ενδεχόμενη παραβίαση και καταπάτηση.

• Να διαβουλευθεί με τους συμμάχους της για τις επιδιώξεις της Άγκυρας στη Λιβύη και ειδικότερα για τους σχεδιασμούς της να αμφισβητήσει την Ελληνική εν δυνάμει ΑΟΖ και τα Ελληνικά δικαιώματα, νότια και ανατολικά της Κρήτης, με βάση τη θεωρία για τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και τον συνακόλουθο ισχυρισμό, ότι τα νησιά δεν έχουν δήθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

• Να προωθήσει ψηφίσματα υποστηρίξεως, για την ισχύ και εφαρμογή του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση, στην περίπτωση της Ελλάδος και της Κύπρου, τον Χάρτη της Σεβίλλης και στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

• Να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στη Λιβύη και να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Λιβυκό Κοινοβούλιο και τις δυνάμεις, όπως εκείνες του Στρατάρχη Χαφτάρ, που αντιτίθενται και πολεμούν τις τουρκικές επιδιώξεις στη Λιβύη.

• Να στείλει προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων. Το μήνυμα αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο, μετά το προηγούμενο της απεμπολήσεως από τη σημερινή κυβέρνηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, με άλλοθι την ιδεοληψία της πράσινης ενέργειας και της «πρωτοπορειακής» δήθεν μεταβάσεως της Ελλάδος σ’ αυτήν.

Ο Πρόεδρος

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του τόπου, μακριά από καιροσκοπικά ιδιοτελή συμφέροντα

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του...

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες, μετά από μια μακρόχρονη...

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω εργασιών καθαρισμού-συντήρησης στην Δεξαμενή Ύδρευσης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω...

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης Συνελήφθη ανήλικος με 6 κιλά ηρωίνης στο σπίτι του

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον...

Συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή του...

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δράση με γνώση» του Κ. Βοργιαζίδη

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας με το...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενδυναμώνει τη θέση του εργαζομένου και ενισχύει τα δικαιώματά του

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο...

«Πρόκειται για μία φιλεργατική νομοθετική...

Στους πλημμυροπαθείς  Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας,  Ηλίας Νοβάκης

Στους πλημμυροπαθείς Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο...

Το χωριό Γριζάνο, χώρο φιλοξενίας των πλημμυροπαθών...

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά  αλλοδαπών - Σύλληψη για απόπειρα κλοπής καλωδίων χαλκού

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών - Σύλληψη...

Συνελήφθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή...

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Πόντιο εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη -Από την Εύξεινο Λέσχη σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες...

Ξεκινάει σήμερα το διήμερο (23 και 24 Σεπτεμβρίου) που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...