Ερντογάν ο εξωμότης

Ερντογάν ο εξωμότης

Του Απόστολου Ιωσηφίδη

Ο Νικηφόρος, «Έλλην της Κωνσταντινουπόλεως, εκ των αποφοίτων της θεολογικής σχολής της Χάλκης», μετέβη, περί το 1962, σε νησί του Αιγαίου, στη Λέσβο, για μια κληρονομική υπόθεσή του.

Εκεί γνώρισε και την Μαρία, με την οποία αρραβωνιάστηκε και, το επόμενο έτος 1963 επέστρεψε μαζί της στην Πόλη. Καθώς προετοίμαζαν τον γάμο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με οξύ οικονομικό πρόβλημα: ο Νικηφόρος, που έως τότε εργαζόταν ως λογιστής στο κατάστημα ενός ομογενούς, απολύθηκε από την θέση του και έμεινε άνεργος.

Στις δύσκολες στιγμές που περνούσε, του συμπαραστάθηκε ένας φίλος του, Τούρκος, ο οποίος με τη συνδρομή ενός συναδέλφου του, υπαλλήλου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, βοήθησαν το νέο ζευγάρι να νομιμοποιήσει το δεσμό του, με την τέλεση πολιτικού γάμου στο Πέραν. Συγχρόνως όμως οι νεόνυμφοι άλλαξαν και θρήσκευμα «ασπασθέντες τον μουσουλμανισμόν».

Η τουρκική εφημερίδα που δημοσιοποίησε το γεγονός θέλησε να προσπεράσει τα εμφανή υλικά κίνητρα της αλλαξοπιστίας και την απέδωσε σε «αμφιβολίες» του Νικηφόρου περί της ορθότητος των χριστιανικών δογμάτων, οι οποίες, δήθεν, του είχαν προκληθεί ήδη από την εποχή που σπούδαζε στη Χάλκη. Η ίδια εφημερίδα, αντιστρέφοντας τη σειρά των γεγονότων, υποστήριξε πως η απόφασή του να ασπασθεί τον μουσουλμανισμό ήταν η αιτία που το απέλυσε ο ομογενής εργοδότης του.

Πάντως, όποια κι αν ήταν η αλληλουχία των γεγονότων, «το περιστατικόν προεκάλεσεν αλγεινοτάτην εντύπωσιν μεταξύ του ομογενούς στοιχείου, αλλά και του κλήρου της Κωνσταντινουπόλεως».

Ασφαλώς, δεν θα επρόκειτο για την μοναδική περίπτωση αλλαξοπιστίας, όποια κι αν ήταν τα αίτια και τα ελατήριά της. Και δεν θα συνέτρεχε κανένας λόγος να αναφερθεί εδώ, μετά από 60 ολόκληρα χρόνια, αν δεν υπήρχε μια (ενόψει και των εκλογών στη γείτονα, σχετικά ενδιαφέρουσα) πληροφορία, που την διασώζει η λεπτολόγος «Μακεδονία» της 17-07-1963: «Πρόκειται περί του ομογενούς Νικηφόρου Κουκουβαλή, ετών 43 και της εκ Μυτιλήνης μνηστής του Μαρίας Μεϊμαράκη, ετών 23, οι οποίοι έλαβον αντιστοίχως, τα ονόματα Ερντογάν και Λεϊλά.»

Και πού να φανταζόταν ο εξωμότης Ερντογάν του 1963 πόσο περισσότερο «αλγεινοτάτη» θα ήταν, λίγες δεκαετίες αργότερα, η όχι η εντύπωση αλλά η όλη δράση, «ο βίος και η πολιτεία» ενός συνονόματού του, που καλοβλέπει κι αυτός τα νησιά του Αιγαίου…

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά

Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την...

Με λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας, 29ης...

Τάσος Μπαρτζώκας από την ορκωμοσία της Βουλής: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Ημαθία που μας αξίζει! Για μια Ελλάδα που ονειρευόμαστε!»

Τάσος Μπαρτζώκας από την ορκωμοσία της Βουλής:...

Μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δ. & Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2ο Διευρυμένο Δ. Σ. στο Αμύνταιο, για ζητήματα του εμπορικού κόσμου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δ. & Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2ο...

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, συνήλθε το Διοικητικό...

ΚΘ’ Παύλεια: Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση «Κήρυγμα και Διακονία»

ΚΘ’ Παύλεια: Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση «Κήρυγμα...

Το Σάββατο 27 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Δύο Άγιοι Ιατροί  στην Παναγία Δοβρά Βεροίας

Δύο Άγιοι Ιατροί στην Παναγία Δοβρά Βεροίας

Το εσπέρας του Σαββάτου, 27ης Μαΐου, στον Ιερό Ναό του...

Ετήσιο μνημόσυνο Φώτη Καλιάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Φώτη Καλιάνη

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 , στν Ιερό Ναό Αγίας...

Τάσος Μπαρτζώκας στο Flash Radio: «Από σήμερα ξενικά ένας δυνατός αγώνας, ώστε η χώρα να έχει μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα πάει τον τόπο σταθερά, τολμηρά μπροστά»

Τάσος Μπαρτζώκας στο Flash Radio: «Από σήμερα ξενικά ένας...

Βασικές θέσεις Τάσου Μπαρτζώκα σε ραδιοφωνική...

Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος κοινότητας Αγ. Βαρβάρας

Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση σχολικού...

Στην υπογραφή της σύμβασης για την «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...