ΤΟΠΙΚΑ

Βεσυρόπουλος: Μετά την εγκατάλειψη χρόνων, ανακατασκευάζεται η Αγορά της Κουλούρας για την εγκατάσταση του Τελωνείου Βέροιας

Βεσυρόπουλος: Μετά την εγκατάλειψη χρόνων, ανακατασκευάζεται η Αγορά της Κουλούρας για την εγκατάσταση του Τελωνείου Βέροιας

Ανακοινώθηκε χθες η ένταξη του έργου με 25 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης - 

Η ένταξη του έργου ανακατασκευής των εγκαταστάσεων της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Τελωνείο της Βέροιας και οι υπηρεσίες της Αμάλθεια Α.Ε. ανακοινώθηκε πανηγυρικά χθες Τρίτη 16 Μαίου, από τον ημαθιώτη υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, σε εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Ημαθίας.


Παρόντες στο πάνελ, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ κ.Κων/νος Μουρτίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κ.Γιάννης Καββαδάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Μπίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης, ως εκπρόσωποι – μέτοχοι της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.


Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Μπίκας καλωσορίζοντας τους παρισταμένους τους οποίους ευχαρίστησε για την συμβολή και παρουσία τους στο ευχάριστο γεγονός της υπογραφής για το Τελωνείο και στη συνέχει ο Απ. Βεσυρόπουλος πήρε το λόγο εκφράζοντας την μεγάλη ηθική ικανοποίηση από την δική του συμβολή του στην αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τον νομό.

Βεσυρόπουλος: Έκλεισε μια πληγή χρόνων, για την Ημαθία

Ως προς το έργο της εγκατάστασης του Τελωνείου στην Κουλούρα που προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι το έργο αποσκοπεί στη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την περιστολή του λαθρεμπορίου σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επικεντρώνεται ιδίως στα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.


Ο υφυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά και εκτίμηση του ιστορικού της Περιφερειακής Αγοράς, τονίζοντας τα εξής: «Όσες προσπάθειες είχαν γίνει, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν δυστυχώς αποβεί άκαρπες. Από την πρώτη μέρα που με την εντολή των πολιτών αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019, και με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Οικονομικών, έθεσα ως προσωπικό στόχο να διευθετήσω παράλληλα με όλα τα άλλα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα απασχολούσαν τον τόπο μου, την Ημαθία, οι πολίτες της οποίας μου έδωσαν τη δύναμη να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Τα προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν ήταν πολλά και παρέμεναν άλυτα. Οι εγκαταστάσεις στην Κουλούρα, που είχαν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, αποτελούσαν μια ανοιχτή πληγή για την Ημαθία. Και η πληγή αυτή, κατόπιν των συντονισμένων ενεργειών μας, έκλεισε».

Συνεχίζοντας ο κ. Βεσυρόπουλος εστίασε στις ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο από την εγκατάλειψη: «Παρά το γεγονός ότι το κτίριο παραδόθηκε το 1996 στην εταιρία ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ, δεν λειτούργησε ποτέ και εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό των κτιρίων. Με βάση την αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το Κτίριο Διοίκησης, τα επιχρίσματα, τα κουφώματα, οι εξωτερικές μονώσεις, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι χώροι υγιεινής, είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Στην Αποθήκη και στο Αμφιθέατρο, από τον σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η μεταλλική στέγη τους, είχε λεηλατηθεί, είχαν αφαιρεθεί τμήματα της οροφής και έπρεπε να προχωρήσουμε στη λύση μιας συνολικής ανακατασκευής. Επίσης για να λειτουργήσει το Τελωνείο έπρεπε να επιδιορθωθεί η περίφραξη και να κατασκευαστεί γεφυροπλάστιγγα και χώρος NARC (ΝΑΡΚ) CONTROL».


Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι η υπόθεση δεν ήταν εύκολη και μετά από την απαιτούμενη μεθοδικότητα, θέληση και αποφασιστικότητα, κινήθηκαν συντονισμένα ώστε η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών να γίνει πράξη.

