ΕΣΠΑ 2021 – 2027: Με 1,5 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα (Φωτογραφίες)

ΕΣΠΑ 2021 – 2027: Με 1,5 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα (Φωτογραφίες)

-Τζιτζικώστας – Καλαιτζίδης: «Προχωράμε με λίγα λόγια, πολλά έργα και αγαστές συνεργασίες»

Οι δράσεις και τα έργα που προηγούμενου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν χθες το πρωί στη Βέροια, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Επιτροπής Δημήτρη Κοντογιαννόπουλο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Μπίκα, των δημάρχων Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και του αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας Στ. Δριστά, εκπροσώπων της Μητρόπολης, της ΕΛ. ΑΣ., Παραγωγικών, Επαγγελματικών, Επιστημονικών, Κοινωνικών φορέων και δομών, αυτοδιοικητικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.α.

Κ. Καλαϊτζίδης: Τα έργα της Ημαθίας από Περιφέρεια και ΕΣΠΑ

Αρχικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καλαϊτζίδης, ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα, διότι, όπως είπε «εξ αιτίας του σχεδιασμού που κατάρτησε και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, έγιναν και γίνονται όλα αυτά τα έργα», τους συνεργάτες, τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Π.Ε Ημαθίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους Δήμους της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας και τους δημάρχους, για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και αναπλάσεων, έργα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω βιολογικών καθαρισμών και ανάδειξης πράσινων σημείων, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα πτέρυγα και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου Βέροιας, στο νέο Μουσείο των Αιγών και τα έργα ανάδειξης του ανασκαφικού έργου στην περιοχή της Βεργίνας που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια, στην αναστήλωση της Παλιάς Μητρόπολης στη Βέροια και την ανάδειξη του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, έργα που, όπως τόνισε, «εμείς κάναμε αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και τους ευρωπαϊκούς πόρους». Ο κ. Καλαιτζίδης αναφέρθηκε επίσης σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και στην επιχειρηματικό κόσμο και την Αγορά, «που στηρίχθηκαν αντλώντας χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τζιτζικώστας: «Κλειδί επιτυχίας, η συνεργασία»

Για τα αποτελέσματα και τα οφέλη από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μίλησε ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας γενικά στοιχεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την πορεία υλοποίησής τους στην Ημαθία, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά «αλλάζει και συνεχίζει μπροστά, με σημαντικά βήματα».

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε έναν επιγραμματικό απολογισμό έργων με ξεχωριστή αναφορά σε τρία από αυτά, το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας και το Διοικητήριο Ημαθίας, τονίζοντας ότι «οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα άλματα που γίνονται και δείχνουν ότι αυτή η Διοίκηση υιοθέτησε το…λόγια λίγα, έργα πολλά».

Εξήρε, ακόμα, τη συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, τους δήμους, το Επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκτιμώντας ότι αυτή η συνεργασία, βήμα-βήμα, ήταν το μυστικό και το κλειδί της επιτυχίας.

«Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα»

Όσον αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, με 1,5 δισ. ευρώ, ο κ. Τζιτζικώστας το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία χρηματοδότησης μέχρι σήμερα, με σημαντικά αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης για έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τόπο. «Το 1,5 δισ. μαζί με όλους τους άλλους πόρους, δίνει μια τεράστια ευκαιρία, αλλά με κινδύνους», τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι χρονικές καθυστερήσεις. «Ο πήχης είναι ψηλά και οι φορείς πρέπει να αντιληφθούν ότι στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης, όσο αργούμε, χάνουμε». Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ, έγινε με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου οι πόροι να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία, όπως επεσήμανε ο κ.Τζιτζικώστας και ανέλυσε τους 5 άξονες- προτεραιότητας και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση ανά άξονα.

Βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο ΕΣΠΑ δίνεται στο κοινωνικό κομμάτι, στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με πάνω από 500 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και κεντρική επιλογή της ‘Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο πρόγραμμα ξεκινάει με τους βασικούς άξονες στο Σύστημα Υγείας και στις κοινωνικές δομές ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας τους, ενώ την Άνοιξη, ανοίγουν προγράμματα για Τουρισμό, Μεταποίηση και Υπηρεσίες, ώστε «να στηριχθεί με ζεστό χρήμα η τοπική οικονομία», όπως είπε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας εκ νέου, ότι το «κλειδί» της επιτυχίας είναι η συνεργασία υπηρεσιών και Φορέων.

Κλείνοντας ο κ.Τζιτζικώστας τόνισε οτι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πιο δύσκολες εποχές, σε διαδοχικές κρίσεις, απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, και ταυτόχρονα έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. «Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Με συνέπεια, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά. Συνεχίζουμε να βάζουμε τα θεμέλια για μια Περιφέρεια του 2030, που αξίζει κανείς να ζει και να δημιουργεί».

Την παρουσίαση των αξόνων και των προτεραιοτήτων του νέου ΕΣΠΑ, παρουσίασε με πίνακες σε οθόνη ο κ. Κοντογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι κάθε δράση θα εξειδικευθεί σε έργο. Επιβεβαίωσε και μέσα από τους πίνακες ότι το μεγαλύτερο ποσό θα πάει στον κοινωνικό τομέα και την κοινωνική συνοχή χωρίς αποκλεισμούς, με έμφαση στο παιδί.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και δύο βίντεο που αφορούσαν την επιχειρηματικότητα στο Νομό και τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο, της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» στη Βεργίνα, για το οποίο μίλησε ο διευθυντής της δομής, Μιλτιάδης Μελιόπουλος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου και σύντομες απαντήσεις, ενώ πιο προσωπικά, αντάλλαξαν σύντομες κουβέντες με τον Περιφερειάρχη, εκπρόσωποι κοινωνικών, κυρίως, φορέων της Ημαθίας.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...