ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Άννας Σελίδου, “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα”

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Άννας Σελίδου, “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα”

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος” και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2022, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βιβλίο της Άννας Σελίδου, “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα”, παρουσία της συγγραφέως η οποία τυγχάνει σταθερή συνεργάτιδα και διαχρονική υποστηρίκτρια του έργου μας.

Το βιβλίο της κ. Σελίδου αποτελεί ένα εξαιρετικά γλαφυρό και έξυπνο μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Κυκλοφορεί με ένθετο CD από τις εκδόσεις «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», το βιβλιοπωλείο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ’, με αφήγηση και πρωτότυπα τραγούδια σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδοπουλου και εικονογράφηση της ζωγράφου Ανδρονίκης Μπαμπαράτσα.

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος του “Ερασμου”, Όλγα Σαββίδου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η κ. Αλίκη Καλοΐδου, οδοντίατρος - πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ημαθίας, κ. Έφη Γώτη, εκπαιδευτικός & διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας και η ίδια η συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γ. Φωστηροπούλου.

Όλγα Σαββίδου

Για ένα σύγχρονο εικονογραφημένο παραμύθι, για μικρούς και μεγάλους, έκανε λόγο η Όλγα Σαββίδου, με εμφανή την αξιοποίηση, όπως είπε, της επιστημονικής κατάρτισης της συγγραφέως αλλά και με το μαγικό ραβδί της τέχνης της, που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας για το τόσο σημαντικό θέμα της στοματικής υγιεινής. Ακόμη η κ. Σαββίδου μίλησε με έμφαση για το πνεύμα του εθελοντισμού που διαπνέει την κ. Σελίδου. «…Αντιλαμβανόμαστε ότι για τη συγγραφέα μας ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Είναι μια πράξη που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς των καλύτερων στοιχείων που έχουμε και όχι αυτών που μας περισσεύουν. Γι’ αυτό λοιπόν και για το Σύλλογό μας, τον «Έρασμο», που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργό εθελοντισμό των μελών του, ώστε να γίνουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση της έμφυλης βίας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, που για δεύτερη φορά βρίσκεται ανάμεσά μας, η κ. Άννα Σελίδου…», κατέληξε.

Αλίκη Καλοΐδου

Με τη σειρά της η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Αλίκη Καλοΐδου, μιλώντας για το βιβλίο σημείωσε πως συγκεφαλαιώνει όλο το νόημα και τη φιλοσοφία της οδοντιατρικής παιδείας, κάτι που δυστυχώς δεν είναι, όπως είπε, ιδιαίτερα αισθητό στην ελληνική κοινωνία και κουλτούρα. «…Τοποθετεί συνολικά το στόμα και όχι μόνο τα δόντια στη θέση που του αναλογεί και του αξίζει, και αναδεικνύει τη σχέση του με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Επισημαίνει τη σημασία της υγιεινής, η οποία είναι απαραίτητη για την άρτια λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Με απλό, προσιτό και χιουμοριστικό τρόπο μας περιγράφει η συγγραφέας τη λειτουργία του κάθε οργάνου δίνοντας το χαρακτηριστικό στίγμα του. Όλα αυτά εμπεριέχονται στη φράση που λέμε εμείς οι οδοντίατροι ότι το στόμα είναι η πύλη και ο καθρέφτης του σώματος…», είπε μεταξύ άλλων.

Έφη Γώτη

«…Θαυμάζω τη γραφή της κ. Σελίδου. Η γλώσσα της είναι έμμετρη, ποιητική, μεστή νοημάτων, στοχευμένη, άρτια…», επεσήμανε η Διευθύντρια της Α/θμιας Εκαπαίδευσης Ημαθίας μεταξύ άλλων και παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που εγγράφεται στην παιδική λογοτεχνία και πραγματεύεται την υγιεινή του στόματος σε σχέση με το σώμα, μέσα από έναν εξόχως στοχαστικό τρόπο, με χιούμορ, γλαφυρό και προτρεπτικό ύφος. «…Είναι εντυπωσιακό με πόση ευαισθησία και εσωτερικότητα υφαίνει χαρακτήρες, κοινωνεί τις εμπειρίες και τις σκέψεις της μαζί μας…», πρόσθεσε και παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο πόνημα αξίζει να βρίσκεται στα σπίτια μας και τα σχολεία μας.

