Αδελφοποιήθηκαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Βέροιας και Καλύμνου

Αδελφοποιήθηκαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Βέροιας και Καλύμνου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δυο Εμπορικοί Σύλλογοι «ένωσαν» τις δυνάμεις τους, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης. Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας επισκέφτηκαν την Κάλυμνο , για την αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Σύλλογο του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου του Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας του Δήμου Καλυμνίων, την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου στο πλαίσιο της 75ης Επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Σύλλογο της Καλύμνου. Ο κ. Καρανίκας τόνισε τη σημασία αυτής της δράσης και τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Καλύμνου και της Ημαθιώτικης πρωτεύουσας , επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές.

Αθηνά Τσιπουρίδου: Η γη της Μακεδονίας αγγίζει το γαλάζιο του Αιγαίου

Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Νομικάριος , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και συντονιστής της εκδήλωσης έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. Η κα Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου,.στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στις ομορφιές της Βέροιας, σε ιστορικά στοιχεία του Συλλόγου και στην αδελφοποίηση με τον Σύλλογο της Καλύμνου που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την κοινή συνεργασία. Συγκεκριμένα η πρόεδρος παρουσίασε ιστορικά στοιχεία της Βέροιας και της περιοχής και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ερχόμαστε από την Μακεδονία και συγκεκριμένα από την Ερατείνη Ημαθία που έχει πρωτεύουσα τη Βέροια, ένας τόπος ευλογημένος, ξεχωριστός, μυστικιστικός, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, αιώνες τώρα, συνεχίζει να ανθίζει, να γοητεύει κάθε επισκέπτη, που χωρίς να το αντιλαμβάνεται μυείται στο Κάλλος, την Αρμονία αλλά και στο όνειρο που μπροστά του γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην πανέμορφη Κάλυμνο με σκοπό να συνδυάσουμε και να «παντρέψουμε» δυο Εμπορικούς Συλλόγους με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στο πέρασμα της Ιστορίας, του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος

Ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας είμαι πολύ συγκινημένη και ταυτόχρονα περήφανη, γιατί σήμερα η Κάλυμνος γιορτάζει την 75η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα- και σ’ αυτή την ιστορική στιγμή για το νησί, υπογράφεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων. Και συγκεκριμένα των Εμπορικών Συλλόγων της Βέροιας και της Καλύμνου.

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης που επίσημα υπογράφουμε σήμερα, πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε να αποφέρει πολύπλευρα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στους Συλλόγους μας.

Η Φιλία, η συνεργασία και η αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των δυο Εμπορικών Συλλόγων για την ανάπτυξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, είναι οι αξίες που εκφράζει η αδελφοποίηση των δύο φορέων.

Σήμερα ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων, όπως :

-Την συντονισμένη πρωτοβουλία για την προάσπιση των εμπορικών αιτημάτων και την προώθηση αποφάσεων στην Πολιτεία.

-Την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για την διοργάνωση εκδηλώσεων στην αγορά, εορταστικές , καλοκαιρινές, , Λευκή Νύχτα και τοπικές δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

- Την Κοινή συνεργασία σε θέματα, κοινωνικής, εμπορικής, τουριστικής προβολής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην στήριξη και προώθηση των τοπικών αγορών.

-Την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής των κατοίκων των δυο πόλεων.

- Την υλοποίηση κάθε άλλης δράσης και ειδικότερης συνεργασίας που θα αποφασιστεί από κοινού.

-Την συνεργασία ανάμεσα στους Εμπορικούς Συλλόγους , στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας που μπορεί να αποδώσει πολλά.

- Την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και την κοινωνική συνεργασία που θα βοηθήσει στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των συναδέλφων μας εμπόρων.

- Την δημιουργία κοινού έντυπου και ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού των δυο Συλλόγων, που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες για την τοπική μας αγορά. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα της συνεργασίας και θα ξεκινήσει άμεσα.

Η ανάπτυξη των ανωτέρω ανταλλαγών και συνεργασιών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σε μια πορεία που μπορεί να αποβεί μόνιμη και σταθερή μέσα στο χρόνο.

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις όλων μας για μια καλύτερη ζωή στον κάθε τόπο, στην κάθε πόλη, ανιχνεύουν κοινούς δρόμους για την επίτευξή τους. Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Μπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα, την 7η Μαρτίου 2023, σαν ημέρα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων της Βέροιας και της Καλύμνου, όπου η γη της Μακεδονίας αγγίζει το γαλάζιο του Αιγαίου.Καλή αντάμωση στη Βέροια».

