Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στο πλευρό των εργαζομένων της Πειραιώς στη Βενιζέλου που βάζει λουκέτο στις 28 Νοεμβρίου

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στο πλευρό των εργαζομένων της Πειραιώς στη Βενιζέλου που βάζει λουκέτο στις 28 Νοεμβρίου

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην συνεδρίαση της Τετάρτης (09/11) στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς της οδού Βενιζέλου που πρόκειται να κλείσει στις 28 Νοεμβρίου.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση παραστάθηκε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ο βεροιώτης Μιχάλης Ωρολογάς, β’ γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολιτική των τραπεζών να συρρικνώσουν το δίκτυο καταστημάτων τους και ότι στη Βέροια είναι το τρίτο τραπεζικό κατάστημα που κλείνει μέσα στη χρονιά και ότι έρχονται και άλλα… Επεσήμανε ότι θέτουν ως «κόκκινη» γραμμή σε περίπτωση λουκέτου του καταστήματος την τοποθέτηση και των 11 εργαζομένων στα 2 εναπομείναντα καταστήματα της πόλης, ενώ ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διάσωση του καταστήματος της Βενιζέλου, αφού αφορά την εξυπηρέτηση των δημοτών και επιχειρήσεων της πόλης.

Στις τοποθετήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αναφέρθηκαν στην σημασία για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες η διατήρηση του συγκεκριμένου καταστήματος στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στην εξασφάλιση των εργαζομένων που υπηρετούν στο κατάστημα της Βενιζέλου.

Τέλος ο κ. Ωρολογάς ενημέρωσε ότι οι ενέργειές τους είναι σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Βέροιας και ότι αναμένουν την τοποθέτηση του υπουργού και των υπολοίπων κυβερνητικών βουλευτών για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την σημερινή επιστολή μας θέλουμε να ανοίξουμε δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία του Νομού σας προκειμένου να επιλύσουμε προς όφελος των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει το τελευταίο διάστημα με την απομείωση της παρουσίας των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Ενδεικτικά για το θέμα σας ενημερώνουμε ότι την τελευταία δεκαετία οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.300 καταστήματα ή κατά 57% με ανάλογη αριθμητική μείωση στον αριθμό των ΑΤΜ. Μόνο το 2021 και εν καιρώ πανδημίας οι Τράπεζες δε διέκοψαν τη στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου τους και συνέχισαν στη διακοπή λειτουργίας σε 180 ακόμα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Επίσης οι παραπάνω μεταβολές είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 50% ή κατά 30 χιλιάδες περίπου.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας ειδικά των περιφερειακών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην κοινότητα.

Έτσι, εμφανίζονται σήμερα σε αρκετές περιφερειακές αλλά και σε αστικές περιοχές της χώρας, σημαντικά φαινόμενα αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνιστά βασικό στοιχείο «ομαλής» κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ενώ ο περιορισμός της έκτασης του φαινομένου θεωρείται κρίσιμος για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο το οποίο το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια ,οι μεταφορές ,οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Το ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα ως απότοκο φαινόμενο μετά και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επηρέασε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Υπό το παραπάνω πρίσμα θέσεων ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024 για απομείωση περαιτέρω 75 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, συνοδευόμενος από τις ανταγωνιστικές πολιτικές των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτείνει επι το δυσμενέστερων , την πρόσβαση του πληθυσμού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε βασικές και ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομική ανισορροπία, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και σε αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε Νομού ενώ παράλληλα συνεπάγεται και αναζήτηση από τις μικρές και πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εναλλακτικών και παράλληλων συστημάτων και πόρων χρηματοδότησης εκτός του επίσημου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2022-2027.

Οι Τράπεζες έχουν διευρυμένο οικονομικό ρόλο στην κοινωνία, καθώς διαχειρίζονται όλα τα οικονομικά πακέτα χρηματοδότησης, απολαμβάνοντας διπλό όφελος, τόσο από το Κράτος, όσο και από την Κοινωνία. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται, ο μοναδικός γνώμονας στη λειτουργία τους να είναι η κερδοφορία τους, χωρίς να αποδίδουν το ανάλογο κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους συμμέτοχους καθώς με τον τρόπο αυτό, επηρεάζουν ανισομερώς την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας.

Θεωρούμε ότι σε όλα τα παραπάνω είστε σύμμαχοι, αρωγοί και συνοδοιπόροι μας και με τις ενέργειές σας θα βοηθήσετε να τα αποτρέψουμε.

Από την πλευρά μας με την παρούσα επιστολή ζητούμε:

• Να στηρίξετε με σχετικό ψήφισμά του Δημοτικού Συμβουλίου σας, την προσπάθεια του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου και όλων των εργαζομένων στη Τράπεζα Πειραιώς, για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

• Να γίνει σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σας σε όλα τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας με στόχο την αναβάθμιση της παροχή και τη πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στη τοπική κοινωνία και οικονομία.

Υ.Σ: Επισυνάπτεται σχετικός συγκριτικός πίνακας για τη διάθρωση και τα μεγέθη κάλυψης του πληθυσμού στη χώρα μας από τα πιστωτικά ιδρύματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Για τον Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.)

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης Βάιος Νάκος»

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...