Τί συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία;

Τί συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία;

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Η εποχή που ζούμε, φίλοι αναγνώστες, έχει διαφοροποιηθεί από άλλες εποχές, αφού πολλά έχουν αλλάξει. Οι πιο πολλοί από εμάς τους Έλληνες αναπολούμε την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση. Προβληματιζόμαστε όμως με τη σημερινή πορεία της Ελληνικής κοινωνίας, όταν βλέπουμε να χαρακτηρίζεται από αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, από παραδοχές τρόπου ζωής, για μας, ακατανόητες, έξω από κάθε εθνική αξία και κάθε σωστό προσανατολισμό.

Μερικοί, ονομάζουν την περίοδο αυτή των αλλαγών στα δεδομένα της κοινωνικής ζωής, μεταβατική, δηλώνοντας ότι οι κοινωνίες δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, σε ποιες αρχές πιστεύουν. Παρατηρώντας, όμως, τη συμπεριφορά των νέων γενεών στις κοινωνίες της χώρας μας, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι έχον απορρίψει τις επικρατούσες ηθικές αρχές των γονέων και προγόνων τους. Τις παλιές θεμελιώδεις αρχές του έθνους και της θρησκείας τις αποδίδουν στην άγνοια των γονέων και προγόνων τους, ενώ αυτοί, έχοντας αποκτήσει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, θεωρούν τις αρχές αυτές συνήθειες μιας άλλης εποχής.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αυτής της νοοτροπίας έχει υποστεί η οικογένεια. Ματαίως οι γονείς, βλέποντας που έφτασε το δημογραφικό πρόβλημα, προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους να έλθουν εις γάμου κοινωνίαν. Δύσκολα, όμως, οι νέοι αποφασίζουν την επισημοποίηση του θεσμού του γάμου. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης τα ζούμε καθημερινά στο χαλασμένο ιστό της κοινωνίας μας.

Το άσχημο είναι ότι αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις και απόψεις τις επικροτούν πολλοί. Δημοσιογράφοι, άνθρωποι των ΜΜΕ και όσοι επηρεάζουν τους νέους μας μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών μέσων. Ίσως ζουν και αυτοί την ακαταστασία στη ζωή τους και θέλουν να επηρεάσουν και άλλους.

Πολλοί απ’ αυτούς εκφράζουν απόψεις ξενόφερτες, τις οποίες επικροτούν, γιατί ταιριάζουν στα πιστεύω τους. Δεν χάνουν ευκαιρίες να διακωμωδήσουν και να περιγελάσουν τις ηθικές χριστιανικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται απ’ αυτούς αναχρονιστικές, προβάλλοντας θρησκοληψίες απρεπείς για τη θρησκεία μας, που, ίσως, να παρατηρούνται από μια μειονότητα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Είναι τόσα άλλα, μεγάλη ή μικρά, που σημαδεύουν την καθημερινή ζωή μας. Όμως, μέχρι πού θα πάει αυτό το κατρακύλισμα της κοινωνίας μας; Ποιους θεσμούς πρέπει να εμποτισθεί η κοινωνία μας σήμερα, για να αρχίσει να διαφαίνεται κάποια βελτίωση; Οι κυρίως υπεύθυνοι και υπόλογοι, έναντι της ιστορίας, είναι όσοι άσκησαν ή ασκούν την εξουσία. Οι άλλοι ωστόσο, οι παραλειπόμενοι, δεν είμαστε άμοιροι ευθύνης. Η πλήρης αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας του λαού μας, θα σηματοδοτήσει και την πορεία μας. Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια πράξη εθνικού και πολιτικού ρεαλισμού, μεγαλόψυχης δημοκρατικής Αρετής, για να μη χάσουμε την ταυτότητά μας.

Γι’ αυτό, από τον πνευματικό κόσμο ακούγονται φωνές, που κάθε μέρα πληθαίνουν και μας καλούν, στις αλλαγές που φέρνουν οι εποχές και τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε, γιατί τότε θα είμαστε αναχρονιστικοί. Να διατηρούμε, όμως, τις ηθικές και κοινωνικές μας παραδόσεις, που τροφοδοτούν την ανθρωπιά μας. Η αξιοπρέπεια, η τιμή και το ήθος, φίλοι αναγνώστες, δεν οδηγούν στην οπισθοδρόμηση. Αυτές τις αρετές τις διατηρούσαμε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...