Ψηφιακή Γεωργία για την ΝΔ και το μέλλον.  Λίνα Τουπεκτσή, Υποψήφια βουλευτής ΝΔ, Ημαθίας

Ψηφιακή Γεωργία για την ΝΔ και το μέλλον. Λίνα Τουπεκτσή, Υποψήφια βουλευτής ΝΔ, Ημαθίας

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί και υλοποιεί επιτυχώς ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται, αλλά και για να εκσυγχρονίσουμε λειτουργίες προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας μας.

Έξυπνες πόλεις, ψηφιακές υπηρεσίες, ευρυζωνικά δίκτυα είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται. Όμως πως αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονται σε έναν αγροτικό νομό όπως η Ημαθία?

Οι τεχνολογίες που αναφέρονται στη γεωργία  (Arigriculture 4.0) συλλέγουν και καταγράφουν δεδομένα ώστε να κάνουν διαγνώσεις για την κατάσταση των καλλιεργειών και του εδάφους, να σχεδιάζουν στρατηγικές και να ενεργούν σύμφωνα με τις ανάγκες. 

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) έχει σημαντικό αντίκτυπο στην γεωργία πλέον. Με την ίδια τεχνολογία που συνδέονται οι έξυπνες πόλεις, η ψηφιοποίηση της γεωργίας συλλέγει δεδομένα μέσω ασύρματων αισθητήρων IoT που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το έδαφος και το περιβάλλον, την υγρασία, την απορρόφηση νερού από τις ρίζες, της παρουσίας νιτρικών αλάτων, της αλατότητας, του CO2 στον αέρα, της θερμοκρασίας και φωτεινότητας κλπ. Η τεχνολογία επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών των αισθητήρων IoT, με drones και δορυφόρους, δηλαδή όλα είναι διασυνδεδεμένα και επικοινωνούν μεταξύ τους για να βελτιστοποιήσουν τις καλλιέργειες. Μέσω αυτού του ασύρματου δικτύου αισθητήρων, τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud και είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε μέσω smartphone ή υπολογιστή. 

Τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) διευκολύνουν την αυτόματη ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από διαφορετικά είδη αισθητήρων IoT σε καλλιέργειες και από οποιεσδήποτε άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των drones και των ρομπότ και παρέχουν προγνωστικές πληροφορίες. 

Η συνδεσιμότητα 5G είναι κρίσιμος παράγοντας για το σύστημα. Η νέα γενιά δικτύων παρέχει υψηλής ποιότητας και πολύ γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, δηλαδή συλλογή, ανάλυση και μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και συνεπώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στο αγροτικό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της ψηφιακής γεωργίας.

Η ψηφιακή γεωργία εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) για την αυτοματοποίηση και τη βελτιστοποίηση εργασιών μέσω μηχανών και λογισμικού διαχείρισης που επεξεργάζονται και αξιολογούν τα δεδομένα και λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. 

Αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα όπως drones και ρομπότ (Agrobots), χρησιμοποιώντας κάμερες και αλγόριθμους αναγνώρισης εικόνας, μπορούν να υποστηρίξουν τους αγρότες και να εκτελούν πολυάριθμες εργασίες όπως θερισμό, συγκομιδή, ψεκασμό, κλάδεμα, βοτάνισμα, ανίχνευση παρασίτων κλπ.

Η τεχνολογία blockchain βελτιώνει την ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αποθηκεύοντας όλες τις πληροφορίες σε ένα μητρώο δεδομένων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας στη γεωργική πρακτική προσφέρει στους καταναλωτές διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση, την ημερομηνία παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος, ενώ εγγυάται και την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς εντοπίζει γρήγορα την πηγή πιθανής μόλυνσης και στέλνει ειδοποιήσεις αρμοδίως.

Η Γεωργία 4.0. προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις, μειώνει τις εισροές και το κόστος με τρόπο βιώσιμο για τον πλανήτη. Η Ημαθία 4.0 θα καταστεί διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής. Η Νέα Δημοκρατία έχει ως προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα και την χρήση νέων τεχνολογιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος μας. Ημαθία 4.0. ας πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται και πάλι

Έρχονται και πάλι

-Δεν θέλω να έρθουν τα Χριστούγενναααα...δεν θέλω.....

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Γράφει οΑναστάσιος ΒασιάδηςΤο γενικότερο ενδιαφέρον...

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην...

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν 57 μέλη...

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα»  στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το Αλτσχάιμερ»  της Μαρίας Σβολιαντοπούλου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας σε...

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των γονέων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στη σχολική κοινότητα

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των...

Την Πέμπτη 7/12/2023, στη Βιβλιοθήκη «Θ.Ζωγιοπούλου»,...

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου  Μία βραδιά με τη Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου Μία βραδιά με τη Γιώτα...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων βοηθειών στα σχολεία

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων...

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...