Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Ομιλία σε εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και της Δ.Ε.Ε.Π. Θεσσαλονίκης»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Ομιλία σε εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και της Δ.Ε.Ε.Π. Θεσσαλονίκης»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και της Δ.Ε.Ε.Π. Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής, κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων που απασχολούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. 

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο διευρυμένο πλαίσιο ευκαιριών που δημιουργείται για τους αγρότες τα πέντε επόμενα χρόνια, μέσω του συνδυασμού αξιοποίησης πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των πόρων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.


Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κορυφαία φορολογική μεταρρύθμιση του νόμου 4935/2022, μέσω του οποίου παρέχονται για πρώτη φορά γενναία φορολογικά κίνητρα για την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. 

Στον νόμο αυτό περιλαμβάνονται γενναία φορολογικά κίνητρα όπως η απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη. 

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά πρόσθετων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

Η θέσπιση για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί του 22% που ίσχυε πριν. 

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10%. 

Η επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023, μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από το 13% στο 6%. 2 

Η παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. 

Η καθιέρωση από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Η θέσπιση κινήτρων, με το νόμο 4941/2022, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων και επενδύσεων, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη, στοχεύοντας σε υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων, στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση των συνολικών δράσεων για το κλίμα. 

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρωτογενή τομέα. 

Η θέσπιση δυνατότητας χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2021 σε συνδυασμό με την πανδημία. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιούμε διαρκώς μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, με απώτερο στόχο μία γεωργία περισσότερο βιώσιμη, ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή. Με θεσμικές παρεμβάσεις προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, προς όφελος της ελληνικής περιφέρειας και των αγροτικών μας περιοχών.»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα ταξίδι  τόσο  κοντά  από την πόλη της  Βέροιας...

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων από πλημμύρες και χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών...

Συνεδρίασε σήμερα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 το...

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους, Κύρο και Ιωάννη

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Τρισάγιο και ...  ανθρώπινη

Τρισάγιο και ... ανθρώπινη "αλυσίδα" κατά της βίας...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ...

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η...

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα στο κέντρο ης Βέροιας - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά...

Οι αγρότες της Ημαθίας με την υποστήριξη της...

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή  για την οικονομία της Ημαθίας

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία...

- Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΣΤΟ 31ο MONEY-SHOW...

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» και Υπατίας 2022

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο...

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της E.Μ.E....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή μας Άλκη Καμπανού, οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Βέροιας ενώνονται με τους μαθητές/τριες και τους...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου σπορ αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε σε αυλή κοντά στα Φανάρια της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Ρομά που οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητο...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ένα έργο που αποτέλεσε διαχρονικά πρώτο αίτημα του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, εγκαινιάζεται από τον...