Ο ΄Ερασμος΄ τίμησε τη γυναίκα από την αρχαιότητα ως σήμερα

Ο ΄Ερασμος΄ τίμησε τη γυναίκα από την αρχαιότητα ως σήμερα

Στις 7 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών Δήμου Βέροιας, πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΤΑ» και τον τίτλο «Με λένε Ανδρομάχη». Την εκδήλωση τίμησε εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, ο οποίος  στέκει αρωγός μας από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα.  Ξεχωριστή και διακριτική  η παρουσία της κ. Αναστασίας Μαρασλή,   Υπεύθυνης του Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Βέροιας. Στην ευόδωση της προσπάθειας για την δημιουργία του σπιτιού φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας πορευθήκαμε έχοντας κοινό όραμα και σήμερα ο ξενώνας λειτουργεί και με την δική της συμβολή και διάθεσή για βοήθεια. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Ειρήνης Κοτρίδου-Χαμαλή, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου. ΄Όπως είπε συγκινημένη η εκδήλωση αφιερώνεται «στην κακοποιημένη γυναίκα» και πλέον των άλλων «στην άνεργη, στη φοιτήτρια, στην επαγγελματία, στην άστεγη, στην ανασφάλιστη, σε εκείνη την ανήλικη που την πουλούν»  καταλήγοντας «στην δική μας Αφγανή ανήλικη εντεκάχρονη Σομάγια, που φιλοξενήθηκε επί τρίμηνο στον ξενώνα του Συλλόγου με την μητέρα της και την μικρότερη αδερφή της, καταφέραμε να αποτρέψουμε τον γάμο της και ουσιαστικά την πώλησή της σε υπερήλικο άνδρα και ζει σήμερα σε συνθήκες ασφαλείς σε χώρα της Ευρώπης».   

Στη συνέχεια η κ. Άννα Σελίδου, οδοντίατρος, ακτιβίστρια,  μέλος της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του κόσμου», η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα της συναυλίας «Με λένε Ανδρομάχη», έκανε την δική της αφιέρωση «στις ανήλικες, που τις παντρεύουν αναγκαστικά με υπερήλικες, στις γυναίκες που τις σκοτώνουν τα πεθερικά, γιατί δεν ήταν σωστή η προίκα, στις γυναίκες των προσφυγικών καταυλισμών, στις γυναίκες της Βοσνίας, της Ρουάντα που γέννησαν και μεγαλώνουν τα παιδιά από τον βιασμό τους, στις γυναίκες που βιώνουν το φόβο μέσα στην ενδοοικογενειακή βία, στις γυναίκες που για να αρέσουν γίνονται γελοίες ακολουθώντας προτάσεις celebrities περιοδικών και ευτελών τηλεοπτικών εκπομπών.

 

Ακολούθησε ο χορός της ΄Ολγας-Μαρίας Δριβάκου, που η  σημειολογία του παρέπεμπε στην ανακάλυψη του σώματος της γυναίκας  από την ίδια την γυναίκα, μέσα από την διαδικασία του χορού και της μουσικής.

Μεταξύ των τραγουδιών του πρώτου μέρους της συναυλίας, η παρουσιάστρια παρενέβαλε  κείμενα, που σηματοδοτούσαν το νόημα του επόμενου κομματιού. 

«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» (Σιμόν ντε Μπωβουάρ)-«Το σίδερο» 

Η γιαγιά μου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη. Η μητέρα μου έφυγε πολιτική πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εγώ εργάτρια-οικονομική μετανάστης στην Γερμανία. Η κόρη μου επιστήμονας-γιατρός σε νοσοκομείο την Αγγλία. Η κόρη της αύριο πού;  - «Ρωτώ να μάθω την αλήθεια»

Με τον ίδιο τρόπο ακούστηκαν και τα άλλα τραγούδια της συναυλίας : 

Γυναίκα, Ελένη, Έκτωρ και Ανδρομάχη  με αναφορές  στην γυναίκα πριν και μετά την Τροία. «Αν η Ελένη δεν υπήρχε, θα την είχαν δημιουργήσει. Κάθε καιρός έχει μια Ελένη…».  Η Μαριάνθη των ανέμων, του Μ. Χατζηδάκη, με την Αντιγόνη να φωνάζει «Υπακούω στους αιώνιους νόμους των Θεών και όχι των ανθρώπων. Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για ν’ αγαπώ και ν’ αγαπιέμαι». Η Ρόζα του Θ. Μικρούτσικος- Μπ. Μπρέχτ, με την γυναίκα να υψώνει το ανάστημά της απέναντι στην άνομη εξουσία και Τα κορίτσια της συγγνώμης, με ειδική αναφορά στην Φόνισσα του Παπαδιαμάντη.

Κάθε εποχή έχει την Αντιγόνη της κι αιώνες μετά ακολουθούν:

Μαντώ Μαυρογένους, Σουλιώτισσα-Μεσολογγίτισσα, Ναουσαία, Μικρασιάτισσα -Ποντία, Καλλιρό Παρέν, Πηνελόπη Δέλτα, Γυναίκα στο βουνό και στον κάμπο, Αγρότισσα στο Κιλελέρ, Εργάτρια στα εργοστάσια, Γυναίκα της Πίνδου, της Εθνικής Αντίστασης στο βουνό ή στην πόλη, ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Λέλα Καραγιάννη, Κούλα Ελευθεριάδου, ……Μελίνα Μερκούρη. Γυναίκα στο Πολυτεχνείο, στις πορείες, στους κοινωνικούς αγώνες, Γυναίκες που ονειρεύτηκαν δικαιοσύνη και θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο…..  

Το μουσικό ταξίδι με την γυναίκα από την αρχαιότητα ως σήμερα, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας συνεχίστηκε με  χαρούμενα   τραγούδια και δημιουργίες των παιδιών της ορχήστρας, που τα απέδωσαν με σύγχρονο και δυναμικό τρόπο και με την εξαίσια παρουσία και μοναδική ερμηνεία της Τζίνας Μιξαφέντη. 

Η αίθουσα του χώρου Τεχνών  του Δήμου Βέροιας γέμισε με χρώματα, αρώματα και μελωδίες  των νέων καλλιτεχνών, που με την ζωντάνια τους και την άρτια μουσική εκτέλεση, δεμένη με την άψογη καλλιτεχνική επιμέλεια  εκπυρσοκρότησαν τις μνήμες, την νοσταλγία και την συγκίνηση  όσων  τους παρακολούθησαν. 

Με μουσικές εξαίσιες τα παιδιά δημιούργησαν μία οικογενειακή ζεστή ατμόσφαιρα και όταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος κάλεσε  τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί τους  το φινάλε της συναυλίας,  όλοι κι όλες όρθιοι  χειροκροτούσαν ευχαριστημένοι. ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.  

ΕΥΓΕ  και πολλά ΕΥΓΕ σε όλους/όλες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Σοφία Ζεϊμπέκη, γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Κοινωνικής παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» που απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συντελεστές της συναυλίας για την ανιδιοτελή προσφορά τους και προς την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας  για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...