Πολυκατοικίες: Υποχρεωτικές οι ράμπες, με νομοθετική ρύθμιση -Απαραίτητες διαμορφώσεις και στα δημόσια και δημοτικά κτίρια

Πολυκατοικίες: Υποχρεωτικές οι ράμπες, με νομοθετική ρύθμιση -Απαραίτητες διαμορφώσεις και στα δημόσια και δημοτικά κτίρια

Για επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης που θα εισαχθεί στη Βουλή, πριν κλείσει για τις εκλογές, σχετικά με μια νέα αναστολή στις προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις, κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023. Εάν δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου τυπικά αλλάζει το σκηνικό των κτιρίων αλλά και των δημόσιων χώρων.

Και αυτό όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η τοπογράφος -πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή σημαίνει πως έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει τυπικά όλα τα κτίρια στη χώρα μας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κλπ) αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Αλλά επειδή το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μία τέτοια αλλαγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία μεταβατική διάταξη, ώστε να προετοιμαστούν μηχανικοί, ιδιοκτήτες, ελεγκτές, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο νέος σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό καθίσταται υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες τη σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού. Ειδικότερα, τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια τις 9/4/2012 και μετά αλλά και τα μεταγενέστερα πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας. Επίσης, στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Στόχος είναι η ανεμπόδιστη όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης.

Οι κυρώσεις

Κατά την κ. Μπακλατσή τα έργα καθώς και οι μελέτες προσβασιμότητας στα κτίρια επαφίενται στους ιδιοκτήτες, ωστόσο όσοι δεν τηρήσουν τον νόμο θα έλθουν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πλήρους προσαρμογής και τις κυρώσεις που προβλέπονται με την πρώτη δυνητική πράξη όταν θελήσουν να μισθώσουν, να μεταβιβάσουν, να τροποποιήσουν ή να τακτοποιήσουν αυθαίρετες χρήσεις για να μπουν σε επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια του ακινήτου τους, για οποιονδήποτε πολεοδομικό ή κατασκευαστικό σκοπό.

Τι ισχύει για τα νέα κτίρια

Όπως αναφέρει η κ. Μπακλατσή στις νέες κατοικίες που κατασκευάζονται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές για τους ανθρώπους με αναπηρία και τα “εμποδιζόμενα” άτομα θα πρέπει να εξασφαλίζονται:

• Αυτόνομη (χωρίς τη βοήθεια κανενός) και ασφαλής (κάθε άποψη) οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση.

• Συνθήκες εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/ εμποδιζόμενων ατόμων χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.

• Προσβάσιμος χώρος αναμονής μιας θέσης αμαξιδίου.

Για τις κατοικίες που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα είναι δυνατή η τοποθέτηση διάταξης ράμπας ή αναβατορίου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ από το πεζοδρόμιο στους εσωτερικούς /εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης ή κανονισμού.

Σε περίπτωση που γίνεται αλλαγή χρήσης σε όλο ή σε τμήμα (π.χ όροφος) του κτιρίου θα πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

Οι εξαιρέσεις

• Εξαιρούνται όλα τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ.

• Απαλλάσσονται τα νέα κτίρια από τη νέα υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους ή τους εσωτερικούς εξώστες ή αναβαθμούς εφόσον:

α. Το εμβαδόν των εσωτερικών εξωστών (πατάρια) ή αναβαθμών αποτελεί ποσοστό μέχρι 50% του εμβαδού της κύριας αίθουσας και όχι περισσότερο των 100 τ.μ και η χρήση του είναι ίδια με αυτή της κύριας αίθουσας ή εσωτερικοί εξώστες ή αναβαθμοί έχουν βοηθητική χρήση.

β. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των 200 τ.μ και συγχρόνως

γ. το μεικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των 70 τ.μ

Επισημαίνεται ότι οι εξαιρέσεις αυτές δεν ισχύουν αν η χρήση του κτιρίου είναι η μοναδική στον οικισμό και ταυτόχρονα στους πάνω από το ισόγειο ορόφους υπάρχουν χρήσεις για εξυπηρέτηση κοινού διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο ισόγειο όροφο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...