H Ρώμη επίκεντρο της νέας ΕΕ - Στο προσκήνιο η Ελλάδα μετά τις εκλογές

H Ρώμη επίκεντρο της νέας ΕΕ - Στο προσκήνιο η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Ο θάνατος του Πάπα Βενέδικτου έφερε στην ιταλική πρωτεύουσα εκατοντάδες χιλιάδες καθολικών πιστών που σε ατελείωτες ουρές περίμεναν να δώσουν το τελευταίο αντίο στον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο οποίος πριν από δύο χρόνια υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Γράφει ο Μανώλης

Μαυρομμάτης*

Μετά από εξακόσια χρόνια Παπάτου το Βατικανό έχανε τον παραιτηθέντα Πάπα του μέσα σε μια γενική παραδοχή ότι “έφυγε ο Άγιος που αγαπήθηκε πιο πολύ και από όλους μαζί τους εκκλησιαστικούς των πέντε ηπείρων”.Και όμως. Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις οι πολιτικοί δεν χάνουν την ευκαιρία είτε να προβληθούν με μια εικόνα, είτε να κερδίσουν πόντους από ένα στιγμιότυπο που ο φακός απαθανάτισε το δευτερόλεπτο.

Αυτό όμως που έγινε στην αρχή της εβδομάδας σε πολιτικό επίπεδο, θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα τα οποία θα κρίνουν την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στροφή σε κομματικό επίπεδο που ανέδειξαν απρόσμενες συναντήσεις ηγετών στο φως των συλλυπητηρίων για την απώλεια ενός πρώην Πάπα. Πρωταγωνίστρια και οικοδέσποινα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, η οποία εκμεταλλεύθηκε τις λίγες ώρες παρουσίας στη Ρώμη, αρχηγών κρατών τους οποίους προσκάλεσε στο Παλάτσο Γκιτζι, χωριστά για να ανταλλάξουν απόψεις στην σκιά των γεγονότων που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μεταναστευτικό. Η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ. Το COVID-19 και η Κίνα. Οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ. Οι αποφάσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Η Μελονι, για την οποία θα μιλούν και θα γράφουν τουλάχιστον και μετά το 2023, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου, θετικά ή αρνητικά και επικριτικά, ξεπέρασε τον εαυτό της και ξάφνιασε συναδέλφους της πολιτικούς, καθώς εμφάνιζαν οι συναντήσεις στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, ότι “κάτι καινούργιο γεννιέται. Και κάτι ετοιμάζεται στο ευρωπαικό πολιτικό σκηνικό.

Οι αναλυτές αν και επιφυλακτικοί, δεν κρύβουν θαυμασμό και αποδοχή του ταλέντου της Μελόνι να πείθει ότι,” η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση, μπορούν να ενώσουν. Να δημιουργήσουν μια δυνατή ΕΕ. Που θα σέβεται πραγματικά τους κανόνες των ευρωπαϊκών Συνθηκών, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Αφήνοντας πίσω τα σκάνδαλα που οδηγούν σε δυσπιστία τους πολίτες για τα τεκμήρια αθωότητας που προσπαθούν ορισμένοι να προβάλουν λέγοντας ότι, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Με απώτερο στόχο και σκοπό να συνενώσει διάσπαρτες προκαταλήψεις, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, θέλησε στις συναντήσεις της να πείσει ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές τα κόμματα της κεντροδεξιάς που νίκησαν στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία,” αποτελούν το πρώτο βήμα και την εγγύηση ότι η ενότητα των πιο πάνω παρατάξεων θα δημιουργήσει την επανάκαμψη της δεκαετίας του 90 και του 2000. Όταν μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ οι 17 κυβερνήσεις ήταν της κεντροδεξιάς και δεξιάς. Ενώ σήμερα μετά κόπου αριθμούν 10!

Η Μελόνι, για το σκοπό αυτό μίλησε αρχικά με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και του υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων Ραφαέλε Φιττο. Στον Βέμπερ έθεσε άμεσα την πρόθεση της, το κόμμα της Φρατελλι Ντ Ιτάλια, να ενταχθεί στο ΡΡΕ αποχωρώντας από τους Συντηρητικούς της άκρας δεξιάς του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ταγιανι είπε ότι πρέπει σε αυτό να συμφωνήσει και ο Μπερλουσκόνι. Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό. Η Μελόνι πρόσφερε στον Καβαλιέρε τη θέση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου στον Αλεσσάντρο Κιοκκεττι της Φόρτσα Ιτάλια. Για δεκατρία χρόνια την θέση αυτή κατείχε ο Γερμανός Κλάους Βελλε! Ο Βέμπερ συμφώνησε για τον μέχρι τώρα διευθυντή του γραφείου της προέδρου του Κοινοβουλίου. Φυσικά και ο Μπερλουσκόνι.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Γιατί το κυρίως πιάτο ήταν οι εθνικές εκλογές αυτού του χρόνου σε πολλά κράτη μέλη στα οποία προσβλέπουν κεντροδεξιά κόμματα να έλθουν στην εξουσία.

Στο σημείο αυτό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, Βέμπερ, Ταγιανι και Μελονι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα, με την τελευταία να ενημερώνει τους συνομιλητές της ότι “πρόσφατα είχε μια φιλική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα ΕΕ και κοινής πολιτικής ενότητας μέσα στη ευρωπαϊκή ένωση. Προσέθεσε δε ότι σύντομα θα προσκαλέσει επίσημα στην Ρώμη τον Έλληνα πρωθυπουργό για ευρύτερες συνομιλίες κοινού ενδιαφέροντος”.

