Στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται τα… Θα!!!

Στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται τα… Θα!!!

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Ο λαός, τις περισσότερες φορές, φίλοι αναγνώστες, ζυγίζει τις πράξεις των ανθρώπων, περισσότερο με την καρδιά του και λιγότερο με τη λογική του. Γι’ αυτό και γρήγορα ενθουσιάζεται, όταν κάποιος σκύψει με στοργή και αγάπη πάνω στον πόνο του ή αγγίξει με ενδιαφέρον τις πληγές του. Και είναι μεν αλήθεια πως, μερικές φορές, αστάθμητοι παράγοντες, γεννάνε τον ενθουσιασμό αυτό στην ψυχή του λαού, που βρίσκει διέξοδο σε εκδηλώσεις αληθινής λατρείας, που θεοποιεί το είδωλό της και καίει μπροστά του το άφθονο το λιβανωτό της αγάπης.

Όμως, είναι επίσης αλήθεια πως ο λαός, αυτό το απρόσωπο σύνολο, εύκολα μεταβάλλει αισθήματα και αλλάζει στάση, όταν βρεθεί κάτω από την επιρροή κατάλληλων εκμεταλλευτών, που με τη δημαγωγική τέχνη, με τον πολλαπλασιασμό των… θα και… θα, μπορούν να μετατρέψουν τον ορμητικό ενθουσιασμό, σε καταστροφική μανία και να οδηγήσουν, αυτόν τον ίδιο το λαό, σε πράξεις, που ίσως ούτε ο ίδιος εγκρίνει.

Στην περίπτωση του Χριστού, το ρόλο των δημαγωγών έπαιξαν οι θιγόμενοι ισχυροί της εποχής Του, Γραμματείς και Φαρισαίοι. Στην εποχή μας, τούτο το ρόλο έχουν οι κάθε είδους κακοί οδηγοί του λαού, που στηριζόμενοι στην αθωότητα και συναισθηματικότητά του, οδηγούν στα δικά τους μονοπάτια, που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό το τελευταίο, όμως, κρύβεται επιμελώς, για να προβάλλεται πάντα, σε πρώτο πλάνο, το συμφέρον του λαού και να κρύβεται η εκμετάλλευσή του.

Γιατί είναι φυσικό, ο πολύς λαός, σαν μάζα και όχι σαν μεμονωμένα άτομα που σκέπτονται λογικά, να επηρεάζεται από τη σοφιστική επιχειρηματολογία εκείνων, που έχουν ως τέχνη το σερβίρισμα των ιδεών τους, κάτω από φανταχτερά πυροτεχνήματα. Στις περιπτώσεις αυτές ο λαός βλέπει και ακούει με τα μάτια και τα αυτιά των ηγετών του. Έτσι, χάνει την αδέσμευτη λειτουργία της δικής του κρίσης και οδηγείται όχι προς το δρόμο της αλήθειας, αλλά προς το δρόμο του συμφέροντος.

Οι κάθε είδους δημαγωγοί ποτέ δεν ξεχνούν, πως η δύναμη που κρατάνε στα χέρια τους μπορεί από στιγμή σε στιγμή να μεταβληθεί σε αδυναμία, που θα τους κοστίσει ακριβά. Υπολογίζοντας αυτόν τον κίνδυνο, γίνονται πιο αδίστακτοι στις επιδιώξεις τους. Καταπατούν, χωρίς ντροπή, αρχές και ιδέες στις οποίες, υποκριτικά, πιστεύουν, αρκεί αυτό να τους εξασφαλίσει το λαϊκό εκείνο στήριγμα που τους είναι απαραίτητο για να επιτύχουν το σκοπό που επιδιώκουν. Έτσι, με την εκμετάλλευση του άδολου λαϊκού ενθουσιασμού, καταρρακώνουν κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, αφήνοντας για το λαό την πικρή γεύση της μετανοίας του, που έρχεται όμως μετά από την πτώση.

Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, η ευθύνη αυτών των ηγετών ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει. Ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και το Θεό (εάν πιστεύουν στο Θεό). Όσο και αν σήμερα, κάτω από την πίστη των γεγονότων ή τη φλόγωση των παθών, κατορθώνουν να διαφεύγουν την τιμωρία, θα έλθει η στιγμή που θα πληρώσουν τις παρεκτροπές τους.

Της ιστορίας η τιμωρία και η Θεία δικαιοσύνη θα τους συνοδεύει στην κατάρα για πάντα, όπως τους Φαρισαίους των Ιεροσολύμων που έμειναν αιωνίως σύμβολα της στυγνής επιβολής και δημαγωγίας πάνω στις αθώες και άδολες λαϊκές καρδιές. Γιατί, όσο και αν το σημερινό «Ωσανά» θα το διαδεχθεί το τρομερό «Σταύρωσον», ο λαός θα παραμένει στην ουσία του αθώος και η ευθύνη θα βαρύνει εκείνους που μετέτρεψαν τα αισθήματά του και χρησιμοποίησαν με τέχνη και πονηριά τη γλώσσα και τη σκέψη του, για να την στρέψουν κατά του ευεργέτη.

Σήμερα, εκείνο που χρειάζεται είναι: η αχρήστευση όλων αυτών που ταλαιπωρούν με τα πάθη τους το λαό και διαταράσσουν τη γαλήνη του με τις μικρότητές τους. Όχι αχρήστευση οντολογική, φίλοι αναγνώστες, αλλά περιφρόνηση ηθική και πνευματική.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...