Αλέξης Τσίπρας: «Έκπτωτη ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση…Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές σε τρεις εβδομάδες»

Αλέξης Τσίπρας: «Έκπτωτη ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση…Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές σε τρεις εβδομάδες»

Την διάλυση της Βουλής και την άμεση διενέργεια εκλογών, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει σε ψηφοφορίες στη Βουλή που αφορούν το νομοθετικό έργο, καθώς θεωρεί έκπτωτη την κυβέρνηση, όπως είπε.

«Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο. Και η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας επίσης ότι «το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήρθε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από τη πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη».

«Να διαλυθεί η Βουλή»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες».

Επεσήμανε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από ψηφοφορίες που αφορούν το νομοθετικό έργο της Βουλής. «Μεταφέρουμε την πρόταση μομφής στον λαό. Όσο ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης εκτροπής. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ζωντανή όσο βρίσκεται στην υπεράσπιση του κάθε πολίτη».

Αποχή από τη Βουλή και διεθνοποίηση του θέματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρίνισε τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή από εδώ και πέρα:

«Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το σκάνδαλο. Το πρώτο σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των θεσμών. Ζητήσαμε παντού απαντήσεις. Θεσμική απόφαση ήταν να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μάς παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Καμία απάντηση δεν πήραμε από τον πρωθυπουργό της χώρας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αποχή από τη Βουλή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα. «Απευθυνόμαστε εντός αλλά και εκτός χώρας. Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Δεν έχουμε παραβίαση συνταγματικών πλαισίων απλά αλλά παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εχω ήδη απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προφανώς θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα αυτό παντού στην Ευρώπη. Το κρίσιμο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει γιατί. Πρέπει μία δημοκρατική κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη λειτουργία της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ:

«Θεωρώ ότι μία προοδευτική κυβέρνηση να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, να φέρει δικαιοσύνη. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Οι επισυνδέσεις αυξήθηκαν αλλά είχαν αυξηθεί και οι προσφυγικές ροές. Χρειαζόταν εξέταση. Μία σοβαρή ΕΥΠ έπρεπε να το κάνει. Και το έκανε», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ΑΔΑΕ

Μετά από ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου.

«Γίναμε μάρτυρες μιας σκηνής του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Μα εγώ απευθύνθηκα στην Ανεξάρτητη Αρχή με επιστολές και γραπτά έγγραφα. Υπήρξε συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχής για να απαντηθεί το αίτημα. Μου ζητήθηκαν διευκρινήσεις για ποιους ζητώ στοιχεία. Επέλεξα λοιπόν τα έξι πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Ράμμος στην απαντητική του επιστολή μου έγραψε ότι και τα 6 πρόσωπα υπάρχουν ευρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης ευτέλισε τη συζήτηση χωρίς να ντρέπεται», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την παρακολούθηση της ηγεσίας του στρατού

«Ήμουν σαφής στα ερωτήματά μου στη Βουλή. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι δύο επικεφαλής των εξοπλισμών παρακολουθούνταν. Μίλησα σαφώς. Οι πέντε στρατιωτικοί δεν παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν υπήρχε λόγος κατασκοπίας. Στον κ. Φλώρο ανανέωσαν τη θητεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ντροπή να αιωρούνται ερωτήματα πάνω από αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους έχει στο χέρι; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Τσοχατζόπουλος κατέληξε όπου κατέληξε για προγράμματα 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης χειρίστηκε προγράμματα 15 δισ.», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Είναι σαφές ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι έχει μιλήσει ο ίδιος για ομηρία και εκβιασμό. Με το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου. Δεν προδικάζω κάτι. Είναι όμως προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σχετική ερώτηση για τις υποκλοπές.

«Θυμάστε τι διαρροές έκαναν για τον κ. Ανδρουλάκη; Πού βρίσκονται τούτη την ώρα αυτά τα δεδομένα των συνδιαλέξεων. Πού είναι αυτός ο πλούτος των συνομιλιών; Είναι μείζον ζήτημα», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της δημοκρατίας

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι τα θέματα της δημοκρατίας δεν γίνεται να προσεγγίσουν με κριτήριο τις μετρήσεις. Οι πολίτες πάντως τα βάζουν ψηλά στην ατζέντα».

«Στην εισαγωγική μου ομιλία μίλησα για την καθημερινότητα και την ακρίβεια. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν επέβαλλαν μία άθλια πολιτική. Θεωρούμε ότι η δημιουργία παρακράτους ήταν μοντέλο διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχει θέμα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Υπήρχε και το δημοσίευμα για τη ρουμανική εταιρία και για χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλά Τραμπ», επισήμανε.

Για τις πρώτες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νίκη στις πρώτες κάλπες για να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Το λέω για μια άλλη φορά. Διεκδικούμε κυβέρνηση νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στις δεύτερες εκλογές, προδικάζει τη λαϊκή ετυμηγορία. Η χώρα έχει ανάγκη για ισχυρή κυβέρνηση, μεγάλης πλειοψηφίας και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει επαμφοτερίζουσες θέσεις. Είπαν για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια. Με ποιον; Να διευκρινίσουν», ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για τις σχέσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και της Greek Mafia είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και όχι μόνο ο Τάκης Θεοδωρικάκος – θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις.

«Η ΕΥΠ επί θητείας μας έκανε έρευνα για τους επίορκους της ΕΛΑΣ… Υπάρχουν εγκληματικά δίκτυα. Δεν θα διαλύσουμε την ΕΥΠ, θα την ανασυγκροτήσουμε».

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Κόντρα με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουμε. Έναν αντίπαλο έχουμε. Τη δεξιά πολιτική… Για το κόμμα Κασιδιάρη έχουμε καταθέσει πρόταση και εμείς και η κυβέρνηση. Υπάρχουν διαφορές και ένα κοινό σημείο. Δεν επιθυμούμε να επανακάμψει η Χρυσή Αυγή με άλλο προσωπείο.ωΌμως η παρέμβαση πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυναμώσεις το φασιστικό εγχείρημα. Θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς, χωρίς αοριστίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσμα δημοκρατικών δυνάμεων

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκινάει τη πορεία του προς τον ελληνικό λαό και κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας» και «τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους, με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 780 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου… Κ. Χατζηδάκης: «Επιβεβλημένη για τους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού, λόγω αυξημένων αναγκών»

Στα 780 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου… Κ. Χατζηδάκης:...

Στα 780 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η...

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα για τον κατώτατο μισθό

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα για τον κατώτατο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αντικατοπτρίζει την...

Κοζάνη: «Κλειστή» για όλα τα οχήματα η γέφυρα Σερβίων, λόγω έργων αποκατάστασης φθορών

Κοζάνη: «Κλειστή» για όλα τα οχήματα η γέφυρα Σερβίων,...

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, από το...

«Κλειστό» για όλη την τουριστική σεζόν 2023 το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας

«Κλειστό» για όλη την τουριστική σεζόν 2023 το «Ναυάγιο»...

Για όσους σχεδιάζουν πασχαλινές ή καλοκαιρινές...

Αναρτήθηκε ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Αναρτήθηκε ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω –...

Αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην...

Μανώλης Μαυρομμάτης: Στη ρουλέτα το παιγνίδι για τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024-2029

Μανώλης Μαυρομμάτης: Στη ρουλέτα το παιγνίδι για τη...

Έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2024, πολλά...

Γ. Γεραπετρίτης: Από τις 22 Μαρτίου η σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας

Γ. Γεραπετρίτης: Από τις 22 Μαρτίου η σταδιακή...

-Ποια δρομολόγια περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ανά...

Τροχαίο δυστύχημα με μηχανές έξω από την Κατερίνη – Νεκρά δύο νεαρά άτομα και δύο τραυματίες

Τροχαίο δυστύχημα με μηχανές έξω από την Κατερίνη –...

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο σημειώθηκε το βράδυ της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...