Κώστας Βοργιαζίδης: Αποκλείουν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα νήπια κάτω των 2,5 ετών και τα οδηγούν μόνο στους ιδιωτικούς

Κώστας Βοργιαζίδης: Αποκλείουν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα νήπια κάτω των 2,5 ετών και τα οδηγούν μόνο στους ιδιωτικούς

-Ετοιμόρροπα Κυριώτισσας και πάρκινγκ Λ. Στρατού, μεταξύ των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Με την ανάγνωση μιας επιστολής του Δήμου Πατρέων προς τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και τις υπουργούς Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ξεκίνησε την ενημέρωση του Σώματος ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στην ΚΕΔΕ, ζητείται, όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, η άρση των προκλητικών ρυθμίσεων υπέρ των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και εις βάρος των Δημοτικών, που προβλέπει η ΚΥΑ που υπογράφηκε από την κυβέρνηση πριν τις εκλογές του Μαΐου και αφορά στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών της χρονικής περιόδου 2023-2024. Σύμφωνα με αυτήν, αποκλείονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από τη δυνατότητα εγγραφής βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών και δίνεται, αποκλειστικά, το δικαίωμα αυτό στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στο άρθρο 5, για τις κατηγορίες δομών και τις κατηγορίες θέσεων με τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια (βρεφών και νηπίων), προστέθηκε η πρόταση: «Ειδικότερα, και για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας, στην κατηγορία ιδιωτικών δομών Α2 δύνανται να εγγραφούν ως προνήπια, παιδιά τα οποία ως την 31-12-2023 έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών». Αυτή η διάταξη, τόνισε ο δήμαρχος, αποτελεί κατάφωρη διάκριση, πριμοδότηση στους ιδιωτικούς φορείς και όχι στους δημοτικούς και συνιστά προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών, εις βάρος των Δημόσιων και Δημοτικών Δομών.

Η ρύθμιση, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη ρύθμιση με ΦΕΚ από το 2017, όπου καθορίζει τις προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών και ορίζει ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς απαιτείται λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε τμήμα από ότι στους δημοτικούς.

Επειδή ξεκινούν άμεσα οι εγγραφές βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, οι δήμοι έρχονται και ζητούν άμεσα «να αρθούν αυτές οι ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση δημοτικών και ιδιωτικών δομών και να σταματήσει αυτή η μεροληπτική τους πριμοδότηση».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου Βέροιας, με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς να «κλέψουν» ένα κομμάτι των δημοτικών σταθμών, όπως είπε, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αντίδραση και της ΚΕΔΕ.

Για την σοβαρότητα του θέματος υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Θανάσης Δέλλας θέτοντας και ένα ακόμα ζήτημα «αδικίας» και άνισης μεταχείρισης με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που αφορά στο καθεστώς της κίνησης και κυκλοφορίας των λεωφορείων, για την μετακίνηση των παιδιών.

Τα ετοιμόρροπα της παλιάς Βέροιας

Το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα παραδοσιακά σπίτια της Βέροιας και κυρίως στη διατηρητέα περιοχή της Κυριώτισσας, αναφέρθηκε ο Παύλος Παυλίδης σε ερώτηση του, πριν από την ημερήσια διάταξη, τονίζοντας ότι μία σειρά κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς χάνονται και πέφτουν. Ρώτησε αν υπάρχει χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο για αυτά τα κτίρια ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Μελιόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ΛΑΣ συνυπογράφει την ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Κυριωτίσσης για τα ετοιμόρροπα και για τις γειτονιές που ρημάζουν. Ρώτησε τι θα κάνει η δημοτική Αρχή, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα σπίτια τους και οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στην παραδοσιακή συνοικία της πόλης.

Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης είπε ότι για τα διατηρητέα της Κυριώτισσας η πρότασή τους είναι συγκεκριμένη, ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ο αποκλεισμός με «φράγματα», έγινε, διότι «πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών». Όπως είπε, είναι θέμα χρόνου να αφαιρεθούν τα παραπετάσματα, διότι στο σημείο αυτό θα γίνει τούνελ, για να μπορούν να περνούν όλοι με ασφάλεια. Για τα διατηρητέα γενικότερα, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τους πολλούς κληρονόμους των κτιρίων, τους οποίους η Υπηρεσία ειδοποιεί για την επικινδυνότητα, ώστε να προβούν σε πράξεις αποκατάστασης ή σε κατεδαφίσεις. «Όπου και όποιοι δεν προβαίνουν σε αυτό, η υπηρεσία στέλνει το σχετικό φάκελο, με αποτέλεσμα να έχουμε όπως σήμερα 15 κατεδαφίσεις από ιδιώτες, ενώ κάποιες τις κάνει ο δήμος». Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο να προβεί ο δήμος σε κατεδαφίσεις καθότι είναι πολυδάπανες και δύσκολες διαδικαστικά».

Το πάρκιγκ κάτω από τη Στρατού

Το θέμα του πάρκινγκ κάτω από την Στρατού επανάφερε στο Σώμα ο Βασίλης Στεφανόπουλος καθώς δεν έλαβε, όπως εξήγησε, καμία απάντηση.

Όπως είπε, ο αντιδήμαρχος, προ μηνών σε σχετική ερώτησή του, επικαλέστηκε «αστοχία και πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία». Όμως ψάχνοντας ο ίδιος για το θέμα, ενημερώθηκε από την Αρχαιολογία ότι η Υπηρεσία απάντησε στο δήμο και ότι από την πλευρά της δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Δεν μπορεί να έχει χρηματοδότηση το έργο σε δύο κύκλους και να παραμένει έτσι. Δυστυχώς δεν έχετε κάνει τίποτα ενώ πληρώνουν οι δημότες. Το πάρκινγκ είναι γεμάτο χόρτα και ανεκμετάλλευτο από το 2017 κάτι που δεν τιμά κανέναν μας», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος.

Ο αντιδήμαρχος Αλ. Τσαχουρίδης, παραδέχθηκε το δίκιο του κ. Στεφανόπουλου αναλαμβάνοντας την ευθύνη που δεν το διασταύρωσε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αν είναι σωστό ή λάθος.

Αρκετά ακόμα θέματα μπήκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, για τα οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο.

Σοφία

Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...