Τα λάθη μας, ως Ορθόδοξοι  Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Τα λάθη μας, ως Ορθόδοξοι Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Το ημερολόγιο γράφει, φίλοι αναγνώστες, για την Κυριακή 5 Μαρτίου «Κυριακή Α΄ Νηστειών (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)».

Δε θα κάνουμε σήμερα ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, για να αναπολήσουμε νοσταλγικά και υπερήφανα τους ποτισμένους με αίμα και ιδρώτα σταθμούς της Ορθοδοξίας.

Αν θέλουμε, σήμερα, να επιχειρήσομε με ειλικρίνεια μια αυτοκριτική, ως Ορθόδοξοι, είμαστε αναγκασμένοι να ομολογήσουμε μερικά μεγάλα λάθη μας, σχετικά με την Αλήθεια της Ορθοδοξίας.

Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος είναι η αντίφαση ανάμεσα στην πίστη και τα έργα μας. Σας φαίνεται υπερβολική αυτή η διαπίστωση; Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Παρακολουθήστε την καθημερινή επικαιρότητα. Και τότε θα αναρωτηθείτε: Σε τι διαφέρουν οι Ορθόδοξους από τους ετερόδοξους; Όμως, Ορθοδοξία χωρίς Ορθοπραξία είναι κάτι χειρότερο από αίρεση. Είναι υποκρισία και εμπαιγμός του Θεού. Οι πνευματικοί θησαυροί του παρελθόντος χωρισμένοι από τη ζωή μας δεν έχουν παρά αρχαιολογική αξία. Η Ορθόδοξη πίστη μας πρέπει να εκφράζεται και να υλοποιείται με έργα αγάπης και αρετής. Έτσι θα δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πως η Ορθοδοξία δεν είναι… μουσείο αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά σπαρταριστό βίωμα, ζωντανή πραγματικότητα. Α προσέξουμε, γιατί τούτο είναι κάτι που μας καταλογίζουν συχνά αυτοί που δεν μας αγαπούν. Η αγάπη, η ενότητα, η αδελφοσύνη, η ελευθερία του λόγου και της σκέψης, ο σεβασμός της προσωπικότητας, η δικαιοσύνη, μαζί με τον Ορθόδοξο μυστικισμό και την πνευματική λατρεία, πρέπει να ξαναγίνουν τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε όσους στο μέλλον θα έλθουν κοντά μας, για να βρουν στήριγμα και ελπίδα.

Ένα δεύτερο λάθος μας, εξίσου μεγάλο με το πρώτο, είναι ότι στενεύουμε πολύ το περιεχόμενο της Ορθοδοξίας και την καθηλώνουμε στο ξερό τόπο. Ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι πολλοί εκείνοι που εγκαταλείπουν το ζωογόνο ορθόδοξο πνεύμα και προσκολλώνται στο νεκρό γράμμα, πιστεύοντας πως έτσι ζουν την Ορθοδοξία. Αυτήν την Ορθοδοξία την ταυτίζουν με το ημερολόγιο και εξαντλούν την ευσέβειά τους στη φανατική προσήλωση στις 13 ημέρες. Μερικοί ακόμη (ως άλλοι Φαρισαίοι της εποχής του Χριστού), εξαρτούν το Ορθόδοξο φρόνημα από την εξωτερική εμφάνιση. Αλλά ο πλούτος της Ορθοδοξίας δεν εξαντλείται στη φτηνή επιφάνεια. Αλλοίμονο αν ήταν έτσι.

Ο Τύπος στο χώρο της Ορθοδοξίας είναι υπηρέτης της ουσίας, δεν είναι τύραννος. Η Ορθοδοξία έχει απέραντους ορίζοντες. Δεν είναι φυλακή. Η αγκαλιά της, αγκαλιά αγάπης και ελευθερίας, είναι τόσο πλατιά, που μπορεί να χωρέσει κάθε άνθρωπο, ολόκληρο τον κόσμο. Το χρέος στην Ορθοδοξία δεν εξοφλείται με τη μικρόψυχη τήρηση μερικών εξωτερικών τύπων. Απαιτεί πολύ περισσότερα.

Άλλο βασικό λάθος, πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι ο εκφυλισμός της Ορθοδοξίας σε ορθοδοξολογία. Πολύ χαρτί και μελάνι ξοδεύεται, για να πει ο καθένας τις απόψεις του για την Ορθοδοξία. Κηρύγματα μεγαλόστομα ακούγονται. Φωνές που κατηγορούν και άλλες που απολογούνται. Συζητήσεις, λόγοι, άρθρα, θόρυβος για την Ορθοδοξία! Αλλά με την ορθοδοξολογία όλοι αυτοί οι «προστάτες» της Ορθοδοξίας δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να δημιουργούν θόρυβο γύρω από τον εαυτό τους και να αυτοδιαφημίζονται, μονοπωλώντας την Αλήθεια. Καλλιεργούν έτσι το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, φυτά ολότελα άγνωστα στο έδαφος της χριστιανικής αγάπης.

Ακόμα ένα λάθος απέναντι στην πίστη μας είναι, τέλος, το ότι φοβόμαστε το άνοιγμα προς τα έξω. Δύο βήματα, τον προηγούμενο αιώνα, έκαμε ο μεγάλος Πατριάρχης Αθηναγόρας έξω από το ασφυκτικό Φανάρι, για να ανοίξει της Ορθοδοξίας τη γάργαρη πηγή στο διψασμένο κόσμο και μερικοί υπερσυντηρητικοί χάλασαν τον κόσμο.

Γιατί, αλήθεια, να φοβόμαστε την επαφή, τη συζήτηση, το θεολογικό διάλογο, με τους άλλους; Η Αλήθεια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Το ψεύδος είναι εύθραστο. Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, το άνοιγμα προς τα έξω, αρκεί να αποφεύγουμε τους επικίνδυνους διπλωματικούς ελιγμούς, τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς, που θέλουν να γεφυρώσουν τα εκ διαμέτρου αντίθετα και να σκεπάσουν με χρυσόσκονη μεγάλα σφάλματα και εκτροπές των ετεροδόξων, κάτι που δυστυχώς, έγινε μερικές φορές στον παρελθόν.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...