ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το έθιμο των «Καπεταναίων» αναβίωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Το έθιμο των «Καπεταναίων» αναβίωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Την Παρασκευή 24-2-2023, προπαραμονή της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το έθιμο «των Καπεταναίων», δίνοντας χρώμα καρναβαλιού με πολύ κέφι, γλέντι και γεύση παράδοσης στους δρόμους της πόλης μας.

Σύμφωνα με τον φιλόλογο Τάκη Γκαλαϊτση, ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρο του συλλόγου, το έθιμο έχει ρίζες σε αρχαιοελληνικά δρώμενα και καθώς περνούσαν τα χρόνια άλλαζε μορφές, ανάλογα με τις συνθήκες. «Η μορφή που διατηρούσε το έθιμο μέχρι το 1938 και το όνομα “Καπεταναίοι” έχει να κάνει με την οργάνωση των Βλάχων σε καπετανάτα και σε αρματολίκια στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Το δρώμενο ξεκινάει νωρίς το απόγευμα με συμμετοχή πλήθους κόσμου: φίλοι, μέλη, Βλάχοι από άλλα μέρη της Ελλάδας κατακλύζουν το «σπίτι των Βλάχων». Το ψητό κρέας και το ποτό άφθονο και δωρεάν για τους παρευρισκόμενους επισκέπτες από τον σύλλογο. Η παραδοσιακή χάλκινη μπάντα των Μηνάδων, η ίδια ορχήστρα που έρχεται εδώ και 25 χρόνια, ξεσηκώνει τους επισκέπτες με τις μελωδίες της στον χορό.

Πολλοί επισκέπτες ξεναγούνται στο «σπίτι των Βλάχων». Θαυμάζουν τα εκθέματα, τη βιβλιοθήκη, την αίθουσα προβολών, τις παραδοσιακές φορεσιές των Βλάχων που εκτίθενται στις βιτρίνες, το φωτογραφικό υλικό, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου και τη διακόσμηση με βλάχικα υφαντά, υφάσματα, χειροποίητα κεντήματα και πλεκτά, σπάνια μουσειακά αντικείμενα.

Στην εξέλιξη, αγόρια και κορίτσια του συλλόγου ντύνονται με πολλή επιμέλεια με τις παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές, φορούν προσωπίδες κατά τις παραδοσιακές επιταγές του εθίμου, για να ετοιμαστεί το «μπουλούκι» που θα σεργιανίσει τους δρόμους της πόλης.

Το μπουλούκι με την ορχήστρα, και τον κόσμο να ακολουθεί, ξεκινάει τον χορό και το τραγούδι από την πλατεία Ωρολογίου, περιδιαβαίνει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περνώντας μέσα από την αγορά συμπαρασύρει στον χορό και το τραγούδι περαστικούς και καταστηματάρχες. Η συμμετοχή του κόσμου είναι καθολική. Όλοι χορεύουν και τραγουδούν ξεσηκωμένοι από τις ζωηρές μελωδίες της ορχήστρας και τους επιδέξιους χορούς των καπεταναίων που προπορεύονται. Το γλέντι κορυφώνεται στην πλατεία Δημαρχείου με περισσότερο κέφι.

Από εκεί επιστρέφουν πάλι στο «σπίτι των Βλάχων» και το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με χορό, τραγούδι, φαγητό και ποτό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι βουλευτές Ημαθίας: Μπαρτζώκας Αναστάσιος και Τσαβδαρίδης Λάζαρος.

Ο Δήμαρχος Βέροιας κος Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος.

Οι Αντιδήμαρχοι: Μπατσαρά Γεωργία, Τσαχουρίδης Αλέξανδρος, Ασλανίδης Λάζαρος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΒΡΕΣΤΑ: Βασιλειάδης Κωνσταντίνος.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λυκοστράτης Βασίλειος, Κορωνάς Θεόφιλος, Πυρινός Δημήτριος, Γουλτίδης Γεώργιος.

Επίσης, παρευρέθηκαν:

Ο πρώην βουλευτής Χαλκίδης Μιχάλης, ο πρώην Νομάρχης Καραπαναγιωτίδης Κωνσταντίνος και οι υποψήφιοι βουλευτές Τσιαμήτρος Νικόλαος και Πάσχου Σοφία. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί δημόσια τους χορηγούς για την ποικιλία των προϊόντων που πρόσφεραν στην εκδήλωση:

Τον Δήμαρχο Βέροιας και τις επιχειρήσεις και καταστήματα:

Υιοί Γ. Γαλλίκα, Γεώργιος Γκασνάκης- Ολυμπία Σουγιουλτζή, Αρτοποιεία Χονδραντώνη, Τυροκομείο Βέρμιο – Μπλατσιώτης Κ., Τυροκομείο Πάικο - Σταπατώρης Α., Αφοί Μπίκα, Χρήστος Κορώνας Τσίπουρα, Θυμιόπουλος κρασιά Τρίλοφος, Στάσου Μύγδαλα, Διά Τυρός και Βουτύρου, Ζαχαροπλαστείο Τζιμίκος Μ. – Λαγούδης Κ., Ποτά Μπιζέτας Δ. και την Κουκούδη Χρυσούλα .

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψήστες και μέλη του συλλόγου:

Κοντόπουλο Σάκη, Ντέλλα Στέργιο, Τσιαπάρα Λεωνίδα και Ντάια Περικλή.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Διοικητή του τμήματος Τροχαίας Βέροιας κ. Παρούτογλου Ιωσήφ και τους αστυνομικούς που συνέδραμαν στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας οχημάτων, γεγονός που συνέβαλλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ  «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»  ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ 40 ΒΕΡΟΙΕΙΣ.
Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η «Ανοιχτή γιορτή» του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας

Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η...

Με συμμετοχές από είκοσι εννέα (29) Πολιτιστικούς...

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και Κάμποτο

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και...

Την ΤΡΙΤΗ 6, ΠΕΜΠΤΗ 8 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Ιουνίου 2023 - Ώρες:...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα Σύβοτα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα...

Άλλη μια πετυχημένη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ  Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ- ΛΑ ΚΑΣΙΑΡΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρουσιάστηκε η...

Την Κυριακή 28-5-2023 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του...

Μαθητική έκθεση  και συναυλία του Μουσικού σχολείου, απόψε δίπλα  στο ποτάμι της Βέροιας

Μαθητική έκθεση και συναυλία του Μουσικού σχολείου,...

Μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει για πρώτη φορά στην...

Το βιβλίο του Γιώργου  Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά» παρουσιάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου

Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά»...

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου...

Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση  «Μεταβυζαντινά πορτραίτα και μία γάτα» του Δημήτρη Κουκούδη  στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση «Μεταβυζαντινά...

«Χρόνια πολλά μετά το Βυζάντιο κάποιους μου θυμίζουν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...