Εκτός της Ελλάδας, εκλογές θα έχουν αυτό το χρόνο Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, παράλληλα με την ανοδική πορεία της κεντροδεξιάς στην Σουηδία, την Σλοβακία, τη Σλοβενία, κ.α. Με βάση τις προβλέψεις των αρχηγών των κομμάτων τους, το 2023 θα αλλάξει πολλαπλασιαστικά τις κυβερνήσεις που προαναφέραμε έτσι ώστε στην δύναμη του ΡΡΕ στο κοινοβούλιο να υπαρχεi μεγάλη πλειοψηφία απέναντι στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η δύναμη της Μελόνι σήμερα είναι έξι ευρωβουλευτές από τους 64 συνολικά των συντηρητικών. Το σκεπτικό της Ίταλιδας πρωθυπουργού ανέπτυξε στις επόμενες συναντήσεις που ακολούθησαν.

Με την πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Καταλίνα Νοβατσιτς, τον Πολωνό Μοραβιετσκι. Επίσης τον πρόεδρο Ντούντα, τον Κατάνας Ναουσεδα της Λιθουανίας, αλλά και τον Γερμανό Όλαφ Σολτς ο οποίος προσκάλεσε την Μελόνι στο Βερολίνο και εκείνη τον ομόλογο της στη Ρώμη.

Διεργασίες έντονες με στόχο τις ευρωεκλογές και αμέσως μετά τις θεσμικές θέσεις σε κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Δ.Ν.Τ για λογαριασμό της ΕΕ. Αντί της Γκεοργκίεβα. Επίσης του/της προέδρου της Κομισιόν στη θέση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν την οποία είχε στηρίξει η Μέρκελ.

Μεγάλη όμως μάχη προμηνύεται και στο Κολέγιο των Επιτρόπων με γενική ανακατανομή στα χαρτοφυλάκια καθώς και στις επιλογές πολλές από τις οποίες αποδείχθηκαν μέτριες έως αναποτελεσματικές. Οι βαθμολογίες των Επιτρόπων βρίσκονται στο συρτάρι της Προέδρου και όσες έχουν διαρρεύσει σε συγκεκριμένο Μέσο ενημέρωσης στις Βρυξέλλες λέγεται ότι η διεύθυνση του έντυπου έχει παρακληθεί να μην δημοσιοποιήσει μερικά η όλα τα στοιχεία.

Όπως επίσης το αυτό έχει στο γραφείο της και η Ρομπέρτα Μετσολα για τις βαθμολογίες των ευρωβουλευτών στην θητεία τους. Στοιχεία τα οποία έχουν εμπιστευτικά και οι ευρωβουλευτές, αλλά και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και κομμάτων. Για αριθμό εκθέσεων, γνωμοδοτήσεων, ψηφοφοριών, παρουσιών, τροπολογιών. Ψηφισμάτων, παρεμβάσεων και παρουσιών! Συνολικά δηλαδή για το έργο των ευρωβουλευτών στην διάρκεια της θητείας τους

Καταλήγοντας το ρεπορτάζ για το manifesto, ο νέος χρόνος ήλθε με πολιτική δυναμική προκαταλαμβάνοντας την εικόνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Να γιατί κατά την προσωπική μας άποψη οι προσεχείς εθνικές εκλογές στην πατρίδα μας απαιτούν μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε ο επόμενος σχεδιασμός της να είναι Ευρωπαϊκός στις διεκδικήσεις θέσεων σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο!

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής Ν.Δ. και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον: Η παιδική σειρά που γέμισε με φαντασία μια ολόκληρη γενιά

Το Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον: Η παιδική...

Οι περιπέτειες ενός τεμπέλικου παιδιού, του Νιλς...

Δεν έχει τέλος η τραγωδία, μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία - Πάνω από 11.000 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος η τραγωδία, μετά τον φονικό σεισμό σε...

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον...

«Ανάσα του δράκου»: To viral γλυκό του TikTok που τραυματίζει τα παιδιά (Βίντεο)

«Ανάσα του δράκου»: To viral γλυκό του TikTok που τραυματίζει...

Προβληματισμένη είναι η διεθνής κοινότητα, με τη νέα...

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει...

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει...

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από ΕΚ: «Τι ακριβώς περιμένει η Ευρώπη για να απαντήσει αποτελεσματικά πλέον στην τουρκική προκλητικότητα;»

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από ΕΚ: «Τι ακριβώς περιμένει...

Την επιθετικότητα της Τουρκίας, ως ευρωπαϊκό ζήτημα,...

Σύλληψη Εύας Καϊλή: Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Σύλληψη Εύας Καϊλή: Τι ισχύει με την ασυλία των...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις χθεσινές...

Ευρωβουλή: Ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ευρωβουλή: Ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού...

Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του...

Μουντιάλ: Η μπάλα από το «χέρι του θεού» πωλήθηκε «μόλις» 2,3 εκ. ευρώ

Μουντιάλ: Η μπάλα από το «χέρι του θεού» πωλήθηκε...

Η μπάλα, με την οποία ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι περιπέτειες ενός τεμπέλικου παιδιού, του Νιλς Χόλγκερσον, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε…Η σειρά «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»,...

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 11.200 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος...

Προβληματισμένη είναι η διεθνής κοινότητα, με τη νέα τάση κατανάλωσης της «ανάσας του δράκου» από τα παιδιά.Μια νέα επικίνδυνη τάση, με την κατανάλωση ενός σνακ, που βασίζεται στο υγρό άζωτο, γνωστό ως η...

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, όπως δήλωσαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες θερμοκρασίες-ρεκόρ που είχαν αποτέλεσμα...