ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Εκδήλωση για την έκθεση των εφήβων στα διαδικτυακά μέσα με ομιλητή τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Εκδήλωση για την έκθεση των εφήβων στα διαδικτυακά μέσα με ομιλητή τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο

Ομιλία με θέμα «Ψηφιακή κοινότητα, η έκθεση του εφήβου σε κοινή θέα» πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Βέροιας, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Επρόκειτο για ένα ‘μοίρασμα’ σκέψεων, μία διαδραστική επαφή με το κοινό, ώστε να απαντηθούν θέματα και προβληματισμοί που αφορούν τους γονείς και πως μπορούν τα παιδιά να πορευτούν ασφαλή στον διαδικτυακό κόσμο που χρησιμοποιούν καθημερινά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η υποδιευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, Δέσποινα Καρυπίδου, λέγοντας μεταξύ άλλων «…αυτή η επανάσταση με τις ραγδαίες αλλαγές και ταχείες εξελίξεις μας βρίσκει απροετοίμαστους, ειδικά τους μαθητές που τις θεωρεί συναρπαστικές, όμως κρύβουν πολλές παγίδες και δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν…».

Ο διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, Χρήστος Πούλος, αναφέρθηκε στην άμετρη, άσκοπη και άκριτη χρήση των ψηφιακών μέσων από τους νεαρούς μαθητές. Μια συνήθεια να τα εμπιστεύονται με αφέλεια και ευκολία, να εξαρτώνται από αυτά, να είναι διαρκής σύντροφός τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ενίοτε σοβαρά και δύσκολα στη διαχείρισή τους (πχ δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, διαδικτυακά σχόλια και εκφοβισμός κ.α.). Έπειτα αναφέρθηκε στο αξιόλογο βιογραφικό του ομιλητή, που σήμερα μίλησε κι ως επιστήμονας αλλά κι ως γονέας.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο ( ΑΠΘ) και στο Δίκαιο και Πληροφορική (ΠΑΜΑΚ), Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τις εξής θεματικές:

-Προκλήσεις σε σχέση με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων

-Cyber Bullying

-Το δικαίωμα στη λήθη

«Είναι ότι πιο ερεβώδες και δύσκολο τη σημερινή εποχή να είναι κάποιος συνειδητοποιημένος γονέας. Η υπερβολική έκθεση του ανηλίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία έκθεση που γίνεται χωρίς περιορισμούς, χωρίς φραγμούς και κυρίως με άγνοια κινδύνου, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει εικόνα ο ανήλικος σε ποια βάθη του διαδικτύου ‘σερφάρει’». Τέθηκαν ζητήματα με παράδειγμα, βασισμένο σε αληθινό γεγονός, μία υπόθεση εργασίας που είχε να κάνει με το ψηφιακό bullying μέσα στο σχολείο (διαμοιρασμός φωτογραφιών μεταξύ μαθητών) που μπορεί να οδηγήσει το θύμα μέχρι το απονενοημένο διάβημα. Αναφέρθηκαν οι ενέργειες που γίνονται μετά το cyber bullying ώστε να αποφευχθεί ανάλογο περιστατικό και μέχρι που μπορεί να φτάσει η έρευνα. «Το διαδίκτυο δεν είναι αχανές. Είναι ένα σύμμικτο περιορισμών που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν τρομερούς ελιγμούς». Επίσης φωτίστηκαν οι ενέργειες που κάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

(Πηγή: Πληροφοριοδότης)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με 23 έργα του, ο βεροιώτης εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας στην έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών»

Με 23 έργα του, ο βεροιώτης εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας...

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το...

Το βιβλίο της «Τέτα Καρέτα» παρουσιάζει η Μαρία Παπαϊωαννίδου στην Αλεξάνδρεια

Το βιβλίο της «Τέτα Καρέτα» παρουσιάζει η Μαρία...

Οι Εκδόσεις Αποστακτήριο και η συγγραφέας, Μαρία...

Σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας «Η Φαύστα… μετά τον Μποστ» από την Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας -Μια θεατρική παράσταση για την υποστήριξη του έργου του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

Σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας «Η...

Η Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών από το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ  «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»  ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ 40 ΒΕΡΟΙΕΙΣ.
Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η «Ανοιχτή γιορτή» του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας

Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η...

Με συμμετοχές από είκοσι εννέα (29) Πολιτιστικούς...

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και Κάμποτο

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και...

Την ΤΡΙΤΗ 6, ΠΕΜΠΤΗ 8 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Ιουνίου 2023 - Ώρες:...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα Σύβοτα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα...

Άλλη μια πετυχημένη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ  Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ- ΛΑ ΚΑΣΙΑΡΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρουσιάστηκε η...

Την Κυριακή 28-5-2023 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...