Άννα Σελίδου

Η κ. Σελίδου αναφερόμενη στο βιβλίο της αποκάλυψε πως είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών πρόθυμων ανθρώπων, που στάθηκαν δίπλα της, μιας και όπως ομολόγησε, δεν είχε και την οικονομική δυνατότητα να το εκδώσει μόνη της. Μίλησε χαρακτηριστικά για τον γιο της Χρήστο Παπαδόπουλο, οποίος ανέλαβε τη μουσική επένδυση στο ένθετο CD που κυκλοφορεί μαζί με το βιβλίο, καθώς και στους λοιπούς συντελεστές του μουσικού του σχήματος, των οποίων η ανιδιοτελής συνεργασία υπήρξε καταλυτικότατη επί ενός αρτίου αποτελέσματος, που εν πολλοίς θα ήθελε να έχει τον «αέρα» μιας άλλης «Λιλιπούπολης».

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική της ανάγκη που την οδήγησε να γράψει το βιβλίο, είπε ότι το ένιωθε ως χρέος της να πει στα παιδιά αλήθειες. «…Τα παιδιά δεν είναι χαζά. Ρωτούν και περιμένουν από μας σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις…», είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τις απορίες τους που προκύπτουν για τη βλαπτικότητα της άμετρης χρήσης της ζάχαρης, τη στιγμή που τα ίδια από μωρά βομβαρδίζονται από τη διαφημιστική προπαγάνδα της τηλεόρασης υπέρ των γλυκών απολαύσεων, χωρίς την παράλληλη γνώση των κινδύνων που κρύβονται. «…Είναι πολύ σκληρό να πεις σε ένα παιδί ότι αυτοί που σου μιλούν μέσα από την τηλεόραση σου λένε ψέματα», τόνισε. Γι΄αυτό, όπως είπε αποφάσισε να μιλήσει… «εν παραβολαίς», σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των οργάνων του σώματος σε σχέση με την υγιεινή του στόματος, παραλλήλισε και παρομοίασε την όλη διαδικασία ως μια κοινωνία δημοκρατικών δραστηριοτήτων με συντονιστή τον εγκέφαλο, ενώ από την άλλη η «Μπάμπω τερηδόνα» απεικονίζει τον εχθρό εισβολέα με τα δικά του όργανα και εν προκειμένω τον εντολοδόχο – φερέφωνο της «Χάμπο» που εκπροσωπεί τον κόσμο της ανθυγιεινής προπαγάνδας, κατά της στοματικής υγιεινής.

Τη βιβλιοπαρουσίαση παρακολούθησαν μαθητές του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας, οι οποίοι είχαν διάλογο με τη συγγραφέα στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 - 25 Σεπτεμβρίου στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και τους Βασιλικούς Τάφους 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγών από την ΚΕΠΑ και την ΕΦΑ Ημαθίας, στους δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου

24 - 25 Σεπτεμβρίου στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών...

Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του πρώτου και...

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου Μεγάλη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο γήπεδο της Βέροιας

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου Μεγάλη συναυλία του...

Η Box Art & Culture Productions σε συνεργασία με την Panik Records...

Έναρξη Μαθημάτων  στον Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

Έναρξη Μαθημάτων στον Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

Τα χορευτικά τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου...

“Heritages, Από το Άγιον Όρος στη Στράντζα»:  Επιστημονική ημερίδα στο Εθνογραφικό  Κέντρο Γιώργη Μελίκη

“Heritages, Από το Άγιον Όρος στη Στράντζα»: Επιστημονική...

Το ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ-ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ...

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου  «Στέγη ανοιχτή» για παρουσιάσεις Τμημάτων της ΚΕΠΑ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ...

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου...

Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη

Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη...

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν ο Δήμαρχος Βέροιας κ....

Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας Ξεκινούν οι πρόβες και οι δράσεις της νέας χρονιάς

Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας Ξεκινούν οι πρόβες και οι...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας αρχίζει και πάλι το...

Στις 29 Σεπτεμβρίου - Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με Rachmaninoff ο Παναγιώτης Τροχόπουλος

Στις 29 Σεπτεμβρίου - Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης...

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί στις 29...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...