ΚΕΔΕ: Αν δεν δοθούν χρήματα, θα πτωχεύσουν οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας

ΚΕΔΕ: Αν δεν δοθούν χρήματα, θα πτωχεύσουν οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας

Στ. Διαμάντης, πρόεδρος ΔΕΥΑΒ: «Κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια»

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφορούν την περσινή χρονιά. Οι Δήμοι από την πλευρά τους, θα καταθέσουν – όταν τους ζητηθεί – τα στοιχεία των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποίησαν.

Στην συνάντηση, η ΚΕΔΕ έλαβε την διαβεβαίωση πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την λειτουργία των ΚΔΑΠ.

Συζητήθηκε επίσης η διαγραφή των βεβαιωθέντων οφειλών στους Δήμους, για την οποία η ΚΕΔΕ εισηγείται να συμπληρωθεί η διάταξη έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό ότι η παραγραφή γίνεται εντός 5 ετών από την δημιουργία της εφόσον δεν έχει γίνει βεβαίωση και δεν έχει συνταχθεί χρηματιστικός κατάλογος, όπως επίσης και μετά την βεβαίωση εντός 5 ετών θα γίνεται παραγραφή της οφειλής εφόσον ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία πράξη εκτέλεσης της είσπραξης που περιέχει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως άρση φορολογικής ενημερότητας, δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμός. Για το θέμα ενημέρωσε και ο δήμαρχος Βέροιας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επιπλέον, συζητήθηκε διεξοδικά ή διττή ερμηνεία που δίνει η διάταξη σχετικά με τις διαγραφές των εγκεκριμένων αλλά και των ρυθμισμένων οφειλών προ του 2012, ενώ σταθμίστηκε μετά από πρόταση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας παραγραφής οφειλών μέσω εισαγωγής τους στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στη συνάντηση, ζήτησε να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που προβλέπεται από τον νόμο και αφορά τους Δήμους που δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορούν να συνάπτουν δάνεια για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

ΚΕΔΕ: Μεγάλο πρόβλημα στην επιβίωση των ΔΕΥΑ

Ένα θέμα ωστόσο που απασχολεί τελευταία τους Δήμους είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ, για τις οποίες συμφωνήθηκε να δοθούν 40 εκατ. ευρώ, (20 + 20) το οποίο όμως δεν έχει δοθεί ακόμα, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Στ. Διαμάντης ερωτηθείς σχετικά από το ΛΑΟ.

Με το ποσό αυτό, τονίζουν οι Δήμαρχοι, δεν λύνεται το πρόβλημα των ΔΕΥΑ που έχουν συσσωρευμένα χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πρόσθετης επιβάρυνσης από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δεν δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα, τότε οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας θα πτωχεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Όμως, όπως αναφέρει ο airetos.gr, φωτιές ανάβει στους δημάρχους τόσο η νέα σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και οι επιφυλάξεις που τους μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με τον κίνδυνο να λογιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιχορήγηση προς τις ΔΕΥΑ ως παράνομη κρατική ενίσχυση! Το ζήτημα τέθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ και δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη να μεταφέρει στους δημάρχους το πρόβλημα που συζήτησε την προηγούμενη μέρα με τον κ. Σκυλακάκη παρουσία στελεχών της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ).

Διαμάντης για ΔΕΥΑΒ: Δύσκολα, αλλά ακόμη κρατιόμαστε

Απαντώντας στο ερώτημα του ΛΑΟΥ, για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΒ και τι προβλέπεται να συμβεί σε περίπτωση μη χρηματοδότησης, ο κ. Διαμάντης, δήλωσε: «Δυστυχώς οι περισσότερες η ΔΕΥΑ είναι για «φούντο» αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αυτές που είχαν πάρει και ενίσχυση και δάνεια κι αρχίζουν να κλονίζονται γιατί είναι μεγάλο το ενεργειακό κόστος. Εμείς, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να επιβιώσουμε… Ακόμα αντέχουμε αλλά μέχρι πότες Η ΔΕΥΑΒ δεν πήρε ούτε ευρώ από την κρίση του κορονοϊού. Από την άλλη, υπάρχει και μία άλλη ανεισπραξιμότητα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του κόσμου και της ανεργίας και δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή γενικότερα. Το παλεύουμε, αλλά μέχρι πότε; Όταν εισπράττεις 5 και ξοδεύεις 10 πώς θα προχωρήσεις;», λέει ο πρόεδρος της Επιχείρησης.

Το μεγάλο πρόβλημα που άρχισε να χτυπά τις πόρτες των ΔΕΥΑ θα συζητηθεί στις 15 Μαρτίου, στο πανελλαδικό συμβούλιο στην Αθήνα και εκεί θα αναζητηθούν λύσεις.

«Εμείς επιχειρούμε να κατεβάσουμε τουλάχιστον το ενεργειακό κόστος, είτε με ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων, είτε με φωτοβολταϊκά στον Βιολογικό και αναζητούμε να έχουμε και έξτρα άδειες για φωτοβολταϊκά και σε άλλους χώρους», προσθέτει ο κ. Διαμάντης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΔΕΥΑΒ αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα, αλλά ακόμη κρατιέται.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου Λουκά του Ιατρού την Κυριακή  11 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου...

στην Παναγία ΔοβράΓια πρώτη φορά στην Ιερά Μονή της...

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Πρόταση του Δήμου Βέροιας για την δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, συνολικού μήκους 350 χλμ

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και...

Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελέσει...

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών:...

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λίνα...

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια: Ορκωμοσία και επίδοση ξιφών σε 29 νέους Υπαστυνόμους

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια:...

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

«Δεν σταματάμε ούτε μέρα! Κανένας εφησυχασμός στον...

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού Ολοκληρώθηκε η ημερίδα: «Φροντίδα Υγείας, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού...

Στο πλαίσιο της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου...

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο Σέλι

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου...

Παρουσία αρκετών κατοίκων του Σελίου γιορτάστηκε η...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ για τις ζημίες στη σπορά βαμβακιού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ...

Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...