«Μάγοι και Ποιμένες» ήλθον  προσκυνήσαι Χριστόν τον  γεννηθέντα εν Βηθλεέμ τη πόλει»

«Μάγοι και Ποιμένες» ήλθον προσκυνήσαι Χριστόν τον γεννηθέντα εν Βηθλεέμ τη πόλει»

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

«Χριστός γεννάται, δοξάσατε…»

Με τη χριστουγεννιάτικη αυτή δοξολογία, φίλοι αναγνώστες, αρχίζει το λόγο του στα άγια Επιφάνεια ο μέγας της Εκκλησίας μας ιεράρχης, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Με τον λαμπρό και ένθεο αυτόν ύμνο ψάλλει και η Εκκλησία μας τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και από βδομάδες τώρα καλεί τους χριστιανούς σε πανηγυρικό εορτασμό και ένθερμη ανάμνηση του χαρμόσυνου και κοσμοσωτήριου γεγονότος της θείας ενανθρωπήσεως.

Και ψάλλουν την ημέρα αυτή όχι μόνο οι μυριάδες των χριστιανών όπου γης, αλλά και ουρανόθεν οι προφήτες, αφού βλέπουν την εκπλήρωση των προφητειών τους. Ψάλλουν οι Άγγελοι του Θεού με το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ». Ψάλλουν οι Δίκαιο του Παραδείσου, οι Ποιμένες της Βηθλεέμ και της Ανατολής οι Μάγοι.

Χαρμόσυνος και ο στίχος των μεγαλυναρίων που ψάλλει: «Μάγοι και Ποθμένες ήλθον προσκυνήσαι Χριστόν τον γεννηθέντα εν Βηθλεέμ τη πόλει».

Οι Ποιμένες ήταν φιλόθρησκοι. Εβραίοι αγράμματοι μεν, αλλά απλοί και πιστοί και αθώοι βοσκοί της Βηθλεέμ, άνθρωποι του αληθινού Θεού, της ειρήνης, της προσδοκίας του Μεσσία.

Αλλά οι τρεις Μάγοι; Ποιοι ήταν αυτοί; Οι Μάγοι ήταν ειδωλολάτρες. Ήταν μεγιστάνες και σπουδαίοι. Γράμματα, σοφία, πλούτο, δόξα κοσμική διέθεταν, αλλά δεν είχε κυριέψει την ψυχή τους και δεν είχε τυφλώσει τη διάνοιά τους η έπαρση, ο εγωισμός, η κακία, όπως συμβαίνει με πολλούς μεγάλους και τρανούς της εποχής μας. Και αυτοί ήταν θεοφοβούμενοι και πιστοί. Λάτρευαν, όμως, ψεύτικους θεούς. Διακρίνονταν από αγαθή διάθεση, ανοικτό μυαλό, αγάπη προς της αλήθεια και μία ζωηρή επιθυμία για τη σωτηρία. Αν και κατοικούσαν σε μακρινή χώρα, χωρίς προφήτες, χωρίς γραφές, χωρίς επαγγελίες και θυσίες και συναγωγές, δεν αμφέβαλλαν ότι γεννήθηκε ο Σωτήρας. Το πιστεύουν με όλη τους την ψυχή και αφήνουν τη μακρινή ανατολή και σπεύδουν εν μέσω πολλών κινδύνων να προσκυνήσουν τον άγνωστο, νεοφανή και αλλοεθνή βασιλέα. Γι’ αυτό και τώρα προσελκύουν τον θείο φωτισμό και οδηγούνται από αστέρα θεϊκό να αναζητήσουν και να βρουν τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή.

Τελικά, γεμάτοι χαρά φτάνουν εκεί όπου είχαν καταλύσει ο Ιωσήφ, η Παρθένα και το θείο Βρέφος. Θαυμάζουν, προσκυνούν και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, προσφέρουν ως δώρα ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν. Χρυσό, λίβανο και σμύρνα. Τα δώρα αυτά έχουν πνευματικό νόημα.

Ο χρυσός είναι σύμβολο της επίγειας Βασιλείας, αλλά και της αρετής. Το λιβάνι σύμβολο της Θεότητας, αλλά και της προσευχής. Τα σμύρνα (που τα χρησιμοποιούσαν για τους νεκρούς) σύμβολο του μαρτυρίου και του θανάτου, αφού ο αναμάρτητος Θεός δεν ήρθε να απολαύσει την επίγεια ζωή, αλλά να υπομείνει το πάθος και να σταυρωθεί. Αυτή ήταν η πίστη η ευλάβεια, η αφοσίωση των τριών Μάγων. Αυτά ήταν τα δώρα τους.

Σήμερα, ποια δώρα πρέπει εμείς οι Χριστιανοί να προσφέρουμε στον παντοδύναμο Λυτρωτή μας; Θερμή πίστη και ολόψυχη λατρεία. Καρδία καθαρή και πνεύμα συντετριμμένο. Αγάπη αγνή και ταπεινή αγαθοεργία. Συγνώμη και ευσπλαχνία αντί του μίσους, του φθόνου και της κακίας. Ειλικρίνεια αντί του ψεύδους. Συμμετοχή στα μυστήρια ης εκκλησίας μας αντί της αδιαφορίας. Με αυτά ας προσκυνήσουμε την παναγία της Γεννήσεώς του ημέρα. Αυτά, φίλοι αναγνώστες, ας αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να Του προσφέρουμε ως αντίδωρο της άπειρης αγάπης Του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...