«Με την απόφαση που υπέγραψα μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ορίζεται ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Οπωροκηπευτικών Ν. Ημαθίας με το διακριτικό τίτλο ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε, ως φορέας υλοποίησης του έργου για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων ενώ ακολουθούν και άλλα βήματα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος απαιτεί την υλοποίηση έργων προκειμένου να καταστεί λειτουργικός. Και τα έργα απαιτούν χρήματα. Για το συγκεκριμένο λοιπόν έργο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης στις 12 Μαΐου 2023, βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Για την ένταξη του στα χρηματοδοτούμενα έργα προηγήθηκε η εκπόνηση και η κατάθεση των απαιτούμενων μελετών και υποβλήθηκε πλήρης ο σχετικός φάκελος για τη χρηματοδότηση, ενώ απαιτήθηκε τεχνική μελέτη για την ανακατασκευή των χώρων των γραφείων, της αποθήκης και του τελωνειακού περιβόλου καθώς και η επικαιροποίηση των σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βέροιας και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.


Τι εργασίες προβλέπεται να γίνουν

Η ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων περιλαμβάνει την υλοποίηση των παρακάτω εργασιών:

-Την ανακατασκευή ενός κτιρίου αποθηκευτικού χώρου (6.200 τμ).

-Την ανακατασκευή ενός κτιρίου με στεγασμένους επισκέψιμους χώρους (890 τμ).

-Την ανακατασκευή ενός κτιρίου με γραφεία (755 τμ).

-Την ανακατασκευή 3 κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 1.631 τμ (ψυκτικοί χώροι).

-Την ανακατασκευή ενός κτιρίου, χωρισμένο σε 26 αυτόνομους χώρους για στέγαση γραφείων εκτελωνιστών, μεταφορικών εταιρειών κλπ. (1.900 τμ).

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας.

-Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα προστατευμένου χώρου (27.000 τμ).

Τι σημαίνει το έργο για την Ημαθία

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνοντας την σημαντικότητα του έργου για την περιοχή, τόνισε ότι δίνει προοπτική όχι απλά σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που θα αποκτήσει ζωή με τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων που θα ακολουθήσει νομοτελειακά μετά την μεταφορά του Τελωνείου Βέροιας και των λοιπών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας. Επίσης, εκτίμησε ότι το Τελωνείο Βέροιας αναβαθμίζεται αφού θα εγκατασταθεί σε μια εμβληματική και κυρίως προνομιακή τοποθεσία, που βρίσκεται πλησίον της Εγνατίας οδού με εύκολη πρόσβαση προς και από αυτήν, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο φορτηγών αυτοκινήτων,  μόλις 12 χλμ. από το κέντρο της Βέροιας και ότι δημιουργείται ένας νέος εξαγωγικός κόμβος και ένα καίριο σημείο για την επιχειρησιακή δράση των ελεγκτικών αρχών για την περιστολή του λαθρεμπορίου σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και την προστασία της νόμιμης επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Κι αυτό, όπως πρόσθεσε, θα επιτευχθεί, αφού παράλληλα προβλέπεται:

-Σύσταση νέου τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛ.Υ.Τ.), με έδρα την Κουλούρα, το οποίο θα ενεργεί ελέγχους στους μεγάλους οδικούς άξονες Εγνατίας και ΠΑΘΕ αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αύξηση της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων αλλά και των παραδοσιακών ιδίων πόρων της ΕΕ.

-Σύσταση νέου τμήματος Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, με έδρα την Κουλούρα, το οποίο με την χρήση των νέων εγκαταστάσεων, θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης των κατασχεμένων ειδών ή οχημάτων, τα περισσότερα των οποίων συνιστούν μέσα διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση κτλ.) εξασφαλίζοντας την είσπραξη τυχόν διαφυγόντων δασμών και φόρων. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι μοιράστηκαν αυτό το όραμα και την κοινή προσπάθεια, στο να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και επίσης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιο Πιτσιλή, τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ Κώστα Μουρτίδη, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ Γιάννη Καββαδά, τους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, διαβεβαιώνοντας ότι από όποια θέση κι αν βρίσκεται μελλοντικά, θα συνεχίσει να μάχεται για την Ημαθία.

