Έρχεται αύξηση μισθών και στο Δημόσιο

Έρχεται αύξηση μισθών και στο Δημόσιο

Σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, για τις αυξήσεις και την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους, πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο μέχρι τα τέλη του 2023. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μοντέλο του νέου σχεδιασμού δεν θα έχει σχέση με τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν προβλέπονται οριζόντιες μεταβολές. Στον σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600-700 χιλιάδες. Εμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι καταρχάς ο στόχος είναι να περιοριστεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών από την αύξηση του πληθωρισμού. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια μπορεί να ανέλθουν και στα 50 - 100 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», προβλέπεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα πάνω για όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει μισθού. Στον σχεδιασμό θα ενταχθούν και όλα τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή επαγγέλματα όπως οι γιατροί, οι καθηγητές, οι ένστολοι κ.λπ.

Στην αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, πέραν των αυξήσεων θα επιχειρηθεί εκσυχρονισμός με περιορισμό στρεβλώσεων, κ.λπ. Πρόκειται για μια περίπλοκη άσκηση, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιδόματα (βασικά, ειδικά, έκτακτα, κ.λπ.), αλλά και υπερωρίες, όπως και άλλα ειδικά καθεστώτα.

Στελέχη της κυβέρνησης, και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το προεκλογικό στίγμα κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δήλωσε, πως αν η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνολικές αναπροσαρμογές θα περιοριστούν στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Από τις ασκήσεις που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι για κάθε αύξηση δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, περιορίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Και ο στόχος για το 2023 είναι στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια απαιτούνται ποσοστά άνω του 2%, ώστε να διατηρείται το χρέος βιώσιμο και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επενδυτική βαθμίδα.

Οι αυξήσεις ξεκινούν από την εφαρμογή των μέτρων του 2023 τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα προβλέπουν την κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Προνοίας, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Εκτιμάται ότι τη διετία 2023-2024 οι αμοιβές των 600.000 πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν με περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηδη, από τις αρχές του 2023 ενεργοποιούνται οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις:

Από τον τρέχοντα μήνα σταματά να παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου (και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ).

Καταργείται να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας.

Aπό τον Ιανουάριο του 2023 αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%).

Πηγή:  dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης -Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία Θ. Λιβάνιου, Τ. Θεοδωρικάκου και Β. Σπανάκη

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του...

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει...

Στην αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος...

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν...

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για...

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους...

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου σε αυλή εστιατορίου

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί...

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Πιερία με μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...