Όταν ο Δήμαρχος του Στρασβούργου  δήλωνε ενθουσιασμένος με τη Βέροια

Όταν ο Δήμαρχος του Στρασβούργου δήλωνε ενθουσιασμένος με τη Βέροια

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1981

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ

Του Χρήστου Μπλατσιώτη

Με τον ερχομό του έτους 1981, ο ιστορικός Τουριστικός Όμιλος Βέροιας ξεκίνησε τις διαδικασίες για «αλλαγή σελίδας» και μετάβαση σε μια νέα περίοδο δραστηριοτήτων. Η πρώτη περίοδος είχε διαρκέσει σχεδόν 20 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου, το 1958, και περιλάμβανε μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία που στόχευε στην ανάδειξη και προβολή της Βέροιας. Αποκορύφωμα εκείνης της περιόδου ήταν η διοργάνωση του «Φεστιβάλ – Γιορτές Παραγωγής Βέροιας» που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και συνεχίζει να σημειώνεται ως ιστορικό παράδειγμα όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη εξωστρεφών προσπαθειών για την προβολή της πόλης.

Πρόεδρος της πρώτης περιόδου του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (1958 -1980) ήταν ο δικηγόρος Δημήτρης Βλαχόπουλος που ως ίσος μεταξύ ίσων συμμετείχε σε μια εμπνευσμένη ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι αγαπούσαν με πάθος τη Βέροια. Ξεκίνησαν αρχικά ως παρέα, συνέχισαν δίνοντας νομική μορφή στην πρωτοβουλία τους, κέρδισαν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και χρόνο με το χρόνο, μέσω εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και πρωτοποριακών ιδεών για την εποχή, πρόσφεραν σημαντικά στη Βέροια και καλλιέργησαν το έδαφος για παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Η δεύτερη περίοδος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας ξεκίνησε το 1981 και ενώ ο μέχρι τότε πρόεδρος Δημήτρης Βλαχόπουλος (ήδη βουλευτής Ημαθίας από το 1974) εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να συνεχίσει ως επικεφαλής του Ομίλου καθώς πέρα από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του στην Ελλάδα έπρεπε πλέον να μετακινείται και στις Βρυξέλλες διότι είχε συμπεριληφθεί ανάμεσα στους πρώτους 24 ευρωβουλευτές που έστελνε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νέο μέλος της.

Έτσι, στο πλαίσιο της επανεκκίνησής του, ο Όμιλος προχώρησε σε εκλογές τον Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς και αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελούνταν από τους εξής:

Καλογήρου Γιώργος, Πρόεδρος

Μαρμαράς Μιχάλης, Αντιπρόεδρος

Καπρίνη Βιργινία, Γενική Γραμματέας

Θεοφάνους Δήμος, Ταμίας

Τσικερδάνου Σοφία , Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Καλαμάτα Έλλη, Έφορος Τουριστικών Εκδηλώσεων

Καλογήρου Μανώλης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Μπεμπέτσου Αλκμήνη , Έφορος Λαογραφίας και λαογραφικών εκδηλώσεων

Χοχλιούρος Νίκος, Έφορος υλικού και διαχειρίσεως

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

ΚΑΙ ΠΡ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η νέα Διοίκηση με πρόεδρο τον Γιώργο Καλογήρου, δημοσιογράφο και μουσικοσυνθέτη, ακολούθησε την πεπατημένη των επιτυχιών της πρώτης περιόδου του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας και μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ήταν η φιλοξενία στη Βέροια του Pierre Pflimlin, Γάλλου ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν και Δήμαρχος στην πόλη του Στρασβούργου ενώ πριν χρόνια, για σύντομο χρονικό διάστημα (14 Μαΐου - 1 Ιουνίου 1958) είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της Γαλλίας πριν τον διαδεχθεί ο Σαρλ ντε Γκωλ.


Αναφερόμαστε σε μια τεράστια πολιτική προσωπικότητα της Γαλλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής (η γέφυρα μήκους ενός χιλιομέτρου που ενώνει τη Γαλλία με τη Γερμανία στο Ρήνο, δυτικά του Στρασβούργου, φέρει το όνομά του) και η πρόσκληση του Τουριστικό Ομίλου Βέροιας προς τον επιφανή Γάλλο πολιτικό υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Βλαχόπουλο, που ως ευρωβουλευτής ανέλαβε και τη σχετική πρωτοβουλία καθώς είχε στενή φιλία με τον Pierre Pflimlin. Άλλωστε οι δύο τους, εκτός από φίλοι, είχαν κοινό επιστημονικό πεδίο ως νομικοί είχαν όμως και ευρωκοινοβουλευτική συνεργασία ως μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (χριστιανοδημοκράτες) δηλαδή της Ομάδας των ευρωβουλευτών όπου ανήκαν τα εθνικά κόμματά τους, η Νέα Δημοκρατία από την Ελλάδα και το Centre des Démocrates Sociaux (CDS) του Pflimlin, που τότε συμμετείχε στην Ευρωβουλή μέσω ενός συνασπισμού της γαλλικής κεντροδεξιάς, την Union pour la France en Europe, με επικεφαλής την εμβληματική Σιμόν Βέιλ.