Γ. Πιτσιλής: Τριπλό όφελος και ιδανική τοποθεσία για το Τελωνείο

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Πιτσιλής την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, του έργου ανακατασκευής της πρώην αγοράς της Κουλούρας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, που παράλληλα αποσκοπεί  και στην περιστολή του λαθρεμπορίου, όπως τόνισε.

Χαρακτήρισε  ιδανική την τοποθεσία εγκατάστασης του Τελωνείου, καθώς θα αποσυμφορήσει  τα βαρεμένα οδικά δίκτυα λόγω της άμεσης πρόσβασης στον κόμβο της Κουλούρας. «Η γεωγραφική τοποθεσία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και το έργο θα βελτιώσει τη λειτουργία του τελωνείου Βέροιας, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για κόμβο διεθνών μεταφορών», είπε ο κ. Πιτσιλής, υπογραμμίζοντας το τριπλό όφελος: ανάπτυξη της περιοχής, περιστολή του λαθρεμπορίου και συμβολή στα δημόσια έσοδα.

Κώστας Καλαϊτζίδης: Έργα, με την καλή συνεργασία όλων των φορέων

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης εξέφρασε την χαρά του για τα έργα στην Ημαθία, όχι μόνο του Τελωνείου αλλά και του Διοικητηρίου και προσεχώς του κάθετου άξονα, που οφείλονται στην καλή συνεργασία όλων των φορέων, όπως είπε, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε στην λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων για πιο γρήγορα αποτελέσματα.  Ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την ένταξη του Τελωνείου στο Ταμείο Ανάκαμψης με 25 εκατομμύρια, τους κ.κ. Πιτσιλή, Μουρτίδη. Καββαδά και τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τονίζοντας ότι είναι τιμή για το νομό, ο τοπικός υπουργός να θέλει να γίνονται έργα. Ευχαρίστησε τέλος, τον δήμαρχο Βέροιας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και ιδιαιτέρως τον αντιπρόεδρο Τάσο Γιάγκογλου που όπως είπε, έτρεξε πολύ για το θέμα καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία», εμφανώς συγκινημένος.

 Κώστας Βοργιαζίδης: Η περιοχή θα βρει την αξία της

 Ο Κώστας Βοργιαζίδης, ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο του 2014 που έγινε δήμαρχος Βέροιας, ένα από τα σοβαρά προβλήματα ήταν το Τελωνείο. «Τρέξαμε με τον Κ. Καλαϊτζίδη και τους βουλευτές και με τη βοήθεια των επιχειρηματιών όπως ο Τάσος Γιάγκογλου, ο Ταμπακόπουλος, κ.α., βρήκαμε χρήματα για να ξεκινήσουμε, μπλέξαμε γραφειοκρατικά, αλλά, φτάσαμε στο σήμερα που δημιουργείται ένας πόλος ανάπτυξης, πολύ σημαντικός για την περιοχή μας και θεωρούμε ότι κοντά στις δραστηριότητες του Τελωνείου, θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν και άλλες επιχειρήσεις και να συνεχιστεί κάτι που διακόπηκε βιαίως, ενώ θα  μπορούσε να είναι περιοχή βιομηχανικής ανάπτυξης», είπε ο δήμαρχος εκφράζοντας την πίστη, ότι η περιοχή θα βρει την αξία της. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον υπουργό, τα στελέχη της ΑΑΔΕ, τον Κ. Καλαϊτζίδη,  το Επιμελητήριο και τον κ. Γιάγκογλου και όσους έτρεξαν «για το αίσιο αποτέλεσμα που αποτελεί ένα ξεκίνημα για μία μεγαλύτερη ανάπτυξη του δήμου Βέροιας και της Ημαθίας».

Προσωπικά ευχαρίστησε τον Τ. Γιάγκογλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπίκας, για τον αγώνα και τον χρόνο που αφιέρωσε στην υπόθεση του Τελωνείου.

 Παράλληλα με την παρουσίαση των στοιχείων, προβλήθηκαν και εικόνες – μακέτες του έργου.

      Σοφία Γκαγκούση

 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...