100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ | ΝΕΟ PODCAST από την Future Library

100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ | ΝΕΟ PODCAST από την Future Library

Και ξαφνικά παρουσιάστηκε η ανάμνηση

Κείμενα και Μουσική για τον  Χ ρ ό ν ο με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο τού Μαρσέλ Προυστ (10 Ιουλίου 1871 – 18 Νοεμβρίου 1922)

Ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα ηχητικό άρθρο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ. 

Πρόκειται για μία παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Μπορείτε να ακούσετε το podcast στο YouTube εδώ ή μέσω SoundCloud εδώ.


«Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς. [………] Ένας άνθρωπος που κοιμάται κρατά σε κύκλο ολόγυρά του το νήμα που δένει τις ώρες, την τάξη που ακολουθούν τα χρόνια και οι κόσμοι. Τα συμβουλεύεται όλ’ αυτά με το ένστικτό του μόλις ξυπνήσει και διαβάζει σ’ ένα δευτερόλεπτο το σημείο της γης που κατέχει ο ίδιος, το χρόνο που κύλησε όσο κοιμόταν∙ όμως οι σειρές τους μπορούν να μπερδευτούν, να κοπούν.»

Μαρσέλ Προυστ

«Η μοίρα μας χυμένο μολύβι …».

Γιώργος Σεφέρης


«Κυρίλοβ: Όταν φτάσει ολόκληρος ο άνθρωπος την ευτυχία, τότε δε θα υπάρχει πια χρόνος γιατί δεν χρειάζεται κανείς τίποτα.

Σταυρόγκιν: Πού  θα τον κρύψουν, λοιπόν;

Κυρίλοβ: Πουθενά δεν θα τον κρύψουν. Ο χρόνος δεν είναι αντικείμενο μα ιδέα. Θα σβήσει στο μυαλό.»

Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι


Από τη μεριά του Σουάν, Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών, Η μεριά του Γκερμάντ, Σόδομα και Γόμορρα, Η φυλακισμένη, Ο Ανακτημένος Χρόνος.

Από τη στιγμή που ο Μαρσέλ Προυστ έγραψε τη λέξη ΤΕΛΟΣ στο τέλος τού Ανακτημένου Χρόνου, του έβδομου τόμου που ολοκληρώνει το μυθιστόρημά του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, όλα στον χώρο της μυθοπλασίας (και όχι μόνον) άλλαξαν: κάθε είδους διαφορετική, ανατρεπτική όψη της λογοτεχνικής έκφρασης βρήκε ελεύθερο το έδαφος για να περιγράψει, να φωτίσει ή να σκιάσει τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Τρεις χιλιάδες σελίδες ενός εμπύρετου συγγραφέα που γράφει-καταγράφει μανιωδώς, ανακαλώντας-αναζητώντας μέσα σε μία θάλασσα από Ώρες αιώνιες αιώρες όλες τις εκφάνσεις τής ανθρ. συμπεριφοράς, οδεύοντας, συγχρόνως, μετά βεβαιότητος προς τον θάνατο. 



Τη βοηθεία κατάλληλης μουσικής, διαβάζονται αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, σε μετάφραση Παύλου Ζάννα και Παναγιώτη Πούλου. Εκδόσεις: Εστία.

Κατά την …αναζήτηση του χαμένου χρόνου, τον Μαρσέλ Προυστ συντροφεύουν κείμενα των: Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι, Ίταλο Καλβίνο, Ηράκλειτου. Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Ζωής Καρέλλη και Γιάννη Καισαρίδη. 


PODCAST «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» 

Ακούστε το podcast  με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ, μια παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, εδώ.






Η σειρά «Τα podcasts της Future Library», επίσης, περιλαμβάνει:

PODCAST «Αναζητώντας τον κύριο Τζαίμς Οδυσσέα Τζόυς»

Ακούστε το podcast  για τα 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του James Joyce, μια παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ΕΔΩ.












Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου: Εσπερίδα «Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας», αφιερωμένη στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Γερβάσιο των Πατρών

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου: Εσπερίδα «Σύγχρονες Μορφές της...

Στο πλαίσιο των «Λ’ Παυλείων» τη Δευτέρα 17 Ιουνίου...

Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου τα «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια

Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου τα «Δικά μας...

Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου «Δικά μας παιδιά»...

Την Κυριακή 16 Ιουνίου: Μαθητική  επίδειξη πιάνου στην «Εστία Μουσών»

Την Κυριακή 16 Ιουνίου: Μαθητική επίδειξη πιάνου στην...

Την ετήσια μαθητική επίδειξη του τμήματος πιάνου της...

Πρόσκληση σε εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Πρόσκληση σε εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε....

Εκδήλωση – μουσική συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο θα...

«Μουσική στην αυλή»   του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως

«Μουσική στην αυλή» του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και...

16 ΕΩΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Έκθεση αγιογραφίας του Ωδείου Ι.Μ. Βέροιας

16 ΕΩΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Έκθεση αγιογραφίας του Ωδείου Ι.Μ....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και...

Πρόγραμμα Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου» ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024  «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
17 Ιουνίου στη Βέροια: Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει ο Αλέκος Χατζηκώστας

17 Ιουνίου στη Βέροια: Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει ο...

Οι εκδόσεις «ατέχνως» σας προσκαλούν στην πρώτη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...