Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen είχε στο γραφείο της στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με την κ. Von der Leyen για μια σειρά από ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την Πολιτική Συνοχής, τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης και τα σημαντικά έργα που γίνονται και σχεδιάζονται να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία.


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε στην Πρόεδρο της Κομισιόν ότι “η Πολιτική Συνοχής είναι βασικός πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, για την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και για την ανάκαμψη της Ευρώπης από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, μέσα από το έργο όλων των Περιφερειών και των Δήμων. Μέσα από τους πόρους της συνοχής, δεν ωφελούνται απλώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, αλλά κάθε Ευρωπαίος πολίτης”.


Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας και η κ. Von der Leyen συζήτησαν για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, καθώς σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι το πιο σημαντικό μέσο για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη σε κάθε περιοχή, αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως οι πρόσφατες κρίσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της ενέργειας και του προσφυγικού - μεταναστευτικού.


“Οι ευρωπαϊκοί πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, είναι αναγκαίο να φτάσουν με στοχευμένο τρόπο σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, σε όλους τους πολίτες, μέσω έργων και δράσεων. Αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να μετατρέψουν τους απρόσωπους πόρους σε μετρήσιμο έργο για κάθε πολίτη. Όπως έχουν αποδείξει ότι είναι το ανάχωμα απέναντι σε κάθε κρίση. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η άμεση ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων και των δράσεων. Η ΕΕ πρέπει να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο, πρέπει να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, διότι είναι οι θεσμοί, που είναι πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη και επειδή έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν απέναντι σε κάθε εμπόδιο, όσο μεγάλο κι αν είναι”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στην Πρόεδρο της Κομισιόν τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζεται να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς πλέον άρχισε η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, που είναι ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κ. Von der Leyen για τους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πρώτες προσκλήσεις που άνοιξαν και για τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ και άρχισε η υλοποίησή τους.


Ο Περιφερειάρχης και η Πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησαν για το έργο του κ. Τζιτζικώστα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ενώ ο Περιφερειάρχης προσκάλεσε την κ. Von der Leyen στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δει από κοντά και να επιθεωρήσει έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ευρωπαϊκούς πόρους, έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελούν δείγματα της συνολικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά μαγαζιά της οδού Κεντρικής, με έργα 40 καλλιτεχνών (φωτο)

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά...

Μια μικρής διάρκειας ζωή, μπροστά στις επι χρόνια...

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης...

Στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων – με τίτλο...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της Πιερίων Βέροιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις γιορτές

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πώς είναι η ζωή

Πώς είναι η ζωή

Τον περπάτησα,τον δρόμο μου, μέχρι εδώ.Και ίσως,να έχω...

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΕυτυχώς, φίλοι...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...