Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν χθες και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν χθες και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν χθες το πρωί, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και οι 12 κατηγορούμενοι, οπαδοί του ΠΑΟΚ που δικάζονται για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τους τραυματισμούς των δύο φίλων του, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου η διαδικασία απαγγελίας της απόφασης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά τη διάρκεια άγριου οπαδικού επεισοδίου. Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά θα ακολουθήσει η απόφαση για τις ποινές.

Ήδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του ως προς την ενοχή των 12 κατηγορούμενων, κρίνοντας ομόφωνα ένοχους τους 7 ως αυτουργούς και τους 5 ως συνεργούς στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων στους 12 καταδικασθέντες.

Στο σύνολό τους οι δικηγόροι αιτήθηκαν προς το δικαστήριο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου βίου, ενώ, κατά περίπτωση, αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Καθώς η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή της ως προς τη χορήγησή τους ή μη, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση επί της ενοχής

Η 48η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε με την εκφώνηση της απόφασης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε έναν έναν τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από τη θέση τους προκειμένου να τους απαγγείλουν την απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

- Ο 10ος κατηγορούμενος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο νεαρό τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο ενδεχόμενος δόλος

Οι δικαστές (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) διαφοροποιήθηκαν στην απόφασή τους τόσο ως προς το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης όσο και ως προς την εισαγγελική πρόταση. Έκριναν ότι οι πράξεις της ανθρωποκτονίας, τετελεσμένης και σε απόπειρα, τελέστηκαν με ενδεχόμενο δόλο, ενώ η απαγγελθείσα κατηγορία αφορούσε άμεσο δόλο. Το δικαστήριο δέχθηκε δηλαδή ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν επιδίωξαν το εγκληματικό αποτέλεσμα των πράξεών τους, αλλά αποδέχθηκαν το παραγόμενο αποτέλεσμα αυτών.

Επιπλέον, με την απόφασή του το Κακουργιοδικείου έκρινε τους 7 ως αυτουργούς και τους υπόλοιπους πέντε ως συνεργούς στις πράξεις της ανθρωποκτονίας (με το βούλευμα όλοι κατηγορούνταν ως αυτουργοί). Εξάλλου, δεν έγινε δεκτή η εισαγγελική πρόταση για την ηθική αυτουργία στο πρόσωπο του 1ου κατηγορούμενου για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε το δικαστήριο, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ένταση και αποδοκιμασίες

Ένταση προκλήθηκε προς στιγμήν, όταν μετά την εκφώνηση της απόφασης και κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τους 12 καταδικασθέντες φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον τους και ζητώντας την καταδίκη τους σε ισόβια κάθειρξη. Αποδοκιμασίες υπήρξαν και προς συγγενικά πρόσωπα των 12 κατά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Μέγαρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο πρόγραμμα λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου – Ξεκινάει η μεταφορά με λεωφορείο των παιδιών από Μελίκη

Νέο πρόγραμμα λειτουργίας του Δημοτικού...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει το νέο αναλυτικό...

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Σταυρόπουλος σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Σταυρόπουλος σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 12...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΠΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΠΑ...

Απο την ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας...

Έφυγε από τη ζωή η Γεσθημανή Τσιώνη σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Γεσθημανή Τσιώνη σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024...

Αναχωρώντας για την Κορέα

Αναχωρώντας για την Κορέα

Του Απόστολου Ιωσηφίδη«…καὶ ἐνταῦθα Κῦρος...

Ανακοίνωση δωρεάς υλικού και αρχείων σε αξιόπιστες ομάδες της Βέροιας

Ανακοίνωση δωρεάς υλικού και αρχείων σε αξιόπιστες ...

Είναι γνωστό σε όλους σχεδόν ότι πάνω από 70 χρόνια η...

Με ατζέντα κομβικά - εκρεμή ζητήματα του αγροτικού κόσμου ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με ατζέντα κομβικά - εκρεμή ζητήματα του αγροτικού...

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα που...

Τάσος Μπαρτζώκας στην Βεργίνα TV: Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και τα προβλήματα της καθημερινότητας

Τάσος Μπαρτζώκας στην Βεργίνα TV: Στο επίκεντρο ο...

Ο Αν. Γεν. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...