Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 οι εθνικές εκλογές και δεύτερες κάλπες, αν χρειαστεί, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 οι εθνικές εκλογές και δεύτερες κάλπες, αν χρειαστεί, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Την ημερομηνία των εθνικών εκλογών για την Κυριακή 21 Μαΐου ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση του συνταγματικά προβλεπόμενου κύκλου της Κυβέρνησης, έτσι ώστε εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, κάτι πολύ πιθανό εξαιτίας του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, αυτές να πραγματοποιηθούν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Νομοθετικό έργο στη Βουλή θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί και θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο την ημερομηνία εκλογών και κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύνθημα της ΝΔ θα είναι «προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» και διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση «ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής» αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι οι Κυριακές των αρχών Ιουλίου είναι στις 2 και στις 9 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα» περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ οι βουλευτές και τα στελέχη της. Ανέφερε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου ζητώντας την επικοινωνιακή προώθησή του, καθώς και την τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ, και επισήμανε:

«Θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όχι μόνο γιατί η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά γιατί το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά αλλάζει. Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι εδώ και τέσσερα χρόνια αξίζει τον κόπο σε κάθε ευκαιρία να θυμίσουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019».

Απευθυνόμενος εμμέσως σε όλα τα στελέχη της ΝΔ τόνισε με έμφαση ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τα στελέχη της ΝΔ να χρησιμοποιούν και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες -όπως είπε- έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία.

«Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας. Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα λειτουργεί κανονικά και θα προωθούνται νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς όμως τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Τσίπρας: «Οι πολίτες θα επιστρέψουν

στην κάλπη το λογαριασμό»

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός» δήλωσε από τη Λειβαδιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι για την ημερομηνία των εκλογών.

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: «Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησης του»

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα (χθες) ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησης του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του για την προκήρυξη της ημερομηνίας εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική».

Κουτσούμπας: Όχι στα κάλπικα διλήμματα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις εκλογές και να απορρίψουν τα «κάλπικα» διλήμματα περί ακυβερνησίας ή σταθετότητας.

Βελόπουλος: «Δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων,

αλλά η δική του καρέκλα»

Ο Κ. Βελόπουλος σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμα διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με τον ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Αυτό που ζητάει είναι αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία, και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα.

Βαρουφάκης: «Δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο

για να μην ψηφίσουν οι νέοι»

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε οτι «ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...