Βεροιώτικα και Λαογραφικά Επ’ ευκαιρία της σημερινής εορτής Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα - βυζαντινός ναός στη Βέροια

Βεροιώτικα και Λαογραφικά Επ’ ευκαιρία της σημερινής εορτής Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα - βυζαντινός ναός στη Βέροια

Του Μάκη Δημητράκη

Στα χρόνια του μεγάλου εχθρού του χριστιανισμού, αυτοκράτορα Διοκλητιανού ζούσε στο Ικόνιο της Μ. Ασίας η Ιουλίττα και ο γιος της Κήρυκος. Αν και χήρεψε πολύ νέα αποφάσισε να μην ξαναπαντρευτεί και να αφοσιωθεί στην ανατροφή του παιδιού της.

Λίγο αργότερα, την περίοδο των διωγμών μετακινήθηκε στη Σελεύκεια και στη συνέχεια στην Ταρσό της Κιλικίας που την εποχή εκείνη ήταν σπουδαίο κέντρο του Ελληνικού Πολιτισμού. Ο ειδωλολάτρης και φανατικός εχθρός του Χριστού, έπαρχος Αλέξανδρος Τημενίδης την συνέλαβε και την οδήγησε στον ανακριτή μαζί με τον τρίχρονο γιο της στην αγκαλιά.

Έπαρχος και ανακριτής προέτρεψαν την Ιουλίττα να θυσιάσει στα είδωλα και να απαρνηθεί τον Χριστό. Η άρνησή της εκνεύρισε τον έπαρχο που άρπαξε τον μικρό Κήρυκο από την αγκαλιά της μητέρας του. Ο μικρός φοβισμένος και με δάκρυα στα μάτια, όση ώρα ο έπαρχος απειλούσε τη μητέρα του, ψέλλιζε τη λέξη «Χριστός» γεγονός που εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τον έπαρχο ο οποίος εξφενδόνισε το μικρό στο μαρμάρινο δάπεδο του ανακριτηρίου όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Ιουλίττα στη θέα του αιμόφυρτου παιδιού της δάκρυσε, υπέφερε αλλά δε λύγισε. Ήλεγξε την άνανδρη πράξη του έπαρχου ο οποίος εξοργισμένος διέταξε να την βασανίσουν και τέλος να την αποκεφαλίσουν.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Ιουλίττας και του Νηπιομάρτυρα Κηρύκου στις 15 Ιουλίου.

Ναός του 14ου αιώνα στη Βέροια

Από τις πρώτες βυζαντινές εκκλησίες που κτίστηκαν στη Βέροια. Αναφέρεται σε πατριαρχικό έγγραφο του 1395 και κτίστηκε την περίοδο την περίοδο του επισκόπου Μακαρίου.

Πρόκειται για τον μοναδικό σταυροειδή ναό με τρούλο της Βυζαντινής Βέροιας που δυστυχώς όμως η αρχική του κατασκευή κατέρρευσε σε μεγάλο τμήμα και το 1598 ξανακτίστηκε χωρίς όμως τρούλο. Ο ναός είναι μονόχωρος και περικλείεται από περίστωο (στοά) σε σχήμα Π.

Εξωτερικά εντυπωσιακός είναι ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος που υπάρχει στις κόχες της ανατολικής πλευράς που είναι ορατός από την οδό Κοντογεωργάκη αφού ο ναός βρίσκεται ανάμεσα σε χαμηλά αλλά παραδοσιακά σπίτια. Οι πρώτες τοιχογραφίες είναι του 14ου αιώνα. Από αυτές που προστέθηκαν τον 15ο αιώνα εντυπωσιάζει αυτή της Θεοτόκου με τους δύο Αγίους Ιουλίττα και Κήρυκο.

Ο ναός πιθανότατα κατά την ίδρυσή του να υπήρξε Καθολικό ανδρικής σταυροπηγιακής μονής που αργότερα μετατράπηκε σε ενοριακό. Προνόμιο της Βέροιας είναι να «φυλάει» λείψανα του Νηπιομάρτυρα Κηρύκου στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στα Πιέρια. Όπως αναφέρει ο φιλόλογος-ερευνητής Θωμάς Γαβριηλίδης τα οστά πιθανόν έφερε από το Ικόνιο η Σουλτάνα Παλαιολογίνα Καϊκαούς που ήρθε στη Βέροια με άλλα μέλη της οικογένειας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά μαγαζιά της οδού Κεντρικής, με έργα 40 καλλιτεχνών (φωτο)

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά...

Μια μικρής διάρκειας ζωή, μπροστά στις επι χρόνια...

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης...

Στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων – με τίτλο...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της Πιερίων Βέροιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις γιορτές

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πώς είναι η ζωή

Πώς είναι η ζωή

Τον περπάτησα,τον δρόμο μου, μέχρι εδώ.Και ίσως,να έχω...

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΕυτυχώς, φίλοι...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...