Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων που κινούνταν στην ίδια γραμμή -Νεκρή 39χρονη από τη Βέροια – Σε αναζήτηση 23χρονου από Αγγελοχώρι

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων που κινούνταν στην ίδια γραμμή -Νεκρή 39χρονη από τη Βέροια – Σε αναζήτηση 23χρονου από Αγγελοχώρι

Σε τριήμερο πένθος από χθες Τετάρτη 1 Μαρτίου, όλη η χώρα, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από σφοδρή σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική, αργά το βράδυ της Τρίτης προς ξημέρωμα Τετάρτης, στην περιοχή Ευαγγελισμός, στο ύψος των Τεμπών. Στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες, μεταξύ τους και πολλοί φοιτητές και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό. Τραγικός ο απολογισμός, καθώς μέχρι το βράδυ οι νεκροί ανέρχονταν στους 36 ενώ 66 άτομα μεταφέρθηκαν, στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ όπου δινόταν κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή των ανθρώπων που διακομίζονταν, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Νεκρή 39χρονη από τη Βέροια

– Σε αναζήτηση 23χρονου από Αγγελοχώρι


Η Ελλάδα πενθεί για τους δεκάδες νεκρούς και μαζί πενθεί και η Βέροια αφού μεταξύ των νεκρών επιβατών ήταν και μια γυναίκα στρατιωτικός, η Έλενα Δουρμίκα, 39 ετών (φωτο) μητέρα δύο παιδιών που δυστυχώς δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο σπίτι της στη Βέροια, ενώ έναν 23χρονο (Α. Τ.) από το Αγγελοχώρι Ημαθίας που ταξίδευε με την μοιραία αμαξοστοιχία από την Αθήνα στο σπίτι του, προσπαθούσαν χθες όλη μέρα να εντοπίσουν οι γονείς του, μέσα στο γενικό χαμό που επικρατούσε στον τόπο του δυστυχήματος. Στο νοσοκομείο της Βέροιας, τέσσερις επιβάτες από Αλεξάνδρεια και Βέροια, πήγαν αυτοβούλως για προληπτικούς λόγους, στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και το μεσημέρι έλαβαν εξιτήριο.

Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Μπροστά στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρέθηκαν τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.

Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασήκωναν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας βρισκόταν συνεχώς πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη που προσπαθούσαν με κοπτικά εργαλεία και χ φιάλες οξυγόνου έκοβαν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.

Η τραγωδία συνέβη, όταν μία εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία IC 62, η οποία είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά, τα δύο τρένα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση επί 12 λεπτά βρίσκονταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα τη μετωπική σύγκρουση, η οποία ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και προκάλεσε φωτιά σε βαγόνια.

Για τον λόγο αυτό κινήθηκε και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών που είχαν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη διαδικασία της λήψης DNA, καθώς υπήρχαν απανθρακωμένοι και ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν.

Σε εξέλιξη οι έρευνες – Δηλώσεις Μητσοτάκη και πολιτικών αρχηγών

Οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ αυτό που απασχολεί όλους είναι το τι έφταιξε και έγινε το τρομακτικό δυστύχημα σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο υπάρχουν διπλές γραμμές και τα τρένα μπορούν να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη και συμπλήρωσε: «Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

«Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους. Θέλω, μόνο, να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου, για ταχεία ανάρρωση, στους τραυματισμένους», τόνισε ο κ. Τσίπρας που επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη επίσης στα Τέμπη και άφησε λίγα λουλούδια στα συντρίμμια ενός βαγονιού στη μνήμη των θυμάτων, ενώ το σημείο επισκέφθηκαν πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους για τους νεκρούς.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης στη Λάρισα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, με εντολή εισαγγελέα, που κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων. Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας. Κατά την προανακριτική απολογία του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο σταθμάρχης υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο, αλλά μάλλον το σύστημα δεν λειτούργησε. «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε», φέρεται να είπε.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπέβαλε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ύστερα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Στη δήλωση παραίτησής ο Κ. Αχ. Καραμανλής αναφέρει:

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία

Σε δηλώσεις του, το βράδυ, για την τραγωδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.

«Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οφείλεται μια ειλικρινής απάντηση σε όσους μέσα στον ανείπωτο πόνο τους ρωτούν «γιατί», αναφέρθηκε στην παραίτηση Καραμανλή και είπε πως μεταβατικός υπουργός μέχρι τις εθνικές εκλογές ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι θα αποδοθούν ευθύνες, αλλά και ότι θα μείνουμε ενωμένοι και θα δουλέψουμε, ώστε «ποτέ ξανά» να μην ζήσουμε τέτοια τραγωδία.

Διεθνής συμπαράσταση

Τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ στις πρώτες σελίδες του ξένου Τύπου κυριαρχεί το δυστύχημα στα Τέμπη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...