Πρόεδρος εργαζομένων της Hellenic Train: «Οι αρμόδιοι υπουργοί από το 2000 και μετά, ας κάνουν την αυτοκριτική τους»

Πρόεδρος εργαζομένων της Hellenic Train: «Οι αρμόδιοι υπουργοί από το 2000 και μετά, ας κάνουν την αυτοκριτική τους»

-Γ.Γ Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών: «Το σύστημα είναι τυφλό»

«Στο ταξίδι αυτό έγινε ένα σημαντικό λάθος» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Λάζου, Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην Hellenic Train, για το δυστύχημα στα Τέμπη μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω λέγοντας πως «ας το διερευνήσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές μαζί με την Hellenic train και τον ΟΣΕ και να βγάλουν τα πορίσματα»

«Η Hellenid Train είναι μία εταιρεία Μεταφορών. Στην κυριότητά της έχει μόνο τα καινούρια τρένα, “τα βέλη”. Όλο το υπόλοιπο τροχαίο υλικό, όπως οι συρμοί, ανήκουν στο ελληνικό κράτος, στη ΓΑΙΑΟΣΕ και από εκεί τα νοικιάζει η Hellenic Train» διευκρίνισε. Και τόνισε «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4-5 εταιρείες διαφορετικές μεταξύ τους. Εμείς φωνάζαμε ενιαίος δημόσιος σιδηρόδρομος»

«Για μας είναι λυπηρό να βγάζει ο καθένας πορίσματα για το ποιός φταίει πάνω στις πλάτες των συγγενών όπως και να μαλώνουν τα κόμματα. Φταίνε όλοι από το 2000 και μετά. Όλοι οι υπουργοί υποδομών και μεταφορών από τότε μέχρι σήμερα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν την αυτοκριτική τους» υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα σημείωσε «Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι λοιδορηθήκαμε ακόμα και από τα Μέσα Ενημέρωσης όταν βγαίναμε σε απεργίες – μας έλεγαν τεμπέληδες – ενώ εμείς βγαίναμε για την ασφάλεια κυκλοφορίας. Για να έχουμε έναν αξιόπιστο σιδηρόδρομο σε μία ευρωπαϊκή χώρα»

«Το αίτημα των απεργιών μας ήταν ασφάλεια στους σιδηρόδρομους» σημείωσε και υποστήριξε ότι «το 2010 ο νόμος Ρέππα 3899, κατέστρεψε στην ουσία τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τον διαμέλισε με το πρόσχημα ότι ο ΟΣΕ τότε χρωστούσε 10 δισεκατομμύρια. Το αφήγημα αυτό κατέπεσε. Δεν τα χρωστούσε ο ΟΣΕ, αλλά το ελληνικό κράτος. Έδιωξαν τότε 2.500 έμπειρους συναδέλφους μου».

Συγκεκριμένα ανέφερε στην ΕΡΤ, οτι στις απεργίες τους ζητούσαν «Να ολοκληρωθεί το σύστημα ασφάλειας βάσει των προδιαγραφών που ξεκίνησε το 2000. Έγινε διπλή γραμμή αλλά δεν μπήκαν τα ανάλογα συστήματα ασφάλειας όπως το ETCS» γι΄αυτό όπως υποστήριξε φταίνε «και οι διαγωνισμοί και τελείωναν οι συμβάσεις τους και έπρεπε να ξαναγίνουν κι άλλες» Το αίτημα των σιδηροδρομικών είναι «να ολοκληρωθεί το σύστημα ασφαλείας βάσει των προδιαγραφών»

«Αυτό όμως όλα τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουν οι υπουργοί Μεταφορών διαχρονικά της ελληνικής Βουλής που πέρασαν από την Ελλάδα» τόνισε.

Γ.Γ Ομοσπονδίας

Σιδηροδρομικών: Το

σύστημα είναι τυφλό

Ζητάμε η έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη να μην σταματήσει μόνο στις ευθύνες του σταθμάρχη, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Τζαμπαζλής, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέφερε, πως «μόνο ένας τρόπος υπήρχε να αποφευχθεί. Αν για κάποιο λόγο έβαζε ο Θεός το χέρι του κι έπαιρνε τηλέφωνο ο ένας μηχανοδηγός τον άλλον. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, το σύστημα ήταν τυφλό».

Όπως ανέφερε «το ότι δεν υπήρχαν συστήματα τηλεδιοίκησης και τα έργα ασφάλειας δεν ήταν ολοκληρωμένα, το γνώριζε ο ΟΣΕ, η Hellenic Train, η ΕΡΓΟΣΕ». Όπως υπογράμμισε «το μόνο που μπορώ να πω ταπεινά απέναντι στους νεκρούς είναι ότι φωνάζαμε, το λέγαμε»

«Κάναμε απεργία οι σιδηροδρομικοί για την ασφάλεια, πηγαίναμε στα δικαστήρια και η απεργία έπεφτε σαν παράνομη και καταχρηστική. Αν συνεχίζαμε να μιλάμε μας λέγανε πως είμαστε συντεχνία» ανέφερε και υπογράμμισε πως βασικό μέλημα όλων στον κλάδο ήταν να εκσυγχρονιστεί ο σιδηρόδρομος, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει ούτε ένας σιδηροδρομικός που να μην το επιθυμεί.

Μόνο στους μικρούς σταθμούς, όπως αυτός των Νέων Πόρων υπήρχε ένας μόνο σταθμάρχης το 2.000 σημείωσε. «Όταν μιλάμε για το 2000 μιλάμε για 14000 εργαζόμενους, που σημαίνει ότι ο κάθε σταθμός ανά 5-7 χλμ. υπήρχε σταθμάρχης. Δηλαδή στα χρόνια εκείνα όπου πήγαινε το τρένο δημιουργούσε ανάπτυξη. Όλα αυτά ήταν επανδρωμένα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας να βάλει τηλεδιοίκηση στα τρένα, να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» ανέφερε, ωστόσο επισήμανε ότι «Τα τότε συστήματα είναι ξεπερασμένα» και υπογράμμισε.

«Θέλουμε να φύγουμε από το ανθρώπινο λάθος και να βάλουμε την τεχνολογία στο πεδίο. Μέχρι το 2010 υπήρχε τηλεδιοίκηση. Μετά το 2010 από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο ο ΟΣΕ εγκαταλείφθηκε. Άρχισε να ξηλώνεται. Άρχισαν να πέφτουν όλα. Είχαμε αποχωρήσεις συναδέλφων. Αποχώρησαν 5.000, μείναμε λιγότεροι»

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που η ΕΕ άρχισε να μας πιέζει ότι ξέρετε εμείς σας δίνουμε χρήματα κι εσείς δεν κάνετε τίποτα. Δόθηκε το κομμάτι τηλεδιοίκησης μεταξύ Δομοκού-Τειθωρέας. Το κομμάτι Λάρισα-Πλατύ είναι τυφλό» πρόσθεσε.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά στο σχολείο

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που...

Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις,...

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα...

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια...

ΑΑΔΕ: Νέο Σώμα Ειδικών Αποστολών  για  φορολογικούς, τελωνειακούς  ελέγχους και δύσκολες υποθέσεις -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για το 2024

ΑΑΔΕ: Νέο Σώμα Ειδικών Αποστολών για φορολογικούς,...

Mια νέα υπηρεσία που θα στελεχωθεί από εφοριακούς και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...