Άγγελος Καλαθιανάκης: Σπουδαίο για τους δύο τόπους να «παντρέψουν», τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας με τα προϊόντα της αλιείας μας

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Κάλυμνου. Στην ομιλία του ο κ. Καλαθιανάκης αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού , στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην σημασία της αδελφοποίησης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζω και εγώ, από τη πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, στην όμορφη Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, της κατάδυσης και της αναρρίχησης, του …ύψους και του βάθους, αλλά και των επιστημόνων και του νόστου, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρατε στη προσφώνηση σας, αγαπητή Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας.

Τα δεδομένα της ιδιαίτερα βραχώδους μορφολογίας του νησιού μας και της λιγοστής καλλιεργήσιμης γης, οδήγησε από αρχαιοτάτων χρόνων τους κατοίκους του προς τη θάλασσα, σαν τη μόνη διέξοδο για την αναζήτηση τρόπων επιβίωσης.

Kατ’ εξοχήν ναυτικό νησί, με κυρίαρχους τομείς ανάπτυξης την σπογγαλιεία, την ναυτιλία, την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο, το στοιχείο της θάλασσας και η άρρηκτη σχέση του τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού, με αυτήν επιδρούν καθοριστικά και αποτυπώνονται στον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση του νησιού ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Με την υποχώρηση της σπογγαλιείας, οι σπογγαλιείς στράφηκαν προς την αλιεία. Σήμερα το νησί διαθέτει τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τους μεγαλύτερους στόλους παράκτιας αλιείας στην Μεσόγειο, βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του νησιού, καθώς το φρέσκο αλίευμα αποτελεί το κορυφαίο προϊόν του νησιού, το οποίο μπορεί να στηρίξει μια νέα πρωτιά της Καλύμνου στον χώρο του τουρισμού, που είναι η θαλασσινή γαστρονομία.

Η ιστορία και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, σε συνδυασμό με τον φυσιολατρικό πλούτο που διαθέτει και διατηρεί η Κάλυμνος σχεδόν άθικτα, την καθιστούν ιδανική σαν Εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, για τους λάτρεις του «αυθεντικού» σε όλα τα επίπεδα και ασφαλώς των υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και άλλων μορφών ειδικού τουρισμού.

Έτσι αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η αναρρίχηση, που κατέστησε τη Κάλυμνο κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως, τη Μέκκα της Αναρρίχησης όπως την αποκαλούν με αγάπη οι φίλοι της. Έτσι αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως η ορεινή πεζοπορία, η ορεινή ποδηλασία και ο αλιευτικός τουρισμός.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που την ημέρα που η Κάλυμνος και η Δωδεκάνησος γιορτάζουν την 75η Επέτειο της Ενσωμάτωσης με την Ελλάδα, οι δύο μας Εμπορικοί Σύλλογοι, της Βέροιας και της Καλύμνου, θα υπογράψουν για πρώτη φορά στη χώρα μας Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων.

Το Πρωτόκολλο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους συλλόγους μας, όπως ανέπτυξε στην ομιλία της η αγαπητή Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. Θα είναι πράγματι σπουδαίο για τους δύο τόπους να «παντρέψουν»:

• Τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας με τα προϊόντα της αλιείας μας

• Τις κορυφές του χιονοδρομικού κέντρου του Βερμίου με τους δικούς μας βράχους της αναρρίχησης

• Τα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας του Σουμελά με το προσκύνημα στο δικό μας Άγιο Σάββα και το βιωματικό Καλύμνικο Πάσχα με τα υπέροχα έθιμα του. Σας ευχαριστούμε που ανταμώσαμε απόψε και σας δίνουμε ραντεβού στη Βέροια».

Ανταλλαγή δώρων

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Βέροιας και της Καλύμνου μέσω Video και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου του Νοτιοδυτικού Αιγαίου.

Αρωγοί της εκδήλωσης ήταν η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Καρανίκας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης που παρευρεθήκαν στην εκδήλωση και στήριξαν την πρωτοποριακή δράση. Σε τοπικό επίπεδο ο Εμπορικός Σύλλογος είχε την στήριξη του Δήμου Βέροιας, με την προσφορά του video και Λευκώματος τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Την Τρίτη 25/6 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26/6 το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων - Μέχρι 30 Ιουνίου η δήλωση στην πλατφόρμα

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπενθύμιση για τον καθαρισμό οικοπέδων...

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και...

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Ημαθία

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γερόπουλος σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 23...

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ...

Το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έχει την...

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Αυγουστίνα σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...