Μεγάλο πρόβλημα και στην Ημαθία με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων εν μέσω έξαρσης ιώσεων

Μεγάλο πρόβλημα και στην Ημαθία με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων εν μέσω έξαρσης ιώσεων

-Τι είπε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σοφία Κατή, στον ΑΚΟΥ 99,6

Η έλλειψη φαρμάκων είναι πλέον ορατή και στα φαρμακεία της Ημαθίας και για τον λόγο αυτό, ο φαρμακευτικός σύλλογος του νομού, με ανακοίνωσή του ενημερώνει σχετικά τους πολίτες. Για το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα κυρίως του αναπνευστικού καθώς και σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά και εισπνεόμενα για παιδιά, μίλησε χθες στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99,6 η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Κατή.

Όπως είπε, «το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα έχει ενταθεί, από πολλούς παράγοντες, διότι πλέον εκτός από τις εξαγωγές, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν από την εποχή κόβιντ ή από την οικονομική κρίση, έχουμε και άλλα προβλήματα στις πρώτες ύλες, έχουμε προβλήματα συσκευασίας, προβλήματα στις μεταφορές κι έτσι όλο αυτό έχει γίνει πλέον πολυπαραγοντικό. Επιπλέον το είχαν εντοπίσει και οι επιστήμονες ότι μετά την εποχή του κόβιντ θα είχαμε και πάρα πολλές ιώσεις, το οποίο βλέπουμε σήμερα. Έτσι λοιπόν με τις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος που υπάρχουν αυτό το διάστημα, έχουμε και πολύ μεγάλες ελλείψεις ταυτόχρονα στα φάρμακα. Αυτό οδηγεί στο εξής πρόβλημα: οι πολίτες να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους και οι φαρμακοποιοί από την άλλη, να δίνουν το δικό τους αγώνα, να προσπαθούν με ότι φάρμακα έχουν απομείνει στο φαρμακείο τους, να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς».

Ποια φάρμακα έχουν ελλείψεις και μέχρι πότε νομίζετε ότι μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;


-Ελλείψεις είχαμε σε όλες τις κατηγορίες. Βέβαια αυτό το διάστημα έχουμε πολύ μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως είναι η παρακεταμόλη, το απλό ντεπόν και το παναντολ, όπως και οι αντιβιώσεις. Έχουμε θέματα με τις παιδικές αντιβιώσεις, τα αντιβηχικά, τα εισπνεόμενα. Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, διότι οι ενήλικες μπορεί να κάνουν υπομονή αλλά στα παιδιά δεν έχουμε δικαίωμα να καθυστερήσουμε καθόλου. Να συμπληρώσω ότι το τελευταίο διάστημα, ήταν αυξημένες οι ιώσεις αλλά ήταν και κλειστές οι εταιρείες λόγω των γιορτών και είχαμε ένα αυξημένο πρόβλημα στα φαρμακεία.

Όταν ανοίξουν τα σχολεία πως θα αντιμετωπισθεί το θέμα, υπάρχει περίπτωση να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση;

Ήδη η πολιτεία έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα που είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα διότι είναι πολυπαραγοντικό και θα πρέπει όλοι οι φορείς που εμπλέκονται να συνεργαστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη έκβαση στο θέμα των ελλείψεων. Να τονίσω όμως ότι πολύ σημαντικός είναι και ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τον οποίο εγκαίρως κάναμε τις σχετικές ανακοινώσεις, ότι οι πολίτες και ειδικά αυτοί που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευτούν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ήδη έχουμε την εμφάνιση της γρίπης και από ότι λέγεται και ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας με έντονη έξαρση.

Οι οδηγίες του Συλλόγου

Για τις ελλείψεις ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, για της προέδρου Σοφίας Κατή και του γ. γραμματέα Γιώργου Μουρτζίλα, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με οδηγίες προς ασθενείς και πολίτες, τονίζοντας τα εξής:

«Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία, σε μια μάλιστα περίοδο κατά την οποία οι ιώσεις βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση.

Πλέον υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol), αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων, εισπνεόμενα φάρμακα αλλά και αντιβηχικά. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες του Νομού Ημαθίας να πηγαίνουν τις τελευταίες μέρες από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν ακόμη και ένα απλό Depon.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με όσα φάρμακα έχουν στη διάθεση τους και σε συνεννόηση με το γιατρό και τον ασθενή.

Εκτός από τις ελλείψεις λόγω εξαγωγών και τις ελλείψεις πρώτων υλών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, την περίοδο των εορτών έκλεισαν και οι εταιρείες και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την έξαρση των ιώσεων.

Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια σε πλήθος συνταγογραφούμενων αλλά και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε οι φαρμακοποιοί στο ρόλο μας και στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, συνιστούμε τα εξής:

-Οι χρονίως πάσχοντες φροντίζετε ώστε να προσέρχεστε εγκαίρως για την εκτέλεση της συνταγής σας ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο να καλύψει ο φαρμακοποιός πιθανές ελλείψεις.

-Εμπιστευτείτε το φαρμακοποιό σας στην προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών σκευασμάτων, με βάση τη δραστική ουσία και τις φαρμακολογικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σκεύασμα, αναζητούμε φαρμακολογικώς και θεραπευτικώς ισοδύναμο.

-Στην περίπτωση που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας φάρμακα για οξεία πάθηση, κρατάτε επικοινωνία μαζί του ώστε να σας προτείνει εναλλακτικές διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων σε περίπτωση που δεν βρείτε τα συγκεκριμένα φάρμακα.

-Λάβετε μέριμνα για ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο όπου υπάρχει έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και γρίπη.

-Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας έγκαιρα ενημέρωσε τους πολίτες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Οι πολίτες που ανήκαν ιδίως στις ευάλωτες ομάδες οφείλουν να προστατευτούν με το αντιγριπικό εμβόλιο».

Τέλος, σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων η κα Κατή ανέφερε πως πρόκειται κυρίως για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπου αναμένεται μία αύξηση από τις εταιρείες, λόγω αύξησης των πρώτων υλών.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...