ΕΛΛΑΔΑ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Με αφορμή την κατάθεση σε διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η Ευρωβουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεπής και τηρεί στο έπακρο τα όσα δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πλέον γίνεται η πρώτη χώρα, πανευρωπαϊκά, που απαγορεύει τη χρήση, εμπορία και κατοχή κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στην επικράτειά της.

Η χώρα μας συνεργάστηκε, από την πρώτη στιγμή, στενά με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διευκολύνοντας το έργο τους, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενισχύεται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφαλείας, με πλήρη θεσμικά εχέγγυα. Προμετωπίδα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου».

Συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση εκσυγχρονίζεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων.

Προβλέπεται η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της και θεσμοθετείται η ποινικοποίηση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης. Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, καθώς και για τη βέλτιστη ενσωμάτωση, στο εθνικό δίκαιο, της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων, ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα:

1. Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα ερευνά ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.

2. Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ως υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί, ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες.

3. Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας, στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση του απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οριοθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου, που επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας.

4. Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων, με αυστηρά κριτήρια που την καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή. Πλέον, αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και με τη σύμφωνη γνώμη δύο εισαγγελέων.

5. Η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Επιπλέον, η χρήση κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται, ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης, έως 10 χρόνια.

6. Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση απορρήτου τού τηλεφώνου του, για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά από την παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της.

7. Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων, που αφορούν στην άρση του απορρήτου. Η καταστροφή του περιεχομένου, που προέκυψε από την άρση του απορρήτου, προβλέπεται μετά την παρέλευση εξαμήνου, ενώ η καταστροφή του φακέλου της υπηρεσίας, με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης του απορρήτου, προβλέπεται μετά από 10 χρόνια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

50 χρόνια σήμερα, από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

50 χρόνια σήμερα, από την πτώση της χούντας και την...

-Στις 2.00 το πρωί της 24ης Ιουλίου επιστρέφει ο...

Τεχνικές δυσλειτουργίες και ζητήματα ασφάλειας  στην πλατφόρμα ΟΣΔΕ 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ βάζουν  σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις 2 δισ. για 660.000 αγρότες

Τεχνικές δυσλειτουργίες και ζητήματα ασφάλειας στην...

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι επιδοτήσεις 2 δισ. ευρώ για...

ΥΠΑΝ: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες  για την καταβολή των ενισχύσεων  των Αναπτυξιακών Νόμων

ΥΠΑΝ: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την καταβολή...

Με 27.213.940,70 ευρώ θα ενισχυθούν οι Περιφέρειες της χώρας...

Νέα Αριστερά: «Ακραία αισχροκέρδεια στην αγορά του ρεύματος, στα 850 ευρώ η μεγαβατώρα» -Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα ο Αλ. Χαρίτσης

Νέα Αριστερά: «Ακραία αισχροκέρδεια στην αγορά του...

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς,...

Διασύνδεση των υπηρεσιών  ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ και ενιαίο  πιστοποιητικό για φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα

Διασύνδεση των υπηρεσιών ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ και ενιαίο ...

Ενιαία πλατφόρμα για την έκδοση ασφαλιστικής και...

Σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος των Σχολών της ΔΥΠΑ schools.dypa.gov.gr

Σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος των Σχολών της ΔΥΠΑ...

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, ο νέος...

Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους  -Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις παρόχων κατάρτισης

Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων για το νέο...

Αναρτήθηκε χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου, το Mητρώο...

Καταπέλτης  η Εισαγγελέας για  το μπάζωμα στα Τέμπη: «Πετάξατε 300 κυβικά χώμα ως αχρείαστα»

Καταπέλτης η Εισαγγελέας για το μπάζωμα στα Τέμπη:...

Καταπέλτης η Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η οποία ζητά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...