ΕΛΛΑΔΑ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Με αφορμή την κατάθεση σε διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η Ευρωβουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεπής και τηρεί στο έπακρο τα όσα δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πλέον γίνεται η πρώτη χώρα, πανευρωπαϊκά, που απαγορεύει τη χρήση, εμπορία και κατοχή κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στην επικράτειά της.

Η χώρα μας συνεργάστηκε, από την πρώτη στιγμή, στενά με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διευκολύνοντας το έργο τους, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενισχύεται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφαλείας, με πλήρη θεσμικά εχέγγυα. Προμετωπίδα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου».

Συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση εκσυγχρονίζεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων.

Προβλέπεται η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της και θεσμοθετείται η ποινικοποίηση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης. Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, καθώς και για τη βέλτιστη ενσωμάτωση, στο εθνικό δίκαιο, της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων, ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα:

1. Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα ερευνά ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.

2. Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ως υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί, ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες.

3. Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας, στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση του απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οριοθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου, που επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας.

4. Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων, με αυστηρά κριτήρια που την καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή. Πλέον, αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και με τη σύμφωνη γνώμη δύο εισαγγελέων.

5. Η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Επιπλέον, η χρήση κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται, ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης, έως 10 χρόνια.

6. Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση απορρήτου τού τηλεφώνου του, για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά από την παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της.

7. Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων, που αφορούν στην άρση του απορρήτου. Η καταστροφή του περιεχομένου, που προέκυψε από την άρση του απορρήτου, προβλέπεται μετά την παρέλευση εξαμήνου, ενώ η καταστροφή του φακέλου της υπηρεσίας, με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης του απορρήτου, προβλέπεται μετά από 10 χρόνια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΠΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ΕΕΑ, ΕΣΕΕ, ΕΣΥΝΕ Αθηνών, ΣΕΛΠΕ: Αθέτηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για το άδικο για καταναλωτές και επιχειρήσεις και εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας “ψηφιακό χαράτσι”

ΣΕΠΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ΕΕΑ, ΕΣΕΕ, ΕΣΥΝΕ...

Την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια τους, εκφράζουν...

Μοίρασε “δωράκια” σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Μοίρασε “δωράκια” σε δημάρχους και δημοτικούς...

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, το Ετήσιο Τακτικό...

Με ρυθμούς χελώνας το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

Με ρυθμούς χελώνας το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για...

- Στα 400 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για ρεύμα, ενώ η δαπάνη...

Τι προβλέπει για εισφορές, οφειλές, συντάξεις, -Πριν τις 31 Δεκεμβρίου η απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις, εργασία, άδειες μητρότητας, προνοιακά, κ.α

Τι προβλέπει για εισφορές, οφειλές, συντάξεις, -Πριν...

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του...

Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων: Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για ΕΥΠ και άρση απορρήτου

Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων: Τι αλλαγές φέρνει...

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από χθες έως και τις 22...

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων στο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αντικειμενικές τιμές...

-Οι Δήμοι καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις μέχρι...

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης, πώς θα το πάρουν οι ενοικιαστές

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης, πώς...

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘΕΡΜΑΝΣΗ είναι ανοιχτή για...

Ειδικό Ποινικό Μητρώο για δράστες εγκλημάτων, σε βάρος ανηλίκων

Ειδικό Ποινικό Μητρώο για δράστες εγκλημάτων, σε βάρος...

Ενσωματώνει και Ευρωπαϊκή Oδηγία για ανταλλαγή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...