Καλό θα μας κάνει, λίγο διάβασμα το καλοκαίρι!

Καλό θα μας κάνει, λίγο διάβασμα το καλοκαίρι!

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Τώρα που μπαίνουμε στο καλοκαίρι, φίλοι αναγνώστες, και όλοι θα έχουμε ή νομίζουμε πως θα έχουμε, περισσότερο καιρό ελεύθερο ας προσέξουμε λίγο να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας για τη μελέτη, κάποιων βιβλίων που θέλαμε να διαβάσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όταν το βιβλίο βγαίνει από τη δοκιμασία μιας ήρεμης ψυχής, από μια καρδιά δυναμική και δημιουργική, όταν ο συγγραφέας του μεταλαμπαδεύει υγεία, ομορφιά και αισιοδοξία, σίγουρα θα μας δώσει νύξεις και σκέψεις έξω από το χώρο της καθημερινότητας. Ας μη μας συγκινούν τα μεγάλα ονόματα, με τους τίτλους, τις μεγάλες θέσεις και αναγνωρίσεις. Πολλά συμβαίνουν τελευταία στο χώρο αυτό και λέγονται και γράφονται. Συνήθως γίνεται κριτική από ανθρώπους που λίγο ή σχεδόν καθόλου δεν έχουν διαβάσει κάποιο συγγραφέα και όμως έχουν γνώμη.

Ας δούμε λίγα και από την αποσύνθεση και το απαράδεκτο συνέδριο της τηλεόρασης, που έχει πάρει με το μέρος της το χρόνο για μελέτη, που λες και έχουν βαλθεί να ξεθεμελιώσουν (εκτός από λίγες εξαιρέσεις) ό,τι στέκεται ακόμη όρθιο. Η γλώσσα μας καταρρακώνεται, το λεξιλόγιο συρρικνώνεται σ’ ένα σύνολο λέξεων όχι στάθμης, αλλά υποστάθμης. Κι εκείνο το λεπτό γούστο, είναι περιζήτητο.

Βιβλία, λοιπόν, με περιεχόμενο ποιότητας υπάρχουν, αρκεί κανείς να τα αναζητήσει και να τα μελετήσει. Τώρα το καλοκαίρι, που θα έχουμε το παιδί μαζί μας, ας του δημιουργήσουμε σχέση με το βιβλίο. Γιατί η έκταση της δημιουργικότητας, της εξέλιξης και της προόδου των παιδιών εξαρτάται, κατά πολύ, από τη σχέση τους με τα βιβλία. Γι’ αυτό πρέπει να επισκεπτόμαστε συχνά ένα βιβλιοπωλείο, όπου το παιδί μπορεί να περιηγηθεί, να ξεφυλλίσει τα βιβλία και στο τέλος, να διαλέξει κάποιο. Ένας εντυπωσιακός σελιδοδείκτης, ίσως βοηθούσε αρκετά στην όλη διαδικασία της ανάγνωσης του βιβλίου.

Να επιβραβεύουμε το παιδί κάθε φορά που ολοκληρώνει μια ανάγνωση, είτε είναι μια λέξη, είτε μία πρόταση, είτε ένα κεφάλαιο, είτε ένα ολόκληρο βιβλίο. Να διαβάζουμε κι εμείς ένα βιβλίο, με απόλυτη προσήλωση, την ίδια ώρα που το παιδί διαβάζει το δικό του. Τα παιδιά, ως γνωστόν, αντιγράφουν τους γονείς τους. Να παίζουμε μαζί τους παιχνίδια λέξεων, όπως τη γνωστή «κρεμάλα», «scramble» κ.ά.

Όταν δυσκολεύεται να διαβάσει, δεν δείχνουμε την απογοήτευσή μας μπροστά του, γιατί θα το αισθανθεί και, ίσως, αυτό αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθειά του.

Να έχουμε υπομονή και δεν δείχνουμε την αγωνία μας στο να μάθε γρήγορα να διαβάζει. Του δίνουμε όσο χρόνο χρειάζεται, γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Τέλος, φίλοι αναγνώστες, αφιερώνω, ευγνωμόνως, το παρόν άρθρο μου στο συνταξιούχο στρατιωτικό γιατρό κ. Βασίλειον Χρίσκον (Θεσ/νίκη), ο οποίος εγκαίρως αντελήφθη το πρόβλημα της υγείας μου και μου συνέστησε να πράξω ό,τι έπραξα.

Φίλοι αναγνώστες: ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Συνάντηση και πάλι τον Οκτώβριο, εάν, βεβαίως, μας επιτρέψει το… έτος γέννησης!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...