Μ. Βορίδης: Ξεκαθάρισμα και αναδιανομή αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης

Μ. Βορίδης: Ξεκαθάρισμα και αναδιανομή αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης

-Θα ξεκινήσει από την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και την διαχείριση υδάτινων πόρων

Οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και την διαχείριση των υδάτινων πόρων θα είναι τα πρώτα… που θα επιχειρήσει να ξετυλίξει ο μηχανισμός για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που εισάγει για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών μέσω νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο μηχανισμός αυτός θα αντιμετωπίσει το βασικό και διαχρονικό ζήτημα στο θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης (κεντρικό κράτος, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Αυτοδιοίκηση), που είναι το «ποιος κάνει τι».

«Δεν λύνεται αυτό το ζήτημα επί σειρά ετών διότι είναι εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο με νομικές, οργανωτικές και οικονομικές πτυχές, οι οποίες ποτέ δεν ενσωματώθηκαν σε μια δομή. Δεν υπάρχει ο μηχανισμός να πει για κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων πόσο προσωπικό και πόσοι πόροι απαιτούνται και πόσο επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αφού οι κρατικές αρμοδιότητες είναι 20.000, τότε μιλάμε για έναν νομικό, οργανωτικό και οικονομικό εφιάλτη».

Μέχρι τώρα ανάλογα εγχειρήματα επιχειρούνται να λυθούν με πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο έχουν πενιχρά αποτελέσματα λόγω της περιπλοκότητας του ζητήματος, είπε ο υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά τον τομέα της διαχείρισης υδάτων, όπου υπάρχουν 240.000 αδειοδοτημένες και πάνω από 700.000 μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις.

Αναφερόμενος στην μεθοδολογία που εισάγεται για το ξεκαθάρισμα και την αναδιανομή των αρμοδιοτήτων, ο κ. Βορίδης είπε ότι με βάση διεθνή πρότυπα, ομαδοποιούνται οι δημόσιες πολιτικές σε 10 λειτουργικές περιοχές, οι οποίες υποδιαιρούνται σε 41 λειτουργικούς τομείς.

Οι Λειτουργικές Περιοχές είναι οι εξής: 1. Κοινωνική Πολιτική, Απασχόληση και Δημόσια Υγεία, 2. Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός, 3. Περιβάλλον, Χωροταξία και Πολεοδομία, 4. Υποδομές και Μεταφορές, 5. Αγροτική Ανάπτυξη, 6. Μεταποίηση, Εμπόριο, Τουρισμός, 7. Δημοτική Αστυνομία και Πολιτική Προστασία, 8. Προγραμματισμός, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Εξυπηρέτηση του Πολίτη, 9. Οικονομική Διαχείριση και Προμήθειες και 10. Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικές Λειτουργίες.

Η κατάτμηση των αρμοδιοτητων σε λειτουργικές περιοχές και τομείς θα γίνεται μέσω ενός λογισμικού, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις ξεκαθρίσματος, αποσαφήνισης ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, θα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, υπό τον γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και θα εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών για θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων. Ο τελευταίος, εφόσον την αποδεχτεί, την καταθέτει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που σημαίνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξελιχθεί εν συνεχεία θα είναι δεσμευτική για το σύνολο της κυβέρνησης.

Ο μηχανισμός αυτός θα εκπονεί ετήσια σχέδια δράσης, για τα οποία θα καταθέτει απολογισμό. Τα πρώτα σχέδια δράσης, όπως ανέφερε ο κ. Βοριδης θα σχετίζονται με την αναδιανομή αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με τις φυσικές καταστροφές και με την διαχείριση υδάτων. Θα ακολουθήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες. Από αυτή τη διαδικασία θα περνά κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγει μια νέα αρμοδιότητα με αυξημένη πολυπλοκότητα που θα εμπλέκονται πολλοί φορείς.

Το νομοσχέδιο θα είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (opengov.gr) έως τις 7 Δεκεμβρίου. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να έχει εισαχθεί στη Βουλή και να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στις επιτροπές την τελευταία εβδομάδα πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου για τις γιορτές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...