Φρόσω Καρασαρλίδου:

Φρόσω Καρασαρλίδου: "Προτού δεις το κακό να γίνεται επίλεξε να αντιδράσεις"

Η βία κατά των γυναικών σπάνια συμβαίνει ξαφνικά, σπάνια συμβαίνει σε μια στιγμή. Έχει προηγηθεί βία ψυχολογική, σταδιακή και συστηματική. Έχει προηγηθεί απομόνωση, επίφαση αγάπης, υποτίμηση, τρομοκρατία και ενοχή. Την ενοχή που νιώθει το κάθε θύμα, επειδή είναι θύμα. Την ενοχή που κάνει τη γυναίκα να αμφισβητεί την αξία της, την ίδια της τη λογική, ακόμα και το δικαίωμά της για να ζει.

Η βία που έζησες ή ζεις, δεν είναι αδυναμία. Η ντροπή ανήκει μόνο στον θύτη. Ανήκει στην πολιτεία, ανήκει στην κοινωνία που κάνει τα στραβά μάτια ή σου λέει ότι εσύ φταις που δεν φεύγεις, αντί να σε βοηθήσει. Ποτέ δεν φταίει το θύμα.

Πρέπει να μπει στη δημόσια συζήτηση το τι σημαίνει σχέση χειριστική και κακοποιητική, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σωματική βία, ώστε τα θύματα να βλέπουν τα σημάδια, να τα αναγνωρίζουν από νωρίς.

Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς δομές φιλοξενίας, προστασίας και επανένταξης. Συχνά μιλάμε για απομονωμένες γυναίκες, που δεν έχουν καμιά οικονομική ανεξαρτησία.

Πρέπει να υπάρχει πρόνοια για δωρεάν νομική εκπροσώπηση για τις επιζήσασες.

Πρέπει η αστυνομία να σταματήσει να αγνοεί τις εκκλήσεις βοήθειας. Πρέπει να απαιτήσουμε η αστυνομία να εκπαιδευτεί, να ακούει, να αναλαμβάνει δράση από την πρώτη καταγγελία.

Πρέπει το θύμα να γνωρίζει ότι χρειάζεται σχέδιο φυγής. Έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι τόσο απλό «να σηκωθείς να φύγεις». Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι που θα κάνει τον θύτη ακόμα πιο βίαιο.

Πρέπει να αλλάξει ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος. Δεν «τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε». Καμιά ρομαντικοποίηση του να βλέπεις τον άλλον σαν ιδιοκτησία. Δεν υπάρχει έγκλημα πάθους, υπάρχει μόνο έγκλημα.

Πρέπει να σταματήσει ψυχιατρικοποίηση των εγκληματιών. Δεν ήταν ούτε εν βρασμώ, ούτε «άρρωστος», ούτε «διαταραγμένος». Αρκετά έχουν δαιμονοποιηθεί οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις, που συνήθως είναι θύματα, όχι θύτες. Ήθελε να έχει απόλυτη εξουσία και πλήρη έλεγχο στη ζωή της.

Πρέπει να σταματήσει η επίκληση του «καλού παιδιού». Κανείς ποτέ δεν ήταν καλύτερος άνθρωπος επειδή είχε χρήμα ή ομορφιά. 

Στην κανονικότητα που η βία θεωρείται απόδειξη ανδρισμού, μη μένεις απαθής, μη σιωπάς. Προτού δεις το κακό να γίνεται επίλεξε να αντιδράσεις.

Ο κόσμος δεν βελτιώνεται από μόνος του. Θέλει εκπαίδευση, δράση, επαγρύπνηση κι επιμονή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ...

Γράφει οΠαναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΣυνέχεια...

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου - Μεταξά

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου -...

Το γραφείο ευρύχωρο,φωτεινό,με ένα μεγάλο παράθυρο που...

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ (1ος αι. π.Χ.)

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ...

Γράφει οΘωμάς Γαβριηλίδης«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ...

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του...

Παρά τη συνεχή βροχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της...

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ...

* του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου Η βάση για ένα...

Οι νόμοι γιατί  περιφρονούνται;

Οι νόμοι γιατί περιφρονούνται;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΗ πολιτισμική κρίση που...

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα… ελάφι

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα…...

του Χρήστου ΜπλατσιώτηΤην 1η Μαρτίου του 1935, η πλευρά...

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια...

-Δήμαρχος Βέροιας και Αντιπεριφερειάρχης θα ανάψουν το δέντρο της γιορτήςΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και προ(σ)καλούν όσο ποτέ τη θετική μας διάθεση απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας. Στο...

Στις 27 Νοεμβρίου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ημαθίας καλείται να ψηφίσει αυτούς που θα τον οδηγήσουν στη μελλοντική πορεία του και στον αγώνα για την βιωσιμότητα των φαρμακείων του.Οραματιζόμαστε ένα ευοίωνο...

Του Πάρη ΠαπακανάκηΤον Νοέμβριο του 1974, η Βέροια, στον απόηχο του Αττίλα ΙΙ και εν όψει της 1ης επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έκανε τα πρώτα βήματα που της αναλογούσαν στο πλαίσιο της νεότευκτης Γ’...