Ο Pierre Pflimlin αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας και έφθασε στη Βέροια την Τετάρτη 29 Ιουλίου 1981 συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την κόρη τους. Κατά την άφιξή του μέσω Θεσσαλονίκης σταμάτησε πρώτα στη Βεργίνα όπου τον υποδέχθηκαν, ο Δημήτρης Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Γιώργος καλόγηρου με μέλη της Διοίκησης του Ομίλου. Στη Βεργίνα, οι εκ Γαλλίας φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους βασιλικούς τάφους από συνεργάτες του Μανώλη Ανδρόνικου και ενημερώθηκαν για τα νέα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής. Εκεί ήταν μαζί τους και ο τότε υπουργός Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μάρτης, που συνόδευσε εθιμοτυπικά τον Pierre Pflimlin μέχρι την άφιξή του στη Βεργίνα.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΖΑΜΠΟΥΝΗ

ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Τ.Ο.Β. ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Στη συνέχεια ο Γάλλος αξιωματούχος και η οικογένειά του έφθασαν στη Βέροια. Πρώτα πήγαν στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν στην πόλη, ο Δήμαρχος Κώστας Ζαμπούνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Παπαγιάννης. Του πρόσφεραν μάλιστα ως αναμνηστικό και ως ευχαριστήριο για την επίσκεψή του, έναν πίνακα ζωγραφικής της Χρύσας Κωστοπούλου με θέμα τα παλιά αρχοντικά της πόλης.

Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του από την πλευρά του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, στη διάρκεια μιας λαμπρής εκδήλωσης που έγινε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο τουριστικό περίπτερο της «Ελιάς» παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και προσκεκλημένων. Τον Γάλλο πολιτικό προσφώνησε ο πρόεδρος του ΤΟΒ, Γιώργος Καλογήρου, ο οποίος αφού τον καλωσόρισε έκανε μια επιγραμματική αναφορά στην πολιτική καριέρα του, τόσο στη Γαλλία (ως δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός) όσο και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου (μετέπειτα εκλέχθηκε και πρόεδρος).

Επίσης ο Γιώργος Καλογήρου μίλησε για τις δραστηριότητες του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας και τη σημαντική προσφορά του στην πόλη. Ο ίδιος ευχαριστώντας τον Pierre Pflimlin για την τιμητική επίσκεψή του στη Βέροια, του πρόσφερε εκ μέρους του ΤΟΒ, μια σειρά από αυθεντικά βεροιώτικα παραδοσιακά οικιακά σκεύη.

Ενθουσιασμένος ο Γάλλος πολιτικός, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την υποδοχή και τη φιλοξενία του στη Βέροια, τόνισε τον θαυμασμό του για τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Βεργίνας και ως δήμαρχος Στρασβούργου υπογράμμισε ότι είναι «ιδιαίτερα ευτυχής» που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μια ελληνική πόλη και μέσω αυτής της επίσκεψης να βρεθεί «στη χώρα όπου γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής

Ενδεικτικό του ενθουσιασμού που διακατείχε τον Δήμαρχο Στρασβούργου από την επίσκεψή του στη Βέροια, την υποδοχή που του επεφύλαξε η πόλη και τη φιλοξενία εκ μέρους του Τουριστικού Ομίλου είναι και ότι χόρεψε μέχρι και τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, που παρουσίασε στην εκδήλωση το συγκρότημα του «Πυρσού» Νάουσας ενώ εκδήλωσε τον ίδιο θαυμασμό κι όταν γεύτηκε την παραδοσιακή βεροιώτικη κουζίνα με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση οι δεξιοτέχνες μάγειρες της «Ελιάς» του Κώστα Σφήκα.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

Το ίδιο ενθουσιώδες ήταν και το ευχαριστήριο του Pierre Pflimlin λίγο μετά την επιστροφή του στη Γαλλία. Με μια ένθερμη επιστολή του προς τον Δημήτρη Βλαχόπουλο εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την αγάπη και τη φιλοξενία» που του επεφύλαξαν κατά την επίσκεψή του στη Βέροια, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας, ο Δήμος Βέροιας και ο ίδιος ο Έλληνας ευρωβουλευτής και συνάδελφός του. Όπως μάλιστα ανάφερε «η ωραία Βέροια θα του μείνει αλησμόνητη καθώς τα αγνά αισθήματα αυτών που το φιλοξένησαν του δημιούργησαν τη συναίσθηση ότι από εδώ και πέρα δεν θα νιώθει απλώς ότι είναι φιλέλληνας αλλά ότι είναι Έλληνας».

Αυτά για την ιστορία. Σε σχέση με το «μετά» (διότι κι αυτό έχει τη δική του σημασία) θεωρώ ότι η φιλοξενία του Pierre Pflimlin στη Βέροια είναι μια από τις σπουδαιότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Τουριστικός Όμιλο Βέροιας, στα τόσα χρόνια της ιστορίας του. Δεν είναι μόνο ότι φιλοξενήθηκε στην πόλη ένας σπουδαίος πολιτικός. Είναι κι ότι ο πολιτικός αυτός, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Δήμαρχος του Στρασβούργου, εντυπωσιάστηκε κι ενθουσιάστηκε με τη Βέροια, με τις αρχαιότητες των Αιγών (Βεργίνα) και με τον ελληνικό πολιτισμό. Δυστυχώς όμως κι αυτός «ήλθε κι απήλθε» όπως και τόσοι άλλοι χωρίς να μπορέσει να «κεφαλαιοποιήσει» η Βέροια, τη γνωριμία μαζί του και κυρίως τις άριστες εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην πόλη.

Τι εννοώ: Άραγε μετά την τόσο πετυχημένη επίσκεψη του Δημάρχου του Στρασβούργου δεν θα μπορούσε ο Δήμος Βέροιας να επιδιώξει και να πετύχει μια αδελφοποίηση με τη Γαλλική πόλη; Προφανώς και θα μπορούσε στο πλαίσιο μιας πολιτικής διεθνών σχέσεων προς την κατεύθυνση αυτή και μέσα από ένα σχεδιασμό για αντίστοιχες συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν το έκανε όμως, εμφανώς επειδή ήταν άλλες οι επιλογές. Και τελικά, όπως φαίνεται, οι επιλογές είναι που γράφουν την ιστορία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...