ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γράφει ο

Νίκος Λυσίτσας*

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.

‘Έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη της και έχει σημαδέψει το σώμα της με πληγές ,

Που θα μείνουν για πάρα πολύ καιρό , ίσως και για πάντα , ανεπούλωτες .

Η αυτονόητη ικανοποίηση της πάνδημης απαίτησης για πλήρη διερεύνηση

Των αιτιών του φοβερού δυστυχήματος , για ακριβοδίκαιη απόδοση ευθυνών και για παραδειγματική τιμωρία όσων και όποιων κριθούν ένοχοι ,δεν πρόκειται να απαλύνει τον πόνο όλων εκείνων που βιώνουν την αιφνίδια απώλεια προσφιλών τους προσώπων ,και δεν μπορεί να εξαλείψει τα τραύματα ,ψυχικά και σωματικά .των επιζησάντων της φρικτής σύγκρουσης .

Θα αποτελέσει όμως , αφενός εκπλήρωση ιερού χρέους της πολιτείας έναντι των αθώων θυμάτων μιας εντελώς παράλογης μαζικής ανθρωποθυσίας και αφετέρου δεσμευτική υπόσχεση πως , στο εξής , φαινόμενα και καταστάσεις ,παρόμοιες με αυτές που δημιουργήσαν και εξέθρεψαν τις συνθήκες για να συμβεί η μοιραία σύγκρουση , δεν θα αντιμετωπίζονται κατασταλτικά , άλλα θα πατάσσονται εν τη γενέσει τους προληπτικά, άμεσα , ακαριαία και ριζικά .

Για την τήρηση αυτής της υπόσχεσης θα χρειαστεί να εκριζωθούν νοοτροπίες

Παγιωμένες επι δεκαετίες , να ανατραπούν αντιλήψεις νοσηρές που διατρέχουν το σύνολο σχεδόν του δημοσίου αλλά και του << ημιδημόσιου – ιδιωτικοποιημένου >> τομέα , να καταργηθούν <<κεκτημένα >> ,να θιγούν συμφέροντα πολυπλόκαμα και πολυμήχανα .

Θα απαιτηθεί , δηλαδή , η ανάληψη μιας πολυδιάστατης , επίπονης , μακράς σε διάρκεια και ανυποχώρητης σε ένταση , εκστρατείας , η επιτυχής έκβαση της οποίας θεμελιώνεται σε δυο αλληλεξαρτωμένους πυλώνες : (α) στην ειλικρινά και την επιμονή των κυβερνώντων , και (β) στην εμπιστοσύνη και τη συ στράτευση των κυβερνωμένων -πολιτών .

Την ευρωστία και αξιοπιστία του πρώτου πυλώνα , τη συνδρομή δηλαδή των προϋποθέσεων της ειλικρίνειας και της επιμονής των κυβερνώντων να πατάξουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και να σαρώσουν καταστάσεις παρακμής , πιστοποιούν οι μεταρρυθμιστικές τομές , τις οποίες επιχειρεί , σε πολλά μέτωπα του δημόσιου βίου , η παρούσα κυβέρνηση , ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της , τον Ιούλιο του 2019 . και τις επιχειρεί , άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία , εν μέσω πρωτοφανών , παγκοσμίων διαστάσεων ,κρίσεων ,εν μέσω διαρκούς έξαρσης προκλήσεων από<<συμμάχους γείτονες >> , αλλά και εν μέσω μιας ασφυκτικά τοξικής ατμόσφαιρας , την οποία με φανατισμό δηλητηριάζει ανελλιπώς η αντιπολίτευση , και ιδιαίτερα η αξιωματική .

Τα συστατικά στοιχεία αυτού του πρώτου πυλώνα εκδηλώνονται με συνέπεια και αναγνωρίζονται ευκρινώς και σε κάθε βήμα και ενέργεια της κυβέρνησης , προς αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων , αλλά και των αιτιών , της σιδηροδρομικής εκατόμβης των Τεμπών :

H ευθεία και χωρίς περιστροφές ανάληψη της πολιτικής ευθύνης (καθ’ ο μέρος της αναλογεί).

Η, σπάνιά για την Ελληνική πραγματικότητα , άμεση παραίτηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού .

Η , δια πρωθυπουργικών χειλέων , επανειλημμένη έκφραση της συντριβής για το μοιραίο συμβάν και της << μεγάλης συγνώμης , τόσο προσωπικά , όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη Χωρά εδώ και χρόνια >>.

Η δραματική διαπίστωση του πρωθυπουργού πως <, στην Ελλάδα του 2023 δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς >>.

Η λυτρωτική δέσμευση – διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη πως <<Δεν μπορούμε , δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα >>.

Η συντονισμένη κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και η εξαγγελία και ταυτόχρονη εφαρμογή σειράς μέτρων για τη στήριξη και την , κατά το δυνατόν , ανακούφιση όσων , με οδυνηρό τρόπο , έπληξε η μοιραία σύγκρουση.

Η ισχυρή δέσμευση για εξονυχιστική , και σε βάθος χρόνου , έρευνα όλων των αιτιών της πρωτοφανούς τραγωδίας και η αντίστοιχη απόδοση ευθυνών .

Όλ’ αυτά πείθουν και για την ειλικρίνεια και για την επίμονή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει και να φέρνει σε πέρας αυτή την εκστρατεία εξυγίανσης του δημοσίου βίου και επαναφοράς της χώρας στις λεωφόρους της ανάπτυξης και της προόδου.

Όμως , για να επιτευχθεί αυτό , πρέπει το ίδιο εύρωστος και ισχυρός να είναι και ο δεύτερος πυλώνας , που τον συνθέτουν η εμπιστοσύνη και η συ στράτευση των πολιτών στον κοινό σκοπό.

Η έκφραση αυτών των << συνθετικών στοιχείων >> θα βρίσκεται , σε λίγες εβδομάδες , κυριολεκτικά στο χέρι των πολιτών , όταν θα προσέρχονται στις κάλπες για να καθορίσουν , με την ψήφο τους , την πορεία της Χώρας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας για τα επόμενα χρόνια .

Όσο σφοδρός κι αν είναι ο θυμός , όσο δικαιολογημένη κι αν είναι η αγανάκτηση , όσο εύλογα κι αν είναι τα παράπονα των πολιτών , για όλα όσα έχουν υποστεί και υφίστανται από ένα δημόσιο σύστημα που σέρνει πάνω του λάθη και πάθη και κακοδαιμονίες δεκαετιών , δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε έκρηξη διαμαρτυρίας και αρνητισμού . παρόμοιες εκρήξεις στο παρελθόν πυροδότησαν ακόμη οδυνηρότερα πισωγυρίσματα , που δεν επιτρέπεται να τα ξαναζήσει ο τόπος μας και που δεν τα αντέχει κανένας απ’ τους συμπολίτες μας.

Επομένως , η επιλογή των πολιτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλη από την ισχυροποίηση και του δεύτερου πυλωνα , ώστε , με την εμπιστοσύνη και τη συστρατευση τους , να συνεχιστει η ανορθωτικη πορεια της Χώρας , με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη .

*τ. Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας

τ. μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ:  Πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων της ΠΕ Πέλλας

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων...

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας πρόκειται να ξεκινήσει την...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Βέροια λόγω οικοδομικών εργασιών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Βέροια λόγω...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια την Κυριακή, λόγω μετακόμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια την...

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής...

Η παγκόσμια ημέρα μουσικής και  ο «ύμνος πόλης Βέροιας» του Γιώργου Καλογήρου

Η παγκόσμια ημέρα μουσικής και ο «ύμνος πόλης...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Ο φετινός εορτασμός της...

Το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας γιόρτασε την “Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας”

Το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας γιόρτασε την...

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 , Προσκοποι , Ανιχνευτές και...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Βαλσαμόπουλος σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Βαλσαμόπουλος σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 21 Ιουνίου...

Σχέδιο δράσης για την προστασία των αστέγων κατά την περίοδο του Καύσωνα

Σχέδιο δράσης για την προστασία των αστέγων κατά την...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για...

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνάντηση εργασίας του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνάντηση...

Τον Δήμο Βέροιας εκπροσώπησε στη συνάντηση εργασίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...