ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εργοτάξιο Διατριβών - Διάλεξη της αρχαιολόγου ΕΦΑ Ημαθίας και υπ. διδάκτορος Εύας Κοντογουλίδου

Εργοτάξιο Διατριβών - Διάλεξη της αρχαιολόγου ΕΦΑ Ημαθίας και υπ. διδάκτορος Εύας Κοντογουλίδου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του σας προσκαλούν στην διάλεξη της υπ. διδάκτορος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Εύας Κοντογουλίδου με θέμα «Η κεραμική των αρχαϊκών χρόνων από τις νεκροπόλεις των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά)», στις 8/2 και ώρα 19:30 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας («Υπόγειο της Μνήμης»). 

Την ομιλήτρια προλογίζει η Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος-Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Είσοδος ελεύθερη


Η εκδήλωση υποστηρίζεται με δυνατότητα ταυτόχρονης απομακρυσμένης παρακολούθησης στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09

«Η συγκεκριμένη διατριβή μελετά την επείσακτη και την εγχώρια κεραμική των αρχαϊκών χρόνων - συγκεκριμένα από τις αρχές του 6 ου έως τα μέσα του 5 ου αι. π.Χ. - από τα νεκροταφεία των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά), τα οποία ερευνήθηκαν από το 1994 έως το 2007 στα πλαίσια σωστικών ανασκαφών της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Η μελέτη των 349 πήλινων - αδημοσίευτων - αγγείων των συνολικά 180 ταφών που σώζονται ακέραια και σε θραύσματα θα εμπλουτίσει σημαντικά τις γνώσεις μας ως προς την καταγραφή των ταφικών εθίμων, την κατανόηση της κοινωνικής δομής και την οργάνωση των μακεδονικών νεκροπόλεων κατά την αρχαϊκή περίοδο, καθώς οι συγκεκριμένες νεκροπόλεις των Αιγών και της Λεβαίης συνεξετάζονται με τις σημαντικές γειτονικές της Βέροιας και της Μίεζας προκειμένου να εντοπιστούν ομοιότητες και διαφορές. Στους στόχους της διατριβής εντάσσεται επίσης και ο εντοπισμός των ποικίλων επιδράσεων από άλλα μεγάλα κέντρα προκειμένου να διαπιστωθούν οι τυχόν πολιτισμικές, εμπορικές και κοινωνικές επαφές που υπήρξαν με αυτά (Αθήνα, Κόρινθος, Εύβοια, Ανατολική Ελλάδα, Χαλκιδική και μυχός Θερμαϊκού κόλπου). Περαιτέρω, η διατριβή εμβαθύνει ιδιαίτερα στη μελέτη της λεγόμενης «τοπικής» κεραμικής και το πεδίο παραγωγής της (πηλός, τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, χαρακτηριστικά των σχημάτων και της εικονογραφίας, χρονολόγηση, σχέσεις με αττικά, κορινθιακά και άλλα εργαστήρια) προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη εργαστηρίου στην περιοχή».

Βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Εύα Κοντογουλίδου, αρχαιολόγος ΕΦ.Α. Ημαθίας, σπούδασε αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη με θέμα της κύριας εργασίας: «Η Δημιουργία των Μουσειακών Εκθέσεων: Συντελεστές, Ρόλοι και Πρακτική. Η Περίπτωση του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών». Από το 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Η κεραμική των αρχαϊκών χρόνων από τις νεκροπόλεις των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά)». Εργάστηκε με συμβάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους των Αιγών και των Πιερίων από το 1996 ως το 2006, συμμετέχοντας σε πολλές σωστικές ανασκαφές των Αιγών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην καταγραφή/ταξινόμηση των ευρημάτων τους. Από το 2007, ως αορίστου χρόνου πλέον αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ορίστηκε υπεύθυνη του έργου της συντήρησης και αναστήλωσης του Ανακτόρου των Αιγών, στο οποίο είναι επιβλέπουσα από το 2015 και εξής. Το 2009 συμμετείχε στην Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ. Από το 2017 ανέλαβε επιμελήτρια του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών και από το 2020 υπεύθυνη των αρχαιολογικών χώρων των Αιγών και των Πιερίων. Συμμετείχε με ανακοινώσεις που αφορούν στις Αιγές και την ευρύτερη περιοχή σε ημερίδες και συνέδρια, ενώ έχουν δημοσιευθεί και σχετικά άρθρα της.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με 23 έργα του, ο βεροιώτης εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας στην έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών»

Με 23 έργα του, ο βεροιώτης εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας...

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το...

Το βιβλίο της «Τέτα Καρέτα» παρουσιάζει η Μαρία Παπαϊωαννίδου στην Αλεξάνδρεια

Το βιβλίο της «Τέτα Καρέτα» παρουσιάζει η Μαρία...

Οι Εκδόσεις Αποστακτήριο και η συγγραφέας, Μαρία...

Σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας «Η Φαύστα… μετά τον Μποστ» από την Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας -Μια θεατρική παράσταση για την υποστήριξη του έργου του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

Σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας «Η...

Η Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών από το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ  «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»  ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ 40 ΒΕΡΟΙΕΙΣ.
Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η «Ανοιχτή γιορτή» του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας

Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η...

Με συμμετοχές από είκοσι εννέα (29) Πολιτιστικούς...

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και Κάμποτο

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και...

Την ΤΡΙΤΗ 6, ΠΕΜΠΤΗ 8 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Ιουνίου 2023 - Ώρες:...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα Σύβοτα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα...

Άλλη μια πετυχημένη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ  Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ- ΛΑ ΚΑΣΙΑΡΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρουσιάστηκε η...

Την Κυριακή 28-5-